Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2020 PW49

PW49 - 02-12-2020 | door Marcel Stroo en Marjorie Nelissen-Vrancken, apothekers Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Welke bewering is juist?

  1. Bij de onderhoudsbehandeling van astma met een langwerkend bètasympathicomimeticum en een inhalatiecorticosteroïd heeft een combinatiepreparaat de voorkeur boven twee aparte inhalatiepreparaten.
  2. De dosering van formoterol met een inhalatiecorticosteroïd als ‘zo nodig’-medicatie is bij astma maximaal drie inhalaties per dag.
  3. Een inhalatiecorticosteroïd met extra fijne deeltjes is bij astma effectiever dan een inhalatiecorticosteroïd met normale deeltjesgrootte.
  4. Wanneer de patiënt een inhalatiecorticosteroïd voor het eten inhaleert, is mondspoelen niet nodig.

Toelichting

Het juiste antwoord is: bij de onderhoudsbehandeling van astma met een langwerkend bètasympathicomimeticum en een inhalatiecorticosteroïd heeft een combinatiepreparaat de voorkeur boven twee aparte inhalatiepreparaten.

De NHG-Standaard Astma bij volwassenen (2020) adviseert terughoudend te zijn met gelijktijdig gebruik van een los ICS en een los LABA. Een combinatiepreparaat heeft de voorkeur. Redenen zijn de veelal hogere kosten en de kans dat de patiënt de ICS niet gebruikt omdat de werking daarvan minder merkbaar is.

Voor gebruik als ‘zo nodig’-medicatie is het gebruik van formoterol/ICS in totaal maximaal acht inhalaties per dag. Meer dan twee inhalaties ‘zo nodig’ per week wijst wel op onvoldoende astmacontrole. Er is onvoldoende bewijs voor een groter effect van poederinhalatoren met een ‘extra fijn’ inhalatiecorticosteroïd. Ook is niet duidelijk of door een grotere systemische opname of lokale depositie de kans op bijwerkingen groter is.

De patiënt moet een inhalatiecorticosteroïd voor het eten inhaleren en na inhalatie ook de mond spoelen. Dit kan lokale bijwerkingen zoals heesheid voorkomen. Eten zelf helpt om neerslag in de mond te verminderen, maar maakt spoelen niet overbodig.

Document acties

Back to top