Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW46

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Medicatietrouw

Het hele jaar buitelen de themaweken en themadagen over elkaar heen. De ene nog gekker (kwallendag, wereld toiletdag) dan de andere (week van de smaak). Hierdoor dreigen serieuze thema’s onder te sneeuwen. Zoals de Nationale Dag van de Therapietrouw (18 november). Een dag om nog eens extra te benadrukken hoe belangrijk therapietrouw is en wat de mogelijkheden zijn die te verbeteren.

13-11-2020 | door Frans van den Houdt

Pil op maat

Ik herinner het me nog goed, de dag dat mijn toen 4-jarig zoontje uit het niets een acute astma-aanval kreeg. Hoe hij slap en grauw op schoot hing, één en al ademhaling, en uiteindelijk mee mocht met de ambulance. Hij bleek voor van alles allergisch te zijn en we moesten voor hem thuis een kleine apotheek aanleggen. Het managen van de verschillende puffers (hoeveel doses zouden er nog in zitten?), neusspray en antihistaminicum is zelfs voor mij, nota bene apotheker, een uitdaging. Gelukkig heeft onze thuisapotheek een online herhaalservice.

13-11-2020 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Raad van State: drogist op afstand is in strijd met de wet

Een ‘drogist op afstand’, die in Albert Heijn-winkels klanten voorlichting geeft over zelfzorggeneesmiddelen via een telefoon- of videogesprek op een tablet, is in strijd met de Geneesmiddelenwet. Dat heeft de Raad van State bekendgemaakt in een hoger beroep dat is aangespannen door het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD).

05-11-2020 | door PW

Spoedmedicatie Eemland thuisbezorgd vanuit Utrecht

Inwoners van de regio Eemland krijgen vanaf volgend jaar bij spoedzorg hun geneesmiddelen thuisbezorgd door Dienstapotheek Utrecht. Dat hebben zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid bekendgemaakt. Dienstapotheek Eemland spant een kort geding aan tegen de zorgverzekeraars vanwege het abrupt beëindigen van het contract.

05-11-2020 | door PW

Benauwdheid longpatiënt van grote invloed op leven

Bijna driekwart van de patiënten met een longziekte heeft last van kortademigheid of benauwdheid. 16% spreekt van ernstige tot zeer ernstige kortademigheid. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.

10-11-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW46

Welke uitspraak over off-label- en unlicensed-gebruik is juist?

11-11-2020 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP en Kinderformularium

2019: hoogste aandeel dure middelen in 10 jaar

Dure middelen maken een klein deel uit van alle extra­murale verstrekkingen van geneesmiddelen. De kosten van dure middelen stegen in 2019 naar € 1,1 miljard. Ook het aandeel in de totale geneesmiddelenkosten steeg, en wel naar 33%. Dat is het hoogste aandeel in de afgelopen tien jaar. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Nieuwsblad.

13-11-2020 | door SFK

Voorzetkamer nooit zomaar inwisselen voor een andere

Voorzetkamers zijn niet één op één uitwisselbaar, gezien de potentiële verschillen in de hoeveelheid en de kenmerken (met name de fine particle mass) van het inhalatiemedica­ment dat ter beschikking komt aan de patiënt. Bij de keuze van een voorzetkamer moet rekening worden gehouden met factoren die van belang kunnen zijn voor de therapietrouw en daarmee de effectiviteit van de behandeling. Een update van de meest recente bevindingen.

13-11-2020 | door P.N.R. Dekhuijzen en P. Hagedoorn

Specialistische farmaceutische zorg thuis is bovenal maatwerk

Patiënten met ernstig astma krijgen in een pilot van het HagaZiekenhuis en Franciscus Gasthuis&Vlietland thuis een behandeling met biologicals, die ze voorheen in het ziekenhuis kregen. Het multidisciplinair werken en het opzetten van een veilige structuur voor deze specialistische farmaceutische zorg thuis blijkt ambitieus en tijdrovend te zijn.

13-11-2020 | door Merle van Leeuwen, Marieke Ezinga, Hong Sang Lau, Caroline van Dijck en Eline de Koning

Een dosisaërosol zonder teller; dat kan écht niet meer

Anno 2020 is er geen valide argument meer om een dosisaërosol te gebruiken zonder teller. Zolang voor fabrikanten de verplichting ontbreekt om een pMDI altijd te voorzien van een dosisindicator, zouden zorgverleners gebruikers moeten motiveren een teller te gebruiken, los of in combinatie met een voorzetkamer. Zorgverzekeraars doen er goed aan de teller te vergoeden.

13-11-2020 | door G.J. van Ommeren en P.N.R. Dekhuijzen

Verlagen dosis prasugrel veiliger

Halveren van de dosering prasugrel een maand na een percutane coronaire interventie (PCI) reduceert het risico op een klinische uitkomst in het eerste jaar.

13-11-2020 | door KNMP

Antibiotica vergroten kans op inflammatoire darmaandoeningen

Een hogere cumulatieve blootstelling aan systemische antibiotica, vooral middelen met een breed werkingsspectrum, is mogelijk geassocieerd met een grotere kans op een inflammatoire darmaandoening (IBD).

13-11-2020 | door Linda de Graaf

‘Apothekers in coronatijd: richt een crisisteam op en laat je stem horen’

Het kost apothekers soms moeite zich zichtbaar te maken en hun stem te laten horen, terwijl dat in een crisissituatie uitermate belangrijk is, betoogt openbaar apotheker Jaap Dik. Hij wijst daarbij op de onduidelijkheid over het coronatestbeleid voor zorgverleners en de zorgbonus. “Apothekers hebben wel degelijk een mening die ertoe doet.”

13-11-2020 | door Jaap Dik

Eén portaal voor heel Oss

Alle zestigduizend inwoners van Oss kunnen online via één portaal hun medisch dossier inzien. Volgens Bart van Genugten hebben apothekers en huisartsen hieraan jarenlang samen gewerkt. “We hebben daarbij eigen keuzes kunnen maken, omdat we allemaal zelfstandige ondernemers zijn.”

13-11-2020 | door Edwin Bos

De publiekswebsite Apotheek.nl heeft een grondige metamorfose ondergaan.

Met een nieuwe vormgeving, een verbeterde indeling van de content en een aangepaste rubriek ‘bijwerkingen’ wil het team achter Nederlands beste medicijnwebsite de online ervaring van de maandelijks gemiddeld 1,7 miljoen bezoekers verder optimaliseren.

13-11-2020 | door KNMP

Astma en COPD

Patiënten hebben baat bij goede longmedicatie om benauwdheid te verminderen en verergering te voorkomen. Goed betekent hier goed ingesteld en toegepast! Op beide aspecten zijn nieuwe inzichten vertaald in de zorgstandaarden en in het Zorgpad Inhalatiemedicatie van Long Alliantie Nederland (LAN).

13-11-2020 | door Peter Wognum, bestuurder KNMP

DLW’s ‘Richting 2021’ vanaf 17 november van start

De districtsledenwebinars (DLW’s) gaan vanaf 17 november 2020 van start. Door het verloop van de coronapandemie maken de fysieke KNMP-bijeenkomsten in de regio opnieuw plaats voor digitale bijeenkomsten. Het thema van de zes digitale bijeenkomsten is ‘Richting 2021’.

13-11-2020 | door KNMP

‘Bieden van hulp geeft een dankbaar gevoel’

In tijden waarin ons sociale restricties worden opgelegd is het voor slachtoffers van kindermishandeling en huiselijk geweld lastiger om hulp te vragen. Zorgverleners zijn moeilijker te bereiken en er is minder sociale controle. De apotheker heeft in deze tijd naast zijn signaleringstaak ook een andere belangrijke functie: hulp verlenen wanneer een patiënt het codewoord ‘Masker 19’ gebruikt.

13-11-2020 | door Desi van Eendenburg en Laila Luyt
Back to top