Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Pil op maat

Wie weet staan 3D-printers in de verre toekomst gewoon bij patiënt thuis.

PW46 - 13-11-2020 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium
Ik herinner het me nog goed, de dag dat mijn toen 4-jarig zoontje uit het niets een acute astma-aanval kreeg. Hoe hij slap en grauw op schoot hing, één en al ademhaling, en uiteindelijk mee mocht met de ambulance. Hij bleek voor van alles allergisch te zijn en we moesten voor hem thuis een kleine apotheek aanleggen. Het managen van de verschillende puffers (hoeveel doses zouden er nog in zitten?), neusspray en antihistaminicum is zelfs voor mij, nota bene apotheker, een uitdaging. Gelukkig heeft onze thuisapotheek een online herhaalservice.
Pil op maat


Hoeksteen van de behandeling was desloratadine 2,5 mg smelttablet; en helaas (tijdelijk?) niet meer leverbaar. Toen de apothekersassistent zag dat het herhaalrecept voor een kind was, zette ze heel attent een drank op de toonbank. Maar mijn inmiddels 9-jarige vindt een mierzoet, naar fruit ruikend drankje “niet te hachele’’ dus uiteindelijk heb ik een 5 mg-tablet en een tabletsplitter meegekregen. Meestal lukt het ons om de priegelige tabletjes in twee bruikbare helften te verdelen, maar ideaal is het niet. Wat een uitkomst zou het dan zijn als mijn apotheek de kinderdosering kan afmeten en als tabletje kan ‘uitprinten’!

Op dit moment doen we in het LUMC onderzoek naar de toepassing van dergelijke 3D-printers. Het ziet er veelbelovend uit, en wie weet staan ze in de verre toekomst gewoon thuis bij de patiënt op de keukentafel. Dan hoef ik alleen nog maar op tijd een nieuwe medicijncartridge te bestellen, via de herhaal-service natuurlijk.


Document acties

gearchiveerd onder: antihistaminicum, neusspray, herhaalservice
Back to top