Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW44

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Lucht

De internationale federatie van apothekers (FIP) brengt voortdurend onder de aandacht dat openbaar apothekers heel veel goede zorg verlenen, maar eigenlijk nog veel meer zouden kunnen doen. Vaccineren bijvoorbeeld. En, zoals ze in een recent rapport aangeven, een proactieve rol spelen in de preventie van luchtwegklachten. Voorkomen is ten slotte altijd beter dan behandelen.

30-10-2020 | door Frans van den Houdt

Te kort

Het was te kort. De adempauze, de tijd voor herstel, de periode van enigszins ‘normaal’. Veel collega’s konden gelukkig een paar weken op welverdiende vakantie gaan. Maar anderen, die dit voor september/oktober hadden ingepland, zaten in het beste geval twee weken in de regen thuis. In het slechtste geval zijn ze inmiddels opgeroepen om de nieuwe stroom patiënten te kunnen opvangen. We wisten het wel, in het najaar kwam golf nummer twee. Dat het al eind september zou beginnen, dát hadden we niet voorzien.

30-10-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

NZa: haal productieprikkels uit de zorg

In het huidige zorgstelsel loont het voor zorgaanbieders om meer zorg te leveren dan nodig is. Die productieprikkels moeten uit het systeem, adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ook is meer regie van de overheid nodig om de juist zorg op de juiste plek te krijgen.

20-10-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW44

Per 1 november verdwijnt de oude databasestructuur voor interacties. Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

28-10-2020 | door Marianne le Comte, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

App helpt ernstig vermoeide kankerpatiënt

Met behulp van een app kunnen kankerpatiënten of patiënten die de ziekte hebben gehad ernstige vermoeidheid verminderen en hun levenskwaliteit verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onder achthonderd (ex-)kankerpatiënten in Engeland, Verenigde Staten, Australië en Canada.

22-10-2020 | door PW

In 60% van huisartsenpraktijken uitval personeel

In bijna 60% van de huisartsenpraktijken vielen in de afgelopen weken huisartsen en praktijkmedewerkers uit door ziekte of quarantaine. Gemiddeld ging het daarbij om 17% van het personeelsbestand. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), die is ingevuld door 2400 huisartsen.

21-10-2020 | door PW

Ook na lockdown minder voorschriften antibiotica

Na de versoepelingen van de coronamaatregelen in mei van dit jaar hebben huisartsen minder antibioticum voorgeschreven in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Het aantal voorschriften voor antibioticum was tijdens de lockdown ook sterk gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

22-10-2020 | door PW

Jeroen Bosch Ziekenhuis start actie tegen agressie

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis start een campagne tegen verbale agressie en intimidatie door patiënten die de coronamaatregelen niet accepteren. “Ik wacht je straks wel even op” en “ik kom hier vaker, je moet je bek houden” zijn volgens het ziekenhuis geen uitzondering.

23-10-2020 | door PW

Eerste car-therapie voor mantelcel-lymfoom

De behandeling van mantelcel-lymfoom bij volwassenen met autologe anti-CD19- getransduceerde CD3-positieve cellen, brexucabtagene autoleucel (Tecartus), ontving goedkeuring voor een voorwaardelijke handelsvergunning door de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP).

30-10-2020 | door PW

Sterke afname gebruik benzodiazepinen

Openbare apotheken leverden in 2019 weer minder benzodiazepinen dan eerder. Uitgedrukt in DDD’s nam het gebruik af met 4,3%, de grootste daling sinds jaren. Vooral de hoeveelheid door de gebruiker zelf betaalde benzodiazepinen verminderde. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

30-10-2020 | door SFK

Signalen bij bewaking: niet te veel, niet te weinig

De overgang naar Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) per 1 november zorgt voor onderdrukking van irrelevante medicatiebewakingssignalen en signalering van eerder niet-opgemerkte risicosituaties. Doel is de patiëntveiligheid te vergroten. “MFB’s dienen met verstand te worden afgehandeld; ze kunnen de professional ondersteunen, maar niet vervangen.”

30-10-2020 | door Heleen van der Sijs, Marianne le Comte en Leonora Grandia

MFB’s ingezet voor bijsturen therapie kwetsbare oudere

Niet alle geneesmiddelen zijn geschikt voor kwetsbare ouderen. In de rapporten van het Expertisecentrum Pharmacotherapie bij Ouderen (Ephor) staat per geneesmiddelgroep vermeld welke middelen minder gewenst zijn. In Service Apotheken is onderzocht of Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) kunnen bijdragen aan de implementatie van de Ephor-adviezen. “Goede werkafspraken binnen het apotheekteam zijn essentieel.”

30-10-2020 | door Linda Mulder-Wildemors, Mette Heringa, Annemieke Floor-Schreudering, Paul Jansen en Marcel Bouvy

Groot verschil in werkingsduur lijkt niet aannemelijk

Fabrikant Takeda benadrukt in een folder de ‘unieke langwerkende prodrug-vorm’ van lisdexamfetamine. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) checkte deze bewering en concludeert dat er op dit moment nog weinig bekend is, maar acht een groot verschil in werkingsduur tussen dexamfetamine en lisdexamfetamine niet aannemelijk. Goede vergelijkende studies naar effectiviteit ontbreken.

30-10-2020 | door M. van den Berk, S. Appelman, M. van Dalfsen en M. Dankers

Infuus per bakfiets naar patiënt

Ziekenhuisapotheker Joris van den Heuvel stond aan de wieg van het initiatief om Amsterdamse oncologiepatiënten thuis te behandelen met infuusmedicatie. “Verpleegkundigen bezoeken hen op de bakfiets.”

30-10-2020 | door Maarke Roelofs

Enquête: inventarisatie knelpunten palliatieve zorg bij hik, jeuk en zweten

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) inventariseert knelpunten bij de zorg voor patiënten in de palliatieve fase met hik, jeuk en zweten voor een herziening van de richtlijnen.

30-10-2020 | door KNMP

Radar

Voor de derde keer dit jaar was ik op 19 oktober te gast bij Radar voor een studiogesprek met Antoinette Hertsenberg. In januari ging het over de geneesmiddelentekorten, in september kwam de verspilling van geneesmiddelen aan de orde en deze maand mocht ik uitleg geven over de apothekerskosten.

30-10-2020 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Lijst tijdelijke importtoestemming voortaan op KNMP Farmanco

Het overzicht van geneesmiddelen met tijdelijke toestemming voor import is voortaan beschikbaar op de website van KNMP Farmanco.

30-10-2020 | door KNMP

Medicatiebewaking innoveert: meer MFB’s in G-Standaard

Aan de vernieuwing van de medicatiebewaking in de G-Standaard is de afgelopen jaren hard gewerkt. En met resultaat: vanaf november 2020 kunnen apothekers de eerste stap in signaalreductie merken, doordat meer bewaking plaatsvindt op basis van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s). Dan vervallen de klassieke interactiebestanden uit de G-Standaard en zijn de interacties alleen nog als MFB beschikbaar.

30-10-2020 | door Quirine Tacken
Back to top