Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2020 PW44

PW44 - 28-10-2020 | door Marianne le Comte, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

De oude databasestructuur voor interacties verdwijnt per 1 november 2020. De interactiebewaking gaat dan uitsluitend via de zogenoemde Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s). Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

  1. Alle antwoorden zijn correct.
  2. De interactienummers verdwijnen en worden vervangen door de nieuwe MFB-nummers.
  3. Minder medicatiebewakingssignalen door onderdrukking van irrelevante interacties.
  4. Verlenging bewaking na staken van een interacterend middel.

Toelichting

Het juiste antwoord is: alle antwoorden zijn correct.

Alle antwoorden zijn correct:

  • Onderdrukking van irrelevante interactiesignalen: bij een relevante interactie kan een signaal irrelevant zijn in een bepaalde situatie, bijvoorbeeld als het inname-interval al goed is (tetracyclines + antacida), als de kaliumwaarde binnen de gestelde grens ligt (RAAS-remmer + K-spaarder/K-suppletie), of indien al maagprotectie wordt gegeven (NSAID’s + serotonergwerkende middelen).
  • Veel ziekenhuisapotheken hanteren afhandelprotocollen op basis van interactienummers. Op de Kennisbank komt een vertaaltabel die de nieuwe MFB-nummers linkt aan de oude interactienummers. Dit zal wel lokaal moeten worden geïmplementeerd.
  • Bij sommige geneesmiddelen is ook na staken nog een interactiesignaal gewenst, omdat het middel nog enige tijd na staken een interacterend effect heeft. De bewaking na staken van een inductor wordt verlengd met 28 dagen, ongeacht de inductor en het betrokken geïnduceerde enzym of de transporter. Bij remmers wordt de bewaking alleen verlengd na staken van een remmer met een (zeer) lange halfwaardetijd zoals amiodaron of fluoxetine.

 

Document acties

Back to top