Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW35

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Zware dobber

In een brief aan de Tweede Kamer doet zorgminister Hugo de Jonge uit de doeken hoe de Europese Commissie met een groot aantal aanbieders intensieve gesprekken voert om kansrijke kandidaat-coronavaccins te reserveren. Er wordt op meerdere paarden gewed om straks niet achter het net te vissen.

28-08-2020 | door Frans van den Houdt

Dagdroom

“Ha Geert, ik bel je met een probleem.” “Hans! Lang niet van je gehoord. Vertel?” “Het zit zo, ik moet dus een maagbeschermer gebruiken. Maar die generieke troep, daar kan ik niet tegen. Ik kon drie dagen niet uit mijn bed komen.” “Vraag om Nexium bij je specialist. Hij zet dan Medische Noodzaak, of MN, op het recept. Je krijgt dan gewoon het merk.”

28-08-2020 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

‘Apothekersassistent heeft ook recht op bonusregeling’

Apothekersassistenten werken onder hoge druk tijdens deze coronapandemie, maar komen niet in aanmerking voor een bonus van het kabinet. “Onterecht”, vindt de beroepsvereniging Optima Farma, die VWS-minister Hugo de Jonge in een brief oproept apothekersassistenten mee te nemen in de bonusregeling voor zorgpersoneel.

24-08-2020 | door Edwin Bos

COPD-patiënt heeft baat bij dagelijks morfine

Een dagelijkse lage dosis morfinetabletten verbetert de kwaliteit van leven voor patiënten met ernstig COPD. Ook hebben deze patiënten geen last van bijwerkingen. Dat blijkt uit een recente studie van Kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteit van Maastricht.

18-08-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW35

Welk advies geeft u uw cliënt over de houdbaarheid van zijn insuline tijdens zijn vakantie?

26-08-2020 | door Marijn Westphal, Laboratorium der Nederlandse Apothekers

‘Onvoldoende openheid klinische studies in Nederland’

Nederlandse bedrijven, onderzoeksinstellingen en universiteiten maken de resultaten van slechts 3% van de klinische studies openbaar. Een gevaar voor patiënten en een verspilling van publiek geld, stelt de ngo Health Action International (NHI).

20-08-2020 | door PW

DocLine lanceert volledig digitale huisartsenpraktijk

Zorgaanbieder Arts en Zorg opent volgende maand in Utrecht de eerste vestiging van Docline, een volledig digitale huisartsenpraktijk. Via videobellen en telefoon kunnen patiënten vragen stellen aan een huisarts.

17-08-2020 | door PW

Vaginale ring met dapivirine in strijd tegen hiv-1-besmetting wereldwijd

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over een handelsvergunning voor een vaginale dapivirine-ring om het risico op een infectie met het humaan immunodeficiëntievirus type 1 (hiv-1) te verkleinen. Dit geneesmiddel, in combinatie met veiliger vrijen, is bestemd voor vrouwen die geen pre-expositieprofylaxe (PrEP) gebruiken, kunnen gebruiken of wanneer dit niet beschikbaar is.

28-08-2020 | door PW

Uitgaven aan farmaceutische zorg stegen in 2019 met 1,9%

De uitgaven aan de farmaceutische zorg binnen het basispakket via openbare apotheken stegen in 2019 met bijna € 85 miljoen tot € 4520 miljoen. Daarmee komt de stijging uit op 1,9% ten opzichte van 2018. Dit en meer publiceert de SFK in de jaarlijkse uitgave Data en feiten, die deze week verschijnt. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

28-08-2020 | door SFK

Ziekenhuisapotheker leidt overname failliet ziekenhuis met ‘militaire operatie’

Binnen krap drie maanden een ziekenhuis volledig overnemen en onder een nieuwe vlag verder gaan, vergt een hoop inzet, wilskracht en flexibiliteit van de medewerkers. Ziekenhuisapothekers Claartje Samson en Marieke Ebbens van het nieuwe ziekenhuis St Jansdal, vertellen over hun ervaringen in de frontlinie. “We hadden dit voor geen goud willen missen.”

28-08-2020 | door Maarke Roelofs

Toekomst: de zorgdroom van een openbaar apotheker

Het is 2025 als een openbaar zorgapotheker – een prescribing pharmacist – begint aan zijn werkdag. Zorgverzekeraars zijn gestopt met het preferentiebeleid en patiënten kiezen via een app zelf een medicijn, die de apotheek met een drone thuisbezorgt.

28-08-2020 | door Henk-Frans Kwint

Vraag patiënten naar gebruik kruidenproduct

Kruidengeneesmiddelen worden beoordeeld op kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid/toepassing voordat ze mogen worden verhandeld, maar kruidensupplementen niet. Consumenten en professionals zijn zich hiervan niet altijd bewust. Zowel de supplementen als de geneesmiddelen kunnen bijwerkingen en interacties veroorzaken. “Het is van belang dat artsen en apothekers het gebruik van kruidenpro­ducten goed uitvragen bij hun patiënten.”

28-08-2020 | door Suzanne Jeurissen, Lianne de Wit en Birgitte Tiesjema

Foppe van Mil (1950-2020): medegrondlegger van de farmaceutische patiëntenzorg

Hij leverde een essentiële bijdrage aan de farmaceutische patiëntenzorg, zowel nationaal als internationaal, en stond aan de basis van farmaceutisch praktijkonderzoek. Foppe van Mil was een visionair en een boegbeeld voor de Nederlandse apotheker, menen Jacqueline Hugtenburg en Martina Teichert. Van Mil overleed op 18 juli, twee dagen na zijn 70ste verjaardag.

28-08-2020 | door Jacqueline Hugtenburg en Martina Teichert

App helpt patiënt met inname

Om patiënten met multipel myeloom te helpen overzicht te houden over hun medicatie heeft apotheker Job Eijsink een app ontwikkeld met een geïntegreerde medicatiemodule. “Door een randomized controlled trial onderzoeken we de meerwaarde voor patiënten.”

28-08-2020 | door Edwin Bos

Steun KNMP voor betere bescherming van eerstelijnszorgverleners

De KNMP steunt de oproep van onder meer huisartsenvereniging LHV voor een betere bescherming van eerstelijnszorgverleners in coronatijd. Het pleidooi is gericht aan de Tweede Kamerleden die debatteerden over de recente ontwikkelingen van het coronavirus.

28-08-2020 | door KNMP

Opleiding

Jaarlijks ontvangen ruim 120 collega’s na een tweejarige specialisatie-opleiding het diploma van openbaar apotheker. Deze opleiding is gestoeld op praktijkleren, ondersteund door centraal onderwijs.

28-08-2020 | door Peter Wognum, bestuurder KNMP

Rol apotheker beschreven in wetsvoorstel ‘Voltooid leven’

In het D66-wetsvoorstel ‘Voltooid leven’ is de rol van apothekers beschreven. Dat blijkt uit het ingediende wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra, die woordvoerder medische ethiek is.

28-08-2020 | door KNMP
Back to top