Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Dagdroom

Jij mag mijn Medische Noodzaak voor Nexium wel hebben.

PW35 - 28-08-2020 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier
“Ha Geert, ik bel je met een probleem.” “Hans! Lang niet van je gehoord. Vertel?” “Het zit zo, ik moet dus een maagbeschermer gebruiken. Maar die generieke troep, daar kan ik niet tegen. Ik kon drie dagen niet uit mijn bed komen.” “Vraag om Nexium bij je specialist. Hij zet dan Medische Noodzaak, of MN, op het recept. Je krijgt dan gewoon het merk.”
Dagdroom

 “En dat is dus het probleem. De apotheek mag maar een beperkt aantal merkmedicijnen ten laste van de zorgverzekeraar afleveren. Nu stapt niemand van die Medische Noodzaak af, maar er komen wel steeds nieuwe mensen die aanspraak op een MN willen maken. Kort gezegd: de apotheek heeft geen ruimte meer om mij die Medische Noodzaak toe te kennen.”

“Oh dat is vervelend zeg, ik zou niet weten wat ik zonder mijn Nexium, Lipitor en Olmetec zou moeten.”

“Daar belde ik jou dus voor. Ik meende mij te herinneren dat jij voor drie medicijnen een MN hebt. Zou ik er dan niet één van jou mogen? Als jij afstand doet van één, dan kan ik die van mij krijgen.”

“Jemig, daar vraag je me wat. Straks krijg ik er allemaal ellende van.”

“Maar jij hebt er DRIE Geert en ik NUL. Lijkt mij niet helemaal eerlijk.”

“Ik vind dit lastig. Het gaat net zo goed met deze medicijnen.”

“Maar IK kon drie dagen mijn bed niet uitkomen!”

(ongemakkelijke stilte …)

“Vooruit, je mag mijn MN voor Nexium wel hebben.”

“Topgozer ben je Geert! Fijn, bedankt! Ik bel direct de apotheek dat we het onderling hebben geregeld.”

Document acties

gearchiveerd onder: Medische Noodzaak, Dagdroom, Nexium

Reacties

29-08-2020 11:19
D.T. Hendriksz (123660) zegt:

Verplicht verzekerden in dit land hebben gewoon een wettelijk recht op verkrijging van ieder in Nederland geregistreerd middel. Merk of generiek. De verzekeraars mogen er echter voorwaarden aan stellen. Maar verbieden niet. Apothekers behoren dat wettelijk recht te respecteren. Zij mogen gewoon ieder geregistreerd middel afleveren ten laste van de verzekeraar. Dit is een zaak van de onderhandelaars van die apothekers. Dat zij lak hebben aan het wettelijk recht van verplicht verzekerden is het probleem van de apothekers. En die mogen niet onderhandelen! Ze mogen wel afleveren, maar mogen niet onderhandelen. Dan krijg je dit soort dagdromen ten laste van de verplicht verzekerden.

Back to top