Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW14

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Waardering

Voor de ingang is met stoepkrijt een groot hart getekend met daarin de tekst ‘Voor de zorg’. Bossen tulpen, rozen en narcissen worden bezorgd. Een slagroomtaart met de tekst ‘Jullie zijn toppers’, cupcakes, dozen Merci-chocolaatjes. Een filmpje op SBS6 met de boodschap ‘Lieve apothekers, bedankt voor jullie tomeloze inzet’. En heel veel kaarten met teksten als ‘Iets lekkers voor bij de koffie omdat jullie het hebben verdiend’, ‘Kanjers in de apotheek die werken als gekken nu’, ‘Wij waarderen het zeer dat jullie er blijven zijn voor de mensen’.

03-04-2020 | door Frans van den Houdt

Sip

Een cliënt komt binnen met een stapel papieren. “De huisarts zei dat ik dit ook aan de apotheek moest geven, zodat het in jullie systeem gezet kan worden.” Er is een aantal farmacogenetische testen uitgevoerd en ze overhandigt ons de uitslag. Fijn, we weten hoe we hiermee moeten omgaan en we merken dat dit steeds vaker voorkomt.

03-04-2020 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

Gepensioneerden, assistenten en studenten bieden hulp in crisis

Gepensioneerde apothekers, studenten farmacie en oud-apothekersassistenten bieden zich in deze coronacrisis aan om bij te springen in apotheken. Zij kunnen zich aanmelden op matchingsites, waar apothekers die hulp zoeken een vacature kunnen plaatsen. “Recepten kan ik nakijken, maar als ik moet poetsen, doe ik dat ook.”

27-03-2020 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Apotheek Stevenshof is ‘beste van Nederland’

Apotheek Stevenshof in Leiden heeft de hoogste score behaald in het mystery guest-onderzoek 2019 onder ruim tweehonderd apotheken. Volgens onderzoeksbureau AMP leverde deze academische apotheek de beste farmaceutische zorg- en dienstverlening.

31-03-2020 | door Edwin Bos

IGJ en EMA waarschuwen voor fraudeurs

Fabrikanten en leveranciers die reclame maken voor niet-geregistreerde medicijnen met de claim dat ze helpen tegen het coronavirus kunnen hoge boetes verwachten, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) roept consumenten op alert te zijn op fraudeurs die nepgeneesmiddelen aanbieden via internet.

25-03-2020 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Herexamen 2020 PW14

Welke uitspraak is niet juist over voor kuur azitromycine?

01-04-2020 | door Minke Kranenborg, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Nieuwe wet moet omzeilen opiumwet voorkomen

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS en minister van Justitie Ferd Grapperhaus hebben een wetsvoorstel in consultatie gebracht voor het verbieden van stofgroepen.

02-04-2020 | door PW

CBG: naam geneesmiddel mag niet verwijzen naar wetenschapper of zorgverlener

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft een aantal vereisten voor de productinformatie voor humane geneesmiddelen herzien.

02-04-2020 | door PW

Diverse bijwerkingen monoklonale antilichamen bij astma

De nieuwe monoklonale antilichamen bij astma omalizumab, benralizumab, mepolizumab, reslizumab en dupilumab veroorzaken diverse bijwerkingen.

30-03-2020 | door PW

6% minder gebruikers van sterkwerkende opioïden

Openbare apotheken verstrekten in 2019 aan 585.000 verschillende mensen minimaal één keer een sterkwerkende opioïde pijnstiller. In 2018 waren dat er nog 620.000. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

03-04-2020 | door SFK

Op zoek naar mogelijke remedie voor COVID-19

Door de snelle uitbreiding van de epidemie door SARS-CoV-2 is er een acute vraag naar geneesmiddelen om COVID-19 te behandelen. Om niet te hoeven wachten op jaren van klinische ontwikkeling is het gebruik van bestaande middelen met bekende veiligheidsprofielen het meest opportuun. Maar de vraag is of de beloftes in de media ook waar-gemaakt kunnen worden en wat apothekers hierover kunnen communiceren.

30-03-2020 | door Toon van der Gronde en Toine Pieters

‘Antivirale middelen mogelijk in vroeger stadium COVID-19 toepassen’

Op dit moment is er geen middel geregistreerd voor de behandeling van menselijke corona-virusinfecties. Terwijl de ontwikkeling van nieuwe therapeutische interventies onderweg is, wordt nu vol ingezet op het hergebruiken (repurposing) van bestaande middelen. In afwachting van de resultaten van de prospectieve studies, geven we een overzicht van het werkingsmechanisme, doseringen en klinische farmacologie van de voorlopige medicamenteuze behandelopties.

30-03-2020 | door Thomas P.C. Dorlo en Rob ter Heine

Poli gestart om verslaving aan opioïden te voorkomen

Van de patiënten die na een operatie in het UMC Utrecht met hoge dosis opioïden naar huis gaan, lukt het de pijnverpleegkundigen van de postoperatieve pijnpoli (POP) om 80% er -binnen drie maanden vanaf te krijgen. Twee weken na ontslag komt de patiënt voor het eerst langs. “Dan beginnen we niet altijd gelijk over afbouwen, we bouwen eerst een band op, luisteren naar hun verhaal en brengen de pijnmedicatie in kaart.”

03-04-2020 | door Cindy Reinders

‘Recept voor opioïd moet altijd hand in hand gaan met een afbouwplan’

Goudse FTO-groep organiseert bijeenkomst over de verslavingsproblematiek van opioïden. Huisarts Anne Marije Los-de Geus nodigt daarvoor een verslavingsarts uit en een inmiddels afgekickte patiënt. “Haar verhaal – de impact van een verslaving op haar leven en het stoppen – maakte veel indruk op alle deelnemers.” Een dergelijke casus willen zij met gemaakte afspraken voorkomen.

03-04-2020 | door Cindy Reinders

Opiumkwaad, een mislukt anthelminticum en adolphine

Soms is het meer geluk dan wijsheid dat een middel tegen verslaving wordt ontdekt. Zo kwam de Deense arts Erik Jacobsen erachter dat disulfiram effectief is tegen alcoholverslaving, toen hij het middel bij zichzelf testte en op een cocktailparty ondervond dat hij door één glaasje bier al onwel werd.

03-04-2020 | door Kees Baggerman

Farmabuddy ook effectief bij zorg voor medicijnverslaafden

Een farmabuddy koppelen aan medicijnverslaafden is voor Apotheek Bennekom de manier om met een kleine groep patiënten die voor veel ongemak zorgen om te gaan. In Amersfoort werkt Apotheek Orion aan een protocol om zowel apothekers, assistenten als patiënten te beschermen. “Als zorgverlener wil je oxycodon-verslaafden ook helpen.”

03-04-2020 | door Frans van den Houdt

Alertheid op bijwerkingen cannabis blijft geboden

Cannabis kan verslavend werken, vooral bij langdurig gebruik van hoge doseringen. Bij patiënten zonder voorgeschiedenis van verslavingsproblemen is het echter onwaarschijnlijk. Cannabisgebruikers kunnen wel te maken krijgen met interacties en -bijwerkingen, zoals hartkloppingen, constipatie en diarree. “Het is belangrijk goed te achterhalen welk cannabisproduct iemand gebruikt.”

03-04-2020 | door Sonja van de Koppel en Corine Ekhart

Monitoring cruciaal om nieuwe risicovolle stoffen te signaleren

NPS binnenkort verboden op basis van soortgelijke chemische structuur. Op de Europese drugsmarkt circuleren ruim zevenhonderd Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS). Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) wordt regelmatig geconsulteerd over vergiftigingen met NPS; vaak is niet bekend hoe schadelijk het middel is voor de gezondheid. Analyse van de meldingen wijst uit dat bij ruim een derde van de gevallen sprake is van matige en bij 7% van ernstige klachten.

03-04-2020 | door L. Hondebrink, A. Nugteren-van Lonkhuyzen, I. van den Hengel-Koot, B. Venhuis, R. Vrolijk, D. de Lange, A. van Riel

Bij macrolide meer aangeboren afwijkingen

Het voorschrijven van macrolide antibiotica tijdens het eerste trimester van de zwangerschap is geassocieerd met een verhoogd risico van aangeboren afwijkingen in vergelijking met penicillines.

03-04-2020 | door PW

Methadon en buprenorfine effectief bij opioïdmisbruik

Behandeling met methadon of buprenorfine is geassocieerd met minder overdoses en opioïdgerelateerde ziekte in vergelijking met een opioïdantagonist of gedragsinterventies. Onderzoek naar het inzetten van deze middelen in de eerste lijn is noodzakelijk.

03-04-2020 | door Linda de Graaf

Zorgverleners in Twente richten eigen projectgroep op

Zorgverleners in Twente hebben profijt van regionale afspraken bij geneesmiddeltekorten, waarvoor een speciale projectgroep is opgericht. “Een noodzakelijk kwaad”, zegt Lisette Darman, “maar ook een kans om ons als geneesmiddeldeskundigen te profileren.”

03-04-2020 | door Cindy Reinders

Materiële controle

Sinds enkele weken worden we overspoeld door mededelingen rondom het coronavirus. Kijk naar het dossier over dit onderwerp op knmp.nl en je ziet een lawine aan berichten.

03-04-2020 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Martin van Rijn: we trekken samen met de apothekers op

Laten we samen optrekken bij het signaleren en voorkomen van problemen rondom de farmaceutische zorg en mogelijke tekorten van geneesmiddelen door de coronacrisis.

03-04-2020 | door KNMP

Vloerstickers en publieksposters over corona gratis te bestellen

De KNMP stelt publieksmateriaal over de maatregelen tegen corona op veler verzoek gratis ter beschikking voor KNMP-leden. Het betreft speciale vloerstickers en twee posters. Via de nieuwe stickers wordt het belang van afstand bewaren onderstreept.

03-04-2020 | door KNMP

‘Goed gebruik bij de juiste patiënt is missie taakgroep’

De taakgroep Gepast gebruik van opioïden maakt gereedschap zodat zorgverleners stappen kunnen zetten om opioï-den verantwoord in te zetten. “De massa- en vakmedia hebben een handje geholpen om de taakgroep breed onder de aandacht te brengen, veel partijen doken op het onderwerp. We zagen al een lichte daling van het aantal opioïdgebruikers in de eerste helft van 2019.”

03-04-2020 | door Ilse Boekweg
Back to top