Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW07

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Gefopt

Het is fijn om te merken dat een niet-pluisgevoel vaak wel klopt. In de apotheek kwam een tijdje terug een meneer, die niet bij ons bekend was, met een recept voor midazolam-tabletten. Het was een herhaalrecept van een apotheek elders in het land, maar ik vermoedde dat de patiënt het briefje had gekopieerd, want het recept zag er anders uit. Het was geen strak A6’je, het was gewoon scheef uitgeknipt.

14-02-2020 | door Esther Kuipers, apotheker en onderzoeker

Rechter: aanmelden op LSP is veilig genoeg

De rechter heeft een vrouw in het ongelijk gesteld die eiste dat de Autoriteit Persoonsgegevens handhavend zou optreden tegen apothekers en de Vereniging van Zorgaanbieders van Zorgcommunicatie (VZVZ), beheerder van het landelijk schakelpunt (LSP). De apotheken hadden vier patiënten zonder toestemming aangemeld voor het LSP.

10-02-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW07

Een man van 60, verwond door een roestige spijker, komt in de apotheek.

12-02-2020 | door Jeanne van Berkel, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)

‘Patiënten dupe van bezuiniging Bruins’

Het verlagen van de vergoedingslimieten kan ertoe leiden dat patiënten straks moeten bijbetalen voor geneesmiddelen die ze nu vergoed krijgen. Volgens de Patiëntenfederatie worden patiënten de dupe van deze modernisering van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

07-02-2020 | door PW

Vaker geneesmiddel voor stoppen met roken

Het gebruik van receptgeneesmiddelen ter ondersteuning van stoppen met roken is tussen 2012 en 2017 gegroeid. Huisartsen schreven het medicijn varenicline het meest voor, blijkt uit onderzoek van het Nivel voor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

06-02-2020 | door PW

Toestemming IGJ voor gebruik medicijn Zolgensma

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft toestemming aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht om twee patiënten met de spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA) aan te melden voor gebruik van het niet-geregistreerde geneesmiddel Zolgensma, dat Novartis via een loting beschikbaar stelt.

04-02-2020 | door PW

CHMP wil 2 hybride geneesmiddelen goedkeuren

De CHMP raadt ook goedkeuring aan voor twee hybride geneesmiddelen (middel gelijk aan een al geautoriseerd geneesmiddel met dezelfde werkzame stof, maar met verschillen in bijvoorbeeld sterkte of farmaceutische vorm), namelijk:

13-02-2020 | door PW

EMA adviseert goedkeuring givosiran

De Committee for Medical Products for Human use (CHMP) van het EMA raadt goedkeuring aan voor een handelsvergunning voor de nieuwe geneesmiddelen givosiran (Givlaari), de eerste behandeling voor acute hepatische porfyrie bij volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

11-02-2020 | door PW

CHMP: nieuwe behandelingen myelodysplastische syndroom goedkeuren

De CHMP raadt goedkeuring aan voor een handelsvergunning voor vier generieke middelen.

12-02-2020 | door PW

Oogmedicatie voor 1,8 miljoen mensen

Nederlandse apotheken verstrekten in 2019 aan 1,8 miljoen verschillende mensen in totaal 5,8 miljoen keer een geneesmiddel dat wordt toegepast bij een oogaandoening. Kunsttranen telden de meeste gebruikers: bijna driekwart miljoen. Aan ruim 350.000 mensen werd het antibio-ticum chlooramfenicol voor het oog verstrekt, merendeels in de vorm van een zalf. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

14-02-2020 | door SFK

Glaucoom: starten met laser net zo goed als oogdruppels

Nieuwe glaucoompatiënten starten in het UMC Groningen niet meer met oogdruppels, maar krijgen eerst een laserbehandeling. Is de oogdruk daarna nog te hoog, dan krijgen ze alsnog medicatie. 80% heeft dat de eerste drie jaar niet nodig, zo blijkt uit een grote Britse studie. Voor patiënten die al oogdruppels gebruiken is laseren minder effectief. Zij zijn afhankelijk van medicatie – mits leverbaar – en/of chirurgie.

14-02-2020 | door Cindy Reinders

‘Goede druppelinstructies is belangrijke taak apothekers’

Doordat veel oogpatiënten slecht druppelen ondervinden ze veel last van hun therapie. Ze krijgen te maken met ernstige bijwerkingen en belanden soms in het ziekenhuis. Goede druppelinstructies zijn daarom cruciaal, benadrukken zorgverleners van Het Oogziekenhuis Rotterdam. “Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor apothekers.”

14-02-2020 | door Frans van den Houdt

Freud, brillen en Ogentroost

Van cocaïne tot antibiotica en corticosteroïden en van chlooramfenicol tot ogentroost; farmaceutische behandelingen binnen de oogheelkunde hebben door de eeuwen heen veel interessante ontwikkelingen doorgemaakt.

14-02-2020 | door Kees Baggerman

Gentherapie heeft weg naar patiënt gevonden

Erfelijke retinale dystrofieën waren tot voor kort onbehandelbaar, maar inmiddels is de eerste gentherapie geregistreerd voor retinitis pigmentosa door RPE65-mutaties. Om ook andere mutaties in meer dan 250 genen te kunnen behandelen, zijn nieuwe therapieën nodig. Momenteel zijn diverse gentherapieën in klinisch onderzoek.

14-02-2020 | door Linda de Graaf

‘Dankzij de kanker zijn mijn ogen geopend’

Verbijsterd was Renata Habets toen ze hoorde dat de ‘onschuldige’ bult in haar oog een plaveiselceltumor was. Maar ze nam het heft in eigen hand, switchte van behandelaar en mat zichzelf een nieuw zelfbeeld aan. “Ik had kennelijk een levens-bedreigende ziekte nodig om alles uit het leven te halen.”

14-02-2020 | door Annemiek Veelenturf

Slechter zien farmacologisch soms heel goed verklaarbaar

Veel geneesmiddelen kunnen als bijwerking visusstoornissen geven, zoals wazig zien. Bij een aantal middelen is deze klacht te verklaren als refractie­afwijking of accommodatiestoornis. Denk hierbij aan anti­cholinergwerkende middelen en middelen die aangrijpen op α- en β-receptoren. Deze veroorzaken onscherp zien als gevolg van pupilverwijding of vernauwing, en verstoring van het vervlakken of bollen van de ooglens.

14-02-2020 | door Rike van Eekeren, Ellen Ederveen en Marlieke Sonnenberg

Drug rediscovery

Hoe een ‘oud’ molecuul, dat in de oncologie zijn diensten had bewezen, van hernieuwde waarde kan zijn voor patiënten met inflammatoire darmziekten, fascineert apotheker en medical director Else van de Poel van farmabedrijf Teva. Als het aan haar ligt, blijft het niet bij deze ene drug rediscovery.

14-02-2020 | door Annemiek Veelenturf

Apothekersverleden

Apothekers denken na over hun positionering in de maatschappij. Over hoe zij kunnen bijdragen aan preventie, het krijgen van de juiste zorg op de juiste plek en over de continuïteit van de (farmaceutische) zorg.

14-02-2020 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

KNMP-bestuur royeert J.P.H.T. Prickartz

Het KNMP-bestuur heeft besloten het lidmaatschap van de heer J.P.H.T. Prickartz met onmiddellijke ingang op te zeggen. De reden van het royement is een uitspraak van de rechtbank voor valsheid in geschrifte.

14-02-2020 | door KNMP

Gouden IM: 50 jaar betrouwbare informatie over geneesmiddelen

De vijftigste editie van het Infor­matorium Medicamentorum (IM) is uit. Abonnees ontvangen het boek met betrouwbare geneesmiddelinformatie deze week per post. Bestellen kan via de KNMP-website.

14-02-2020 | door KNMP

Kostbaar

Hoe druppel jij? En wil je het even laten zien? Nooit eerder begon een interview zo merkwaardig. De verpleegkundige van Het Oogziekenhuis Rotterdam reikte mij een miniflaconnetje aan met vocht dat ik in m’n oog moest druppelen. Ik wilde het hebben over het onderzoek waaruit bleek dat maar heel weinig mensen goed druppelen, zij wilde mij dat liever meteen helder laten aantonen.

14-02-2020 | door Frans van den Houdt
Back to top