Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 40/41

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

De bereiders

De eerbiedwaardige druïde die met zijn gouden snoeimes maretak snijdt, waarmee hij zijn befaamde onoverwinnelijk-makende toverdrank bereidt, dat is Panoramix uit de strip Asterix, die zich afspeelt in Gallische tijden, zo’n vijftig jaar voor Christus. Panoramix in het heden is een club van twee bevlogen apothekers en een patiënt die zich tot doel hebben gesteld de paar honderd ‘druïden’ die Nederland nog rijk is waar nodig te ondersteunen in hun belangrijke werk van magistrale bereidingen, ten einde deze snel slinkende groep voor uitsterven te behoeden.

02-10-2020 | door Frans van den Houdt

Allergisch

Begin juli kwamen NRC en Zembla naar buiten met het bericht over paracetamolvervuiling. In hetzelfde artikel staat dat verschillende blootstellingsmarges worden aangehouden door de toezichthouders. Waar de ene instantie zes potentieel vervuilde pillen nog acceptabel vindt, vindt de andere instantie meer dan één pil per dag al een onacceptabel risico.

02-10-2020 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

ACM tikt AbbVie op vingers voor inkoopkortingen

AbbVie, fabrikant van het reumageneesmiddel Humira, zal ziekenhuizen niet via een kortingssysteem dwingen grotendeels of exclusief bij AbbVie in te kopen. Dat heeft de fabrikant verklaard aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die onderzoek deed naar mogelijk misbruik van een machtspositie door AbbVie.

25-09-2020 | door PW

€ 30 miljoen voor veelbelovend kankeronderzoek

Voor onderzoek naar een innovatieve immuuntherapie die het eigen afweersysteem in staat stelt kankercellen onschadelijk te maken, ontvangt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een monstersubsidie van € 30 miljoen van Zorginstituut Nederland (ZIN) en ZonMW.

25-09-2020 | door PW

NZa schept ruimte voor dure apotheekbereiding

Voor dure apotheekbereidingen is het vanaf volgend jaar mogelijk een 'add on'-prestatie aan te vragen, die in rekening kan worden gebracht naast een diagnose-behandelcombinatie (dbc). Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die zegt hiermee een onnodige belemmering weg te nemen voor het maken van een dure apotheekbereiding.

24-09-2020 | door PW

Dexamethason effectief bij coronapatiënt aan beademing

Dexamethason is effectief bij de behandeling van patiënten met COVID-19 die zuurstof krijgen toegediend of aan de beademing liggen. Dat concludeert de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) na beoordeling van verschillende onderzoeken, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

22-09-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW40/41

Welke bewering is juist?

30-09-2020 | door Inge Holsappel, GIC en Kinderformularium

Beoordelingen Committee for Medicinal Products (CHMP)

De Committee for Medicinal Products (CHMP) van het EMA heeft positief geadviseerd over de volgende zaken.

02-10-2020 | door PW

Doorgeleverde bereiding voor 2 miljoen mensen

Openbare apotheken verstrekten in 2019 aan ruim 2 miljoen mensen in totaal 6,4 miljoen keer een doorgeleverde bereiding. Aan ongeveer twee derde van de gebruikers wordt een bereiding verstrekt die is bedoeld voor cutaan gebruikt, zoals zalven en crèmes.

02-10-2020 | door SFK

‘Productie kan terug, maar mét prijskaartje’

Sinds het uitbreken van de coronapandemie is de roep sterker dan ooit om de productie van geneesmiddelen en grondstoffen uit China en India weg te halen en naar Europa te verplaatsen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. “Wat je in ruim dertig jaar tijd van het Westen naar het Oosten hebt verplaatst, haal je niet één, twee, drie terug.”

02-10-2020 | door Frans van den Houdt

Voorgevulde steriele spuit: product van de toekomst

Ziekenhuisapotheker en promovenda Karin Larmené-Beld heeft haar proefschrift over de productie van voorgevulde steriele spuiten – ready-to-administer – net klaar en zal het eind november verdedigen. Haar belangrijkste con­clusie: deze spuiten voorzien in een duidelijke behoefte van de kliniek en zijn kosteneffectief. “Bovendien valt hiermee een belangrijke kwaliteitsverbetering te behalen.”

02-10-2020 | door Cindy Reinders

‘Verschillende sterktes tabletten 3d-printen is een grote stap voorwaarts’

Met een door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelde printtechniek is het mogelijk furosemide- en sildenafil-tabletten met directe afgifte in verschillende sterktes te produceren voor kinderen. Voor haar promotie onderzoekt apotheker Iris Lafeber nieuwe toepassingen van deze techniek. “We starten volgend jaar een klinische studie met 3D-geprinte tabletten.”

02-10-2020 | door Edwin Bos

‘Uitstervend ras’ houdt stand: bereiden is leuk

Op maat gemaakte ovules, drankjes, huidscrubs, oogdruppels en cassettes, openbaar apothekers Sophie Kamphuis en Wim van Hulst draaien er hun handen niet voor om. Als een van de weinige nog bereidende openbaar apothekers houden ze de moed erin. “Oplossingen bedenken en risico’s nemen is een bereidend apotheker eigen.”

02-10-2020 | door Maarke Roelofs en Frans van den Houdt

Evinacumab verlaagt LDL bij familiaire hypercholesterolemie

Patiënten met homozygote familiaire hypercholes­terolemie (FH) bereikten door toevoegen van evinacumab aan lipidenverlagende behandeling een afname van het LDL-cholesterol van 47%.

02-10-2020 | door Linda de Graaf

Genotypering niet beter bij keuze p2y12-remmer na pci

Bij dragers van loss of function-variant van CYP2C19 leidt selectie van een P2Y12-remmer, na een PCI op basis van genotypering, niet tot significant minder cardiovasculaire sterfte, myocardinfarct, beroerte, stenttrombose of ernstige ischemie, vergeleken met conventionele behandeling met clopidogrel.

02-10-2020 | door Linda de Graaf

Bijwerkingen melden doorgeleverde bereiding van belang

Doorgeleverde bereidingen vormen een bijzondere categorie geneesmiddelen. Omdat er minder waarborgen voor de kwaliteit en veiligheid zijn van deze producten dan van geregistreerde geneesmiddelen is het melden van bijwerkingen bij Bijwerkingencentrum Lareb extra belangrijk. Tussen juni 2019 en juli 2020 kwamen 401 meldingen binnen over doorgeleverde bereidingen.

02-10-2020 | door Marlieke Sonnenberg

‘Uiteindelijk doel is altijd patiënten helpen met maatmedicatie’

Als geneesmiddelen onbereikbaar blijken voor patiënten komt de Stichting Panoramix in actie, door magistrale bereidingen door apothekers te ondersteunen met kennis, kunde, apparatuur of geld. “Het wordt voor apothekers steeds lastiger te blijven bereiden, wij willen helpen de bestaande capaciteit te behouden.”

02-10-2020 | door Frans van den Houdt

Zoektocht naar veilig mondkapje

Poliklinisch apotheker Bas Bruines vindt het zijn eigen verantwoordelijkheid het apotheekteam te beschermen tegen het coronavirus. Daarom bestelde hij, na maanden onderzoek, duizenden mondmaskers bij een fabrikant in China. “We moeten de tekorten zelf oplossen.”

02-10-2020 | door Edwin Bos

Materialen beschikbaar retourmedicatie in Week van Ons Water

Voor de organisatie van de inzameling van retour­medicatie, waarvoor in de Week van Ons Water extra aandacht is, zijn voor apotheekteams materialen beschikbaar. In de inzamelweek vragen de zorg- en watersector samen aandacht voor de effecten van geneesmiddelen op het milieu en de waterkwaliteit.

02-10-2020 | door KNMP

Online

Het bestuur van de KNMP heeft in de meest recente vergadering een paar knopen doorgehakt over de events die tot het jaareinde op de verenigingsagenda staan.

02-10-2020 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Nivel onderzoekt communicatie in apotheek bij medicatiewissel

Het Nivel start een onderzoek naar de communicatie in de apotheek rondom het wisselen van medicatie. De studie moet leiden tot praktische handvatten voor het apotheekteam.

02-10-2020 | door KNMP
Back to top