Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Allergisch

Lang niet alle patiënten zijn gerustgesteld.

PW 40/41 - 02-10-2020 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker
Begin juli kwamen NRC en Zembla naar buiten met het bericht over paracetamolvervuiling. In hetzelfde artikel staat dat verschillende blootstellingsmarges worden aangehouden door de toezichthouders. Waar de ene instantie zes potentieel vervuilde pillen nog acceptabel vindt, vindt de andere instantie meer dan één pil per dag al een onacceptabel risico.
Allergisch


Dat het CBG op diezelfde dag nog met een statement komt dat de veiligheid van paracetamol niet ter discussie staat, stelt lang niet alle patiënten daadwerkelijk gerust. “Ze kunnen wel zeggen dat het veilig is, maar misschien ben ik precies die ene persoon die het wel krijgt.” En: “Ik wil gewoon 100% zeker weten dat ik geen vervuilde pillen in huis heb.” Meerdere keren werd gevraagd naar een lijst met ‘veilige’ merken.

Nu er ook berichten zijn over metformine, merk ik dat de onrust weer toeneemt. Het is gemakkelijk gezegd dat mensen zich geen zorgen moeten maken, maar dat gebeurt natuurlijk wel. Zeker als patiënten ook al te maken hebben gehad met de recall valsartan of ranitidine. Of allebei.

De berichtgeving bevestigt sommige mensen ook in het beeld dat ze al hadden over “generieke rommel uit China en India”. Hoe kunnen we aan dezelfde patiënt blijven uitleggen dat er veel tekorten zijn, nu er tegelijkertijd steeds berichten komen waarin wordt getwijfeld aan de kwaliteit van producten die wél beschikbaar zijn? Vandaag schreef iemand op het inschrijfformulier: “Ik ben allergisch voor generieke medicijnen.”

Document acties

gearchiveerd onder: allergisch, NRC, paracetamol, Zembla, vervuiling
Back to top