Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW24

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Totaalplan

Wéér werken aan een gezamenlijke aanpak, is de eerste, enigszins sceptische gedachte bij het lezen van het persbericht van VWS, waarin gemeld wordt dat een alliantie medicatieveiligheid alles op alles gaat zetten om het aantal doden en ziekenhuisopnames door verkeerd medicatiegebruik terug te dringen.

14-06-2019 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Meer apotheekbereidingen in het basispakket

Een apotheekbereiding kan vanaf volgend jaar in twee situaties vanuit de zorgverzekering worden vergoed terwijl het geregistreerde geneesmiddel nog niet wordt vergoed. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.

06-06-2019 | door PW

Privé-apotheker

Het komt nog weleens voor dat ik in mijn privésituatie een apotheekgerelateerde vraag (of ongevraagde opmerking) krijg. Op een verjaardag, feestje of wat voor gelegenheid dan ook grijpen mensen soms hun kans als ze horen dat ik in een apotheek werk. Als dat gebeurt, gaat het uiteraard regelmatig over kosten, maar er komen ook inhoudelijke dingen langs over hun aandoening of medicatie.

14-06-2019 | door Esther Kuipers, apotheker

Apotheker Frank de Vries benoemd tot hoogleraar

Ziekenhuisapotheker Frank de Vries, werkzaam in het Maastricht UMC+, is benoemd tot hoogleraar Klinische Farmacie en Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht.

04-06-2019 | door PW

‘Gedragscode gezondheidsonderzoek is verouderd'

Omdat gezondheidsgegevens tegenwoordig afkomstig zijn uit veel meer verschillende bronnen is het noodzakelijk de ‘Gedragscode gezondheidsonderzoek’ snel te herzien. Dat stellen het Nivel en de Stichting MedLaw Consult (MLC) Foundation op basis van eigen onderzoek.

28-05-2019 | door PW

Bruins: aantal medicatiefouten moet snel omlaag

Het hoge aantal incidenten in Nederland door medicatiefouten moet drastisch omlaag, stelt minister Bruno Bruins van Medisch Zorg. Een groep van ruim vijftig experts en patiënten start vandaag in zijn opdracht met een gezamenlijk actieplan voor betere medicatieveiligheid.

04-06-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 24

Welke uitspraak over doxorubicine is NIET waar?

13-06-2019 | door Scott Wishaw (GIC)

CHMP: vergunning voor drie geneesmiddelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor drie geneesmiddelen: turoctocog alfa pegol (Esperoct), hydroxycarbamide (Xromi) en fluticasonfuroaat/umeclidinium/vilanterol (Temybric Ellipta).

13-06-2019 | door PW

Beoordeling fluorouracil gestart

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is een beoordeling gestart van de geneesmiddelen fluorouracil, de prodrugs capecitabine en tegafur.

13-06-2019 | door PW

Apotheken scoren beter op nortriptyline-indicator

Nederlandse apotheken verstrekten in 2018 aan ruim een miljoen mensen een antidepressivum. Van hen zijn er 150.000 ouder dan 75 jaar. In deze leeftijdsgroep gebruikt één op de negen mensen een antidepressivum. Hoewel amitriptyline de meeste gebruikers kent, wint voorkeursmiddel nortriptyline terrein. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

14-06-2019 | door SFK

Verpleeghuis-A-team haalbaar, mits artsen indicatie invullen

Artsen in verpleeghuizen gaan antibiotica bewuster voorschrijven als een A-team meekijkt. Dat blijkt uit de succesvolle pilot die projectleider Andrea Eikelenboom-Boskamp onlangs afrondde. Na de zomer gaat het A-team verder. Dan ligt de focus op de antibiotica die geen eerste keuze zijn, of die terecht worden voorgeschreven. De indicatie moet dan wel bekend zijn.

14-06-2019 | door Cindy Reinders

Medicatiebeoordeling eens per jaar schiet er vaak bij in

Vijf belangrijke knelpunten in de medicatieveiligheid komen naar voren uit 73 audits die het Instituut Verantwoord Medicijngebruik deed in zorginstellingen. Problemen met medicatie treden met name op bij het in zorg komen, bij het geven, het tussentijds aanpassen en bij de evaluatie. Apothekers kunnen een belangrijke rol spelen bij de aanpak van een groot deel van deze problemen.

14-06-2019 | door Rob Essink, Els Dik en Marlotte van der Veer

‘Wij vragen apothekers mee te praten over hun pensioen’

De pensioenregeling voor apothekers loopt eind dit jaar af. Voor de Beroeps­pensioenvereniging Pensioenfonds Openbare Apothekers (BPOA) is dit niet meteen aanleiding voor verandering. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 25 juni lanceert BPOA een enquête om leden te vragen naar hun pensioenbehoeftes. Voorzitter Annelien van Groningen: “We willen allemaal een goed pensioen, maar welke premie zijn we bereid daarvoor te betalen?”

14-06-2019 | door Edwin Bos

Levercirrose beter in beeld

De poliklinische apotheek in Almere moet de contra-indicatie levercirrose invoeren in het computersysteem, als de maagdarmleverarts dit op het recept zet. Zo wil Eline Okel medicatiebewaking realiseren bij álle patiënten met levercirrose.

14-06-2019 | door Cindy Reinders

CBG: patiënt mag anticonceptiepil weer voor halfjaar meekrijgen

Apothekers kunnen de anticonceptiepil weer voor zes maanden meegegeven. Dit concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hiermee eindigt het advies aan apothekers om de anticonceptiepil levonorgestrel/ethinylestradiol 150/30 µg maximaal voor drie maanden uit te leveren.

14-06-2019 | door KNMP

Stemmen op kandidaten KNMP-bestuur

KNMP-leden kunnen nog tot 24 juni, 11.00 uur, stemmen op kandidaten voor het nieuwe KNMP-bestuur. Alle leden hebben 4 juni een mail ontvangen met daarin een persoonlijke link. Via deze link kunnen zij hun stem uitbrengen.

14-06-2019 | door KNMP

103

Farmacogenetica: een steeds belangrijker werkterrein van de apotheker. Er zijn veel ontwikkelingen gaande op dit gebied. In Nederland speelt het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP daarin een cruciale rol. GIC-medewerkers bestuderen constant de groeiende berg literatuur over farmacogenetica en beoordelen de gen- geneesmiddelcombinaties; inmiddels staat de teller al op 103. Het GIC stelt vervolgens farmacogenetische adviezen op en de KNMP-werkgroep Farmacogenetica accordeert deze. Via de KNMP Kennisbank zijn ze te raadplegen.

14-06-2019 | door Eric Janson, directeur KNMP

Studenten benadrukken belang van zichtbaarheid apotheker

Of het nu de Algemene Vergadering is of een KNMP congres; het bestuur van studentenorganisatie K.N.P.S.V. is bij veel KNMP-activiteiten vertegen­woordigd. Wat willen de studenten en wat valt hen op? Een interview met aftredend K.N.P.S.V.-voorzitter Anna Tichler en haar opvolger Elvira den Hertog: “Met KNMP-bestuurders bespraken we de zichtbaarheid van de apotheker.”

14-06-2019 | door Ilse Boekweg
Back to top