Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW21

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Duurzaam

Waterschap Aa en Maas heeft een aanmoedigingsprijs voor projecten en initiatieven van inwoners, bedrijven of samenwerkingsverbanden op het gebied van duurzaamheid. Deze prijs heet de groen-blauwe handdruk. En apotheker Gertjan Hooijman uit Asten won ‘m dit jaar.

24-05-2019 | door Frans van den Houdt

Van wit naar groen

Wij, apothekers, werken in een omgeving die wel wat groener kan. En nee, dan bedoel ik niet de kleur van onze (witte) jas! En dit is ook geen propaganda voor alternatieve geneeswijzen. Maar steeds vaker realiseer ik mij hoe ik zelf bijdraag aan het niet-duurzaam zijn van de gezondheidszorg.

24-05-2019 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker

LSP: helft geeft toestemming voor delen gegevens

Bijna de helft van de volwassenen heeft toestemming gegeven om medische gegevens uit te wisselen via het Landelijk Schakelpunt (LSP). 5% weigerde en maakt zich vooral zorgen over mogelijke privacyschending en een gebrek aan beveiliging. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

15-05-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 21

Welke uitspraak over glomerulaire filtratiesnelheid is NIET juist?

23-05-2019 | door Brigit Wensveen, GIC

Petitie Optima Farma: patiëntveiligheid in gedrang

Omdat gesprekken in de apotheek vooral gaan over vergoedingen, machtigingen en medicijntekorten komt de veiligheid van patiënten in het gedrang, stelt Optima Farma in een petitie, die inmiddels bijna 1500 keer is ondertekend.

16-05-2019 | door PW

‘Industrie ontwikkelt dure medicatie met belastinggeld’

In de ontwikkeling van geneesmiddelen steekt de overheid veel publiek geld zonder daaraan voorwaarden te stellen, concluderen de onderzoeksorganisaties Wemos en SOMO, die vinden dat de overheid kansen laat liggen om medicijnprijzen te beteugelen.

14-05-2019 | door PW

D66: Europa moet medicijnfabrikanten aanpakken

Door gezamenlijk te onderhandelen over prijzen en leveringen moet Nederland samen met andere EU-lidstaten de farmaceutische industrie aanpakken. Geneesmiddelen worden dan weer betaalbaar en leverbaar, stelt D66.

14-05-2019 | door PW

Ook CBG tegen olaratumab

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) trekt de voorwaardelijke handelsvergunning van olaratumab (Lartruvo) in. Dit is in lijn met het advies tot intrekking van de handelsvergunning door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

23-05-2019 | door PW

Achtmaal groen licht voor nieuwe middelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor acht geneesmiddelen.

22-05-2019 | door PW

Hoogste uitgaven in 2018 aan middel taaislijmziekte

Het combinatiemiddel ivacaftor met lumacaftor (Orkambi) dat bij taaislijmziekte (cystic fibrose) wordt toegepast, is per 1 november 2017 toegelaten tot het verzekerde pakket. De uitgaven aan dit middel bedroegen in de laatste twee maanden van dat jaar bijna € 6 miljoen. In geheel 2018 ging het om € 72 miljoen. Daarmee is dit middel het geneesmiddel met de hoogste uitgaven binnen het basispakket in 2018. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

24-05-2019 | door SFK

Speuren naar sporen van geneesmiddelen in water

De Europese Commissie lanceerde onlangs een plan van aanpak om milieuverontreiniging door medicijnresten tegen te gaan. Het sluit goed aan op de ketenaanpak ‘Medicijnresten uit Water’, waarmee een groot aantal partijen in Nederland het probleem te lijf gaat. Hoe is het op dit moment gesteld met de kwaliteit van ons bodem- en oppervlaktewater?

24-05-2019 | door Frans van den Houdt

‘Maak milieukringloop medicatie deel van gezondheidsbeleid’

Medicijnresten in water en bodem vormen een steeds grotere bedreiging voor de ecologie, inclusief de mens, waarschuwt de Europese Commissie in het onlangs gepubliceerde plan van aanpak. Voor een succesvolle implementatie is een breed maatschappelijk draagvlak nodig. Ook moet de medische milieukringloop onderdeel worden van het gezondheidsbeleid.

24-05-2019 | door Margarita Amador en Alfons Uijtewaal

Preventief antibioticum bij COPD is zinvol

Profylaxe met antibiotica is effectief in het voorkomen van exacerbaties bij COPD en verbetert de kwaliteit van leven bij stabiele patiënten met matige tot ernstige COPD. Macroliden zijn daarbij superieur aan andere antibiotica.

24-05-2019 | door Linda de Graaf

Verbeterde formuleringen voor vitamine K-profylaxe

Alle pasgeborenen krijgen direct na de geboorte vitamine K toegediend. Dit beoogt baby’s te beschermen tegen vitamine K-deficiëntiebloedingen die kunnen leiden tot overlijden of levenslange invaliditeit. Bestaande orale formuleringen bieden geen bescherming bij pasgeborenen met cholestase, maar dierproeven met nieuwe formuleringen laten veelbelovende resultaten zien.

24-05-2019 | door Thijs Rooimans, Feilong Sun, Herman Vromans, Wim Hennink, René van Nostrum en Peter van Hasselt.

Parkinson: levodopa laat ziekteprogressie ongemoeid

Het gebruik van levodopa bij de ziekte van Parkinson beïnvloedt de ziekteprogressie niet. Om ziektebeperkingen tegen te gaan, is terughoudendheid met starten met levodopa daarom niet nodig. Ook niet bij lethargie, stemmingsklachten of geringe motorische klachten van de patiënt. Dit blijkt uit de resultaten van een Nederlandse multicenterstudie die onlangs zijn gepubliceerd.

24-05-2019 | door S.R. Suwijn en R.M.A. de Bie

Spelen in de HiX-zandbak

Door te oefenen met elektronisch voorschrijven en te leren hoe medicatie-bewakingssignalen op hun relevantie te beoordelen, worden artsen in spe betere voorschrijvers, vindt Heleen van der Sijs. Ze laat hen daarom spelen in de HiX-zandbak. “Theorie krijgt inhoudelijke betekenis.”

24-05-2019 | door Annemiek Veelenturf

Verkiezingen lid KNMP-bestuur: twee kandidaten bekend

Ziekenhuisapothekers Nicole Hunfeld en Tjalling van der Schors stellen zich kandidaat voor de vacante positie in het KNMP-bestuur. Leden van de KNMP krijgen begin juni de mogelijkheid om te stemmen op de kandidaat van hun keuze.

24-05-2019 | door KNMP

KNMP ondertekent Green Deal

KNMP-vicevoorzitter Katja van Oirschot heeft in aanwezigheid van minister Bruins op 15 mei een Green Deal Duurzame Zorg getekend. De KNMP maakt hiermee kenbaar dat apothekers duurzaam werken en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Van Oirschot: “Apothekers zijn al jarenlang bezig met diverse duurzame initiatieven. Met de Green Deal Duurzame Zorg maken we deze initiatieven zichtbaar.”

24-05-2019 | door KNMP

Juist

De Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP). Het klinkt heel logisch. Maar wat is het? De definitie op de JZOJP-website: het is zorg verplaatsen, zorg voorkomen of zorg vervangen. Het is een initiatief van zorgpartijen, ondersteund door het ministerie van VWS. Apothekers zijn bij uitstek zorgverleners die kunnen bijdragen aan die juiste zorg op de juiste plek. Er zijn al aardig wat voorbeelden te noemen. Het Farmabuddy-project is een hele bekende. Palliatieve patiënten en hun mantelzorgers krijgen in dit project vaste contactpersonen in de apotheek. Farmaceutische patiëntenzorg wordt zo beter gestructureerd en meer toegespitst op de patiënt.

24-05-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Apothekers wijzigen jaarlijks 1,9 miljoen keer recepten

In een Nederlandse openbare apotheek worden elke dag gemiddeld 3,9 relevante farmacotherapeutische receptwijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen leiden niet alleen tot verbeteringen op het gebied van veiligheid en effectiviteit, maar ook tot verbeteringen in gebruiksgemak en doelmatigheid.

24-05-2019 | door Ellen van Loon en Mette Heringa
Back to top