Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW39

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Godendrank

Het is altijd een plezier te lezen dat een van de geneugten des levens, het drinken van een glas rode wijn, ook goed voor je fysieke gesteldheid kan zijn. Dat is al vaker geconstateerd door wetenschappers, maar de lijst van positieve uitwerkingen blijkt langer dan gedacht, nu een team van onderzoekers van King’s College London heeft vastgesteld dat rode wijn ook goed is voor de bacteriële diversiteit in je buik.

27-09-2019 | door Frans van den Houdt

Verademing

Recent werd ik door een doktersassistent benaderd om een scholing te verzorgen voor dokterassistenten en apothekers in de regio. Het onderwerp ‘polyfarmacie’ was mij op het lijf geschreven, dus ik wilde maar wat graag hieraan een bijdrage leveren. In eerste instantie verliep de samenwerking wat moeizaam. Ik had al een idee hoe ik invulling wilde geven aan de scholing, maar deze was nog ver weg. Je herkent het vast: op je to do-lijst categorie belangrijk/niet-urgent.

27-09-2019 | door Chiara van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Alphega en Boots starten farmacogenetische test

In vijftien apotheken verspreid door het land starten Alphega en Boots vanaf volgende maand met het aanbieden van een farmacogenetische test. Hiermee volgen de apotheken, met een uitgebreidere test, het farmacogenetisch consult van apotheker Gertjan Hooijman van Alphega-apotheek Asten.

20-09-2019 | door PW

Begroting: Bruins zet in op beschikbaarheid medicijnen

Om patiënten sneller te helpen aan nieuwe dure geneesmiddelen wordt jaarlijks een bedrag van € 10 miljoen gereserveerd. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in de begroting voor 2020 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

19-09-2019 | door PW

Slechte uitwisseling gegevens gevaarlijk voor patiënt

Gebrekkige uitwisseling van medische patiëntgegevens tussen elektronische patiëntendossiers (EPD) van verschillende zorginstellingen gaat ten koste van de patiëntveiligheid. Dat zegt 80% van de respondenten in een peiling van de Federatie Medisch Specialisten onder haar achterban.

17-09-2019 | door PW

Eerste lichting Leidse studenten Farmacie krijgt diploma

Aan de nieuwe driejarige masteropleiding farmacie in Leiden hebben de eerste twaalf studenten deze week hun diploma ontvangen.

19-09-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW39

Indien Fentanylpleisters 12 µg/uur niet aanwezig, wat levert u af?

26-09-2019 | door Madeleine Sirks, Laboratorium der Nederlandse Apothekers

Apotheken verstrekten vorig jaar 350.000 vaccins

Apotheken verstrekten vorig jaar 350.000 keer een vaccin, 95.000 meer dan in 2017, maar 165.000 minder dan in 2008. Ruim een derde van de verstrekkingen vorig jaar betrof het tetanusvaccin. Het aantal verstrekkingen van het meningokokkenvaccin kwam in 2018 uit op 53.000. Een aantal dat in 2019 waarschijnlijk niet wordt gehaald. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

27-09-2019 | door SFK

Openbaar apotheker in ziekenhuis lost problemen op voor eerste lijn

Om samenwerking te stimuleren tussen medisch specialisten en apothekers in de eerste lijn heeft het Medisch Spectrum Twente een openbaar apotheker uit de praktijk aangesteld. In de nieuwe functie ‘farmaceutisch coördinator eerste en tweede lijn’ werkt Rikie Elling aan het verbeteren van de medicatieoverdracht. “Openbaar apothekers vertrouwen mij als ik zeg dat ik hun probleem probeer op te lossen.”

27-09-2019 | door Edwin Bos

Goed werkzaam medicijn kan óók milieuvriendelijk zijn

Therapeutische werking en stabiliteit van geneesmiddelen kunnen wel degelijk hand in hand gaan met biologische afbreekbaarheid, ontdekten onderzoekers van de Leuphania universiteit in het Noord-Duitse Lüneburg. Het lukte hen meerdere biologisch afbreekbare medicijnen te ontwikkelen, zoals vernieuwde bètablokkers, antibiotica en een nieuw cytostaticum.

27-09-2019 | door Alfons Uijtewaal en Margarita Amador

Clopidogrel + grapefruitsap mag

De relevantie van de mogelijke interactie tussen clopidogrelgebruik en het nuttigen van grapefruitsap is onduidelijk, blijkt na een gezamenlijke herbeoordeling. Het is daarom niet (langer) nodig patiënten hiervoor te waarschuwen.

27-09-2019 | door Mandy van Rhenen, Wouter Kok en Marijn Zeemeijer

Op de Veiligheidsmarkt

De bewoners van het Gelderse Aalten hadden hun plaatselijke apotheker niet verwacht op de Veiligheidsmarkt, die voor het eerst werd gehouden. Dat was voor Amir Karbor des te meer aanleiding met hen het gesprek aan te gaan over – bijvoorbeeld – risicomedicatie voor valincidenten. “Het is fijn dat je je kennis kunt delen.”

27-09-2019 | door Annemiek Veelenturf

Internationaal

In Abu Dhabi vond afgelopen week het 79ste internationale apothekerscongres FIP plaats. Duizenden apothekers uit meer dan 110 landen kwamen in het emiraat bijeen. Ook de Nederlandse apothekers waren goed vertegenwoordigd. Een aantal van hen gaf (poster)presentaties en dan blijkt weer hoe ver de Nederlandse farmacie ontwikkeld is. In de dagelijkse praktijk ben je je daar meestal niet zo van bewust, maar op zo’n internationaal congres des te meer.

27-09-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Verkiezingen bestuurslid WSO: twee kandidaten zijn bekend

De apothekers Rogier Larik en Philip Noordholland Reekers stellen zich kandidaat voor de vacante positie in het bestuur van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO). WSO-leden kunnen tot vrijdag 4 oktober stemmen op de kandidaat van hun keuze.

27-09-2019 | door KNMP

Uitbreiding vergoeding apotheekbereidingen

Als een geregistreerd geneesmiddel niet wordt toegelaten tot het pakket vanwege te hoge kosten, kan de apotheekbereiding voortaan wél worden vergoed. Dat schrijft minister Bruins in de VWS-begroting 2020.

27-09-2019 | door KNMP

Processierups, zomer en een apotheker in de Tweede Kamer

Apothekers begeleidden patiënten om goed voorbereid op reis te gaan. Ook stonden ze klaar om tijdens de hitte adviezen te geven. De geneesmiddelentekorten kregen opnieuw media-aandacht en apotheker Bart Smals nam definitief zitting in de Tweede Kamer.

27-09-2019 | door KNMP
Back to top