Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW51/52

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Kaarslicht

Duurzame farmacie kan staan voor geneesmiddelen die op een duurzame manier worden geproduceerd, voor inspanningen die medicijnresten uit het milieu houden, voor hergebruik van medicatie. Allemaal onderwerpen die in dit eindejaarsnummer, dat helemaal om duurzaamheid draait, ruimschoots aan bod komen.

21-12-2018 | door Frans van den Houdt

Sorry die zijn op ...

Ik ben zo iemand die veel te laat zijn inkopen gaat doen voor het kerst­diner. Lang twijfelen over wat het dit jaar gaat worden. Scannen van de reclamefolders vol lekkers. Internet afstruinen voor goede combinaties. En hoewel ik denk dat ik elk jaar weer origineel ben, word ook ik blijkbaar beïnvloed door wat er in de kerstmenu’s mode is.

21-12-2018 | door Agnes Kant, Lareb

Apotheek Hoogezand-Sappemeer ‘beste apotheek’

Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer heeft de hoogste score behaald in het mystery guest-onderzoek 2018 onder 932 openbare apotheken. Volgens het onderzoeksbureau AMP leverde de apotheek de beste kwaliteit farmaceutische zorg en dienstverlening aan de balie.

13-12-2018 | door Edwin Bos

Herexamen 2018 PW 51/52

Welke uitspraak over een ontslagrecept is juist?

20-12-2018 | door T.K.L. Pham, Stichting Health Base

Forse stijging kosten intramurale medicijnen

De uitgaven aan dure intramurale geneesmiddelen zijn in 2017 gestegen met 9% naar € 2,1 miljard, blijkt uit cijfers van het Zorginstituut Nederland. In dit totaalbedrag zijn de prijs- en kortingsafspraken van het ministerie van Volksgezondheid en de zorgverzekeraars verwerkt.

12-12-2018 | door PW

CBG en Kijksluiter maken animatievideo’s

Om medicijninformatie voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk te maken, gaan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Stichting Kijksluiter samenwerken bij de ontwikkeling van bijsluitervideo’s.

06-12-2018 | door PW

‘Schakel openbaar apotheker vaker in bij vaccinatie’

Openbaar apothekers in Europese landen moeten een grotere rol krijgen bij de nationale vaccinatieprogramma’s, zowel bij het verstrekken als het toedienen van vaccins. Dat stelt de Europese organisatie voor openbaar apothekers PGEU.

11-12-2018 | door PW

Richtlijnen hemofilie herzien

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft herziene richtlijnen gepubliceerd voor testen en studies die nodig zijn om aanvragen voor handelsvergunningen te ondersteunen voor specifieke geneesmiddelen tegen hemofilie.

19-12-2018 | door PW

EMA vraagt om commentaar bij richtlijnen

• Het Europees medicijnagentschap (EMA) nodigt belanghebbenden en belangstellenden via een publieke consultatie uit om commentaar te leveren op de herziene versie van haar richtlijnen voor de environmental risk assessment (ERA) voor humane geneesmiddelen.

18-12-2018 | door PW

Piek in apotheekverstrekkingen van meningokokkenvaccins

Openbare apotheken verstrekten in september 2018 ongeveer 20.000 keer het meningokokken­vaccin (ACWY). In dezelfde maand van 2017 waren dat er ongeveer vijftig. Aanleiding daarvoor is de sterke toename van het aantal meningokokkeninfecties en van het aantal mensen dat daaraan overleed. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

21-12-2018 | door SFK

Nieuwe inzet monoklonaal antilichaam krijgt eerste plek

Het monoklonale antilichaam emicizumab voert dit jaar de Top 3 Geneesmiddelen aan, aldus opleidingsdirecteur van de master Farmacie in Leiden Mieke Mulder. Op plek twee volgt een eerste denguevaccin en als derde het antibioticum eravacycline. Haar fascinatie voor de immunologie komt daarbij mooi tot uiting. “Mijn hart ligt daar.”

21-12-2018 | door Maarke Roelofs

‘Bottum up-initiatieven hard nodig om boel open te breken’

Duurzame farmacie betekent niet alleen groene farmacie en geneesmiddelen uit het water halen. Het betekent ook voor medicijnen zorgen die beschikbaar, betaalbaar, toegankelijk en acceptabel zijn, stelt hoogleraar Ellen Moors. Daarvoor moet het huidige systeem wel op de schop. “Het is cruciaal dat er geëxperimenteerd wordt.”

21-12-2018 | door Frans van den Houdt

Zorgverleners onder één dak met 750 zonnepanelen

In Hoogezand-Sappemeer is een voormalige school met 6500 vierkante meter oppervlakte getransformeerd tot een duurzaam multidisciplinair zorgcentrum met meer dan twintig eerstelijnszorgverleners. Het gebouw met 35 centimeter dik geïsoleerde muren heeft geen gasaansluiting en is door de 750 zonnepanelen energieneutraal.

21-12-2018 | door Edwin Bos

Kennis over metabolieten helpt waterzuivering vooruit

Geneesmiddelresiduen komen in ons water terecht, maar de waterzuivering is nog niet optimaal. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen onderzoekt welke data er zijn en hoe deze handig voor belanghebbenden beschikbaar komen. “Waterzuiveraars kijken vooral naar grondstoffen, maar het zijn de metabolieten die uiteindelijk in het milieu terechtkomen.”

21-12-2018 | door Maarke Roelofs

Groen licht voor schoon water

Een biosensor van E. Coli-bacteriën die blauw oplicht als er medicijnresten in water zitten en groen als het schoon is. Klinkt als toekomstmuziek, maar Utrechtse studenten komen steeds een stapje verder.

21-12-2018 | door Maarke Roelofs

‘In de ideale wereld wil je alles recyclen: van doosje tot tablet’

Jaarlijks wordt voor tenminste € 100 miljoen aan geneesmiddelen weggegooid. Hartstikke zonde en niet duurzaam, oordeelde Charlotte Bekker en onderzocht de mogelijkheden om medicijnverspilling tegen te gaan. “Als aan een aantal kwaliteitsvoorwaarden wordt voldaan, is heruitgifte een belangrijke manier om kosten te besparen.”

21-12-2018 | door Frans van den Houdt

Teruggebrachte geneesmiddelen vaak geschikt voor hergebruik

Door patiënten of gezondheidszorginstellingen gedoneerde geneesmiddelen zijn vaak geschikt voor hergebruik. Indien teruggebrachte medicatie ongeschikt is, komt die meestal van patiënten. Omdat zij meer geneesmiddelen inleveren, vormen zij toch een waardevolle bron voor het hergebruiken van geneesmiddelen.

21-12-2018 | door Linda de Graaf

Weggegooide geneesmiddelen kosten per verzekerde ongeveer € 21

Van een derde van de geneesmiddelen die bij het huishoudelijk afval terechtkomen, is de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken. Een op de vijf verpakkingen is helemaal nog niet gebruikt.

20-12-2018 | door PW

Werken aan de chemische ‘schoonheid’ van medicijnen

Romano Orru, hoogleraar synthetische en bio-organische chemie aan de VU in Amsterdam, combineert een academische nieuwsgierigheid naar complexe chemische reacties met een streven naar een duurzame productie van nieuwe geneesmiddelen. En passant werd hij ook nog eens wereldrecordhouder in de multicomponentenreacties.

21-12-2018 | door Geert Westerhuis

Blister tot kunst verheven

Elke dag een lege blisterverpakking weggooien, vond kunstenares Suzan van Lieshout zonde van “zo’n mooi dingetje”. Dus verzamelde ze een hele set medicijnafval en maakte hiervan meerdere kunstwerken.

21-12-2018 | door Maarke Roelofs

Milieuschade aanpakken met ingrepen in hele medicijnketen

De kringloop van microverontreinigingen zoals geneesmiddelen en resistente bacteriën via bodem, voedsel, water en lucht aanpakken, lukt alleen met maatregelen op meerdere niveaus in de medicijnketen. Vanuit die gedachte is in 2017 het project MEDUWA-Vecht(e) opgezet, een samenwerking van 27 Nederlandse en Duitse bedrijven en instellingen. “Dit eiwit wordt keurig afgebroken in het milieu, een duurzaam product dus.”

21-12-2018 | door Frans van den Houdt

Medicijnpakje per fietskoerier

Alle Maastrichtse apotheken werken voor de bezorging van medicijnen met fietskoeriers; apotheek America zelfs uitsluitend. “Ze zijn snel, minder duur en fietsen langs files”, somt apotheker Henk Jan Verburg de voordelen op. Een nadeel is er ook: “Als ze hard zijn gegaan, stinken ze wel eens!”

21-12-2018 | door Annemiek Veelenturf

Wat er 1 januari 2019 verandert

Vanaf 9 februari 2019 zal de Falsified Medicines Directive van kracht zijn, maar per 1 januari 2019 krijgt de apotheker al met een aantal andere veranderingen te maken. Het lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%, er stromen een aantal geneesmiddelen uit het basispakket en de bijbetaling van geneesmiddelen verandert.

21-12-2018 | door KNMP

MedMij

Zo vlak voor het einde van het jaar kijken veel mensen terug op het afgelopen jaar. De televisie en radio zijn er ook vol van; sportmomenten, nieuwsfeiten, hitlijsten enzovoort. Ik kijk liever vooruit. Wat staat ons komend jaar te wachten? Een van de ontwikkelingen waar we komend jaar zeker van gaan horen is MedMij. ‘Met wie?’ Hoor ik u vragen.

21-12-2018 | door Reinier Bax, voorzitter LOA

Over tekorten, medische noodzaak, vervuiling en de beste website

Voor apothekers in Nederland geldt 2018 als een jaar met volop discussie. De genees-middelentekorten zijn continu onderwerp van gesprek, zeker vanaf de zomer wanneer de anticonceptiepil niet meer beschikbaar blijkt te zijn. Ook de vraag hoe de apotheker moet handelen bij ‘medische noodzaak’ is een hot item. Goed nieuws is er aan het einde van het jaar met de verkiezing van Apotheek.nl tot beste website in de gezondheidszorg.

21-12-2018 | door KNMP
Back to top