Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Weggegooide geneesmiddelen kosten per verzekerde ongeveer € 21

PW51/52 - 20-12-2018
Van een derde van de geneesmiddelen die bij het huishoudelijk afval terechtkomen, is de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken. Een op de vijf verpakkingen is helemaal nog niet gebruikt.
Weggegooide geneesmiddelen kosten per verzekerde ongeveer € 21

Vogler et al. analyseerden monsters van farmaceutisch afval, dat was ingezameld door het afvalverwerkingsbedrijf in Wenen. De monsters bevatten 1089 verpakkingen, waarvan 42% werd geëxcludeerd omdat het geen farmaceutische producten waren of omdat ze niet uit Oostenrijk afkomstig waren. Van de overgebleven 637 items betrof 18% een volle verpakking en was 36% nog niet over de datum.

Ongeveer twee van de drie weggegooide producten was een receptgeneesmiddel. De meeste geneesmiddelen behoorden tot de ATC-groepen spijsverteringsstelsel, zenuwstelsel en ademhalingssysteem. De weggegooide geneesmiddelen hadden een waarde van € 4207 (verkoopprijs in de apotheek). Geëxtrapoleerd naar heel Wenen bedroegen de kosten van de weggegooide geneesmiddelen voor de zorgverzekeraar ten minste € 37,65 miljoen, ongeveer € 21 per verzekerde.

Ook al kunnen de redenen voor het weggooien van medicatie verschillen, het benadrukken van het belang van therapietrouw is volgens de onderzoekers een punt van aandacht. [Res Social Adm Pharm. 2018 Dec;14(12):1140-1146]

Document acties

gearchiveerd onder: Houdbaarheidsdatum, Afval
Back to top