Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW39

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Vallen

Het aantal 65-plussers dat na een val op de spoed­eisende hulp (SEH) belandt is in tien jaar tijd met maar liefst 40% toegenomen, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL, lees ik op het Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerstelijn. Aan de gevolgen van zo’n val overlijden iedere dag gemiddeld negen ouderen, en iedere vijf minuten meldt zich op de SEH weer een oudere na een valincident. Dat zijn alarmerende cijfers.

28-09-2018 | door Frans van den Houdt

Ministerszaken

Tot mijn verbazing las ik op de website van de NOS het bericht over tekorten van de anticonceptiepil, het zoveelste medicijntekort van dit jaar.

28-09-2018 | door Sjors Bloem, apotheker

Begroting VWS: Bruins eist openheid prijzen fabrikanten

Farmaceutische bedrijven die hun geneesmiddelen extreem duur verkopen, moeten inzage bieden in de opbouw van hun prijzen. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in de Miljoenennota 2019. Verder wil de minister apothekers duidelijkheid bieden over wanneer zij zelf mogen bereiden.

19-09-2018 | door E. Bos (420720)

Oxfam: farmaceutische bedrijven ontwijken belasting

Vier grote farmaceutische bedrijven – Abbott, Johnson & Johnson, Merck en Pfizer – brengen veel winsten onder in belastingparadijzen, waaronder Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam International.

19-09-2018 | door E. Bos (420720)

Menzis procedeert tegen Astra Zeneca voor hoog houden prijs

Zorgverzekeraar Menzis eist via de rechter ruim € 4 miljoen terug van Astra Zeneca omdat de geneesmiddelenfabrikant de duur van het patent op Seroquel zou hebben gerekt.

20-09-2018 | door E. Bos (420720)

Herexamen 2018 PW39

Welke uitspraak over behandeling is juist?

27-09-2018 | door Marinka van Dalfsen, IVM

Mizolastine: bijwerking braken

Als gevolg van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) heeft de Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) besloten dat in de productinformatie van mizolastine (Mizollen) vermelding moet worden gemaakt van de bijwerking braken.

27-09-2018 | door PW

Blinatumomab breder inzetbaar

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven voor uitbreiding van de indicatie van het middel blinatumomab (Blincyto).

26-09-2018 | door PW

Geen langer en gezonder leven met dagelijks acetylsalicylzuur

Amerikaanse en Australische onderzoekers hebben in het New England Journal of Medicine beschreven dat een dagelijkse dosering acetylsalicylzuur (Aspirine) bij gezonde ouderen geen gunstige invloed heeft op overlijden, dementie of langdurige lichamelijke klachten.

25-09-2018 | door PW

Toename palliatieve sedatie in thuissituatie bedraagt 5%

Het aantal mensen dat in de thuissituatie voor hun overlijden palliatieve sedatie krijgt, is in 2017 met 5% gestegen tot 34.000. Palliatieve sedatie blijkt te worden toegepast bij 22,6% van de sterfgevallen. In de afgelopen zeven jaar heeft een verdubbeling van dat aandeel plaatsgevonden. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

28-09-2018 | door SFK

Zorgverleners houden samen oudere op de been

Fysiotherapeuten, apothekers, huisartsen en thuiszorg in Medisch Centrum Veluwse Poort in Ede werken intensief samen om ouderen met verhoogd valrisico op te sporen. Apotheker Liesbeth van Ree verricht standaard een valrisicocheck tijdens medicatiebeoordelingen en medicatierol-evaluaties. “Er is nog veel winst te behalen.”

28-09-2018 | door Edwin Bos

Hulp nodig voor artsen die zwangere met hiv bijstaan

Er is nog altijd onvoldoende kennis over de farmacokinetiek en veiligheid van antiretrovirale middelen tijdens de zwangerschap. Dit komt met name doordat het (pre)klinisch onderzoek vaak pas op gang komt na registratie van een geneesmiddel. Promovendus Stein Schalkwijk heeft samen met collega’s computermodellen gemaakt, die bijdragen aan behandeladviezen tijdens de zwangerschap.

28-09-2018 | door Stein Schalkwijk, Angela P. Colbers, Rick Greupink, David M. Burger en Frans G.M. Russel

Eén consult: klachten opgelost

Een mevrouw (69 jaar) met diabetes heeft pijn, dikke enkels en slokdarmklachten. Ook vergeet zij ’s avonds vaak haar enalapril. Dat blijkt bij een medicatiegesprek met de apotheker gekoppeld aan de diabetescontrole bij de huisarts.

28-09-2018 | door Harm Geers, Mette Heringa

Vaker cardiovasculaire bijwerkingen bij diclofenac

Gebruik van diclofenac heeft een groter cardio-vasculair risico dan paracetamol en andere NSAID’s. Er is dan ook geen bewijs om diclofenac de voorkeur te geven boven andere NSAID’s. De pijnstiller zou boven-dien niet vrij verkrijgbaar moeten zijn.

28-09-2018 | door Linda de Graaf

Wensen voor reumamedicatie zijn voor elke patiënt anders

Patiënten die DMARD’s gebruiken, verschillen in hun voorkeur voor reumamedicatie. Door deze voorkeur met hen te bespreken kan de behandeling hierop waar mogelijk worden afgestemd. Dit kan bevorderend zijn voor de tevredenheid met de therapie en de therapietrouw, blijkt uit een studie van de Sint Maartenskliniek en onderzoeksbureau Nivel.

28-09-2018 | door Milou van Heuckelum, Elke Mathijssen, Bart van den Bemt, Marcia Vervloet en Liset van Dijk

Meer oog voor kosten, minder voor kwaliteit

Zorgverzekeraars gaan niet op de stoel van de beroepsbeoefenaar zitten, maar sturen wel degelijk het voorschrijf- en afleverbeleid, vooral om de kosten te beheersen. De aandacht voor kwaliteit is beperkt, hoewel er incidenteel wel mee wordt geëxperimenteerd. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc op basis van interviews met betrokken partijen.

28-09-2018 | door Mirjam Harmsen, Floris P. Vlaanderen, Patrick P.T. Jeurissen en Philip J. van der Wees

Goede band met de patiënt

Je leert de patiënt beter kennen en verbetert zijn medicatiegebruik en therapietrouw; Sarmad Mirachor vindt dat een huisbezoek standaard onderdeel moet zijn van het werk van apothekers.

28-09-2018 | door Frans van den Houdt

Beroepscode

Apothekers, je hebt ze in alle soorten en maten. In de openbare apotheek, in het ziekenhuis, bij de industrie, bij de overheid. Bij een keten of zelfstandig, jong of oud, ga zo maar door. Althans, dat vinden apothekers zelf. Wij hebben de neiging overal clubjes te zien.

28-09-2018 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid WSO

Apotheek.nl genomineerd voor Website van het Jaar 2018

De KNMP-publiekswebsite Apotheek.nl is een van de twaalf genomineerden in de verkiezing Website van het Jaar 2018 in de categorie Gezondheid. Genomineerden maken kans op een award voor beste of populairste website. Het Nederlandse publiek kan stemmen op Apotheek.nl tot en met vrijdag 19 oktober.

28-09-2018 | door KNMP

KNMP pleit voor goede, snelle en veilige uitwisseling gegevens

“Goede, snelle en veilige uitwisseling van medische gegevens redt levens. Met actuele medicatiegegevens van de patiënt kunnen apothekers goede persoonsgerichte zorg leveren.” Dit zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent na NOS-berichtgeving over zorginformatiesystemen die niet goed met elkaar kunnen communiceren. Uit een rondgang van de omroep blijkt dat apothekers en andere zorgprofessionals nog steeds gegevens van patiënten overtikken, printen en faxen.

28-09-2018 | door KNMP

Tweede onzuiverheid in vervuilde valsartan

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) meldt dat in de grondstof van een van de Chinese fabrikanten, naast N-nitrosodimethylamine (NDMA), ook N-nitrosodiethylamine (NDEA) werd gedetecteerd.

28-09-2018 | door KNMP
Back to top