Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW37

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

FIP

De zorg door openbaar apothekers is cruciaal voor het herstel van patiënten, luidt de krachtige conclusie van een rapport dat onlangs werd gepresenteerd op het 78ste FIP-congres, in Glasgow, waar ruim drieduizend deelnemers uit 108 landen zich een weeklang bogen over farmaceutische ontwikkelingen in de wereld.

14-09-2018 | door Frans van den Houdt

Personalized medicine

Het komt (nog) niet vaak voor; mensen die zich in de apotheek melden met de uitslag van een farmacogenetische test. Gisteren sprak ik een mevrouw die speciaal daarvoor langskwam.

14-09-2018 | door Esther Kuipers, apotheker

Liset van Dijk bijzonder hoogleraar Pharmacy Health Services Research

Nivel-medewerker Liset van Dijk is benoemd tot bijzonder hoogleraar Pharmacy Health Services Research aan de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel, die is ingesteld door het Nivel, moet de inbreng vergroten van de klinische praktijk in het farmaceutisch onderzoek en onderwijs.

03-09-2018 | door E. Bos (420720)

Bruins hekelt handelwijze fabrikant CDCA

Het verhogen van de prijs van chenodeoxycholzuur (CDCA) door fabrikant Leadiant keurt minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport “ten zeerste af”. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen over het gedwongen stoppen van de magistrale bereiding van CDCA door het Amsterdam UMC.

06-09-2018 | door E. Bos (420720)

Herexamen 2018 PW37

Welke uitspraak over vaccinaties is juist?

13-09-2018 | door Karin Hagendoorn-Becker, GIC

Ziekteverzuim en verloop alarmerend bij personeel in de zorg

Het personeelsverloop (13%) en verzuim (6%) in de zorg waren in 2017 op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. De winst van zorgaanbieders steeg van 1% naar 1,8%. Dat blijkt uit de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2018 van accountantskantoor EY.

07-09-2018 | door E. Bos (420720)

Patiëntenorganisaties ageren tegen btw-verhoging geneesmiddelen

Het verhogen van het btw-tarief op geneesmiddelen, hulpmiddelen en gezonde voeding van 6% naar 9% mag niet doorgaan omdat dit extra kosten oplevert voor patiënten en kwetsbaren. Dat schrijft de Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan het kabinet.

04-09-2018 | door E. Bos (420720)

Advies abaloparatide blijft negatief

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) oordeelt opnieuw negatief over een handelsvergunning voor abaloparatide (Eladynos). Dit oordeel volgt naar heronderzoek van een eerder dit jaar afgegeven negatief advies door de CHMP over het geneesmiddel bedoeld voor behandeling van osteoporose bij postmenopauzale vrouwen met een verhoogd risico op fracturen.

12-09-2018 | door PW

Drie positieve adviezen handelsvergunningen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over handelsvergunningen voor drie generieke geneesmiddelen: deferipron (Deferiprone Lipomed voor de behandeling van ijzerstapeling bij patiënten met thalassemie; gefitinib (Gefitinib Mylan) bij niet-kleincellige longkanker; en lenalidomide (Lenalidomide Accord) als behandeling voor multi­­pel myeloom (ziekte van Kahler).

12-09-2018 | door PW

Meldingen over breken Mirena-spiraal

Bij verwijdering kan het hormoonspiraaltje Mirena in zeldzame gevallen breken, daarom is het belangrijk te controleren of het nog in tact is. Dat blijkt uit meldingen die het Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

05-09-2018 | door E. Bos (420720)

Vier positieve adviezen van nieuwe indicaties

Vier geneesmiddelen ontvingen een positief advies voor uitbreiding van de indicatie van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). De commissie oordeelde positief over een nieuwe indicatie van behandelcombinatie dabrafenib (Tafinlar) en trametinib (Mekinist) als adjuvante therapie bij volwassenen met stadium 3 melanoom met B-RAF V600-mutatie na complete resectie.

13-09-2018 | door PW

Aantal doorgeleverde bereidingen stabiliseert

Openbare apotheken verstrekten in 2017 ongeveer 7,5 miljoen keer een geneesmiddel dat behoort tot de categorie doorgeleverde bereidingen. Dat is ongeveer evenveel als in 2016. Het aantal verstrekkingen van bereidingen door apotheken neemt af, van 725.000 in 2015 tot 400.000 in 2017. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

14-09-2018 | door SFK

Gloednieuwe bereidingsunit dichtbij ziekenhuis én patiënt

De nieuwe bereidingsunit van Apotheek Haagse Ziekenhuizen opende in juni dit jaar. Stap voor stap worden nu de nieuwe ruimtes in gebruik genomen. Plant manager Willem Meulenhoff geeft een inkijk in de nieuwe faciliteit, uiteraard met haarnetje, overschoenen en stofjas aan. “We houden de verpakkingsruimte graag vrij van hondenpoep en mussenkak”.

14-09-2018 | door Maarke Roelofs

Studenten behandelen echte patiënten: ‘nuttig en leerzaam’

Een innovatieve methode om farmacotherapieonderwijs voor geneeskundestudenten te verbeteren is de studentenpoli. Hier zorgen studententeams voor echte patiënten, waardoor zij zich verantwoordelijk en betrokken voelen én waardevolle ervaring opdoen. “De studentenpoli is haalbaar, leerzaam en nuttig”, concludeert Tim Schutte op basis van zijn promotieonderzoek.

14-09-2018 | door Tim Schutte

Schizofrenie: meer mogelijk

Adjuvante therapieën bij schizofrenie verdienen meer aandacht van wetenschappers en clinici, betoogt Jan Beugelink. Hij pleit voor meer onderzoek naar deze therapieën, die voor de patiënt kunnen zorgen voor een betere kwaliteit van leven.

14-09-2018 | door Jan Beugelink

Semaglutide: grotere reductie HbA1c en lichaamsgewicht

Semaglutide, een GLP-1-agonist, is bij diabetes type 2 superieur aan sitagliptine, insuline glargine, exena-tide en dulaglutide wat betreft de daling van het HbA1c. Bij gebruik van semaglutide daalt het HbA1c met 1,1% tot 2,2%. Ook de gewichtsreductie is groter.

14-09-2018 | door Linda de Graaf

Point of care-test zorgt voor snelle interventie

De apotheker kan met een point of care-test een verdere verslechtering van de nierfunctie helpen voorkomen en de medicatieveiligheid verbeteren. Aan de hand van twee casussen die zich binnen één week voordeden in Apotheek Bennekom belichten Lieke van der Werf en Harm Geers het nut van het gebruik van deze test in de apotheek.

14-09-2018 | door Lieke van der Werf en Harm Geers

Vertaling verduidelijkt nieuwe norm medische gassen

De norm ‘Pijpleidingsystemen voor medische gassen NEN/ISO 7396-1’ is op 4 september gepresenteerd. Dit is de Nederlandse vertaling van de nieuwe Engelse norm uit 2016, die de norm uit 2007 vervangt. De nieuwe regels betekenen veel aanpassingen en verbeteringen op details.

14-09-2018 | door Jos Kraus

Huisbezoek op aanvraag

Op de website Apotheekthuis.nl van Bastien Renirie kunnen patiënten bij een apotheek naar keuze een huisbezoek voor een medicatiebeoordeling aanvragen. Alle apotheken kunnen zich aanmelden op dit landelijke platform.

14-09-2018 | door Edwin Bos

Vertrouwensband

Het is lastig toezicht houden op geneesmiddelen die steeds verder van huis worden geproduceerd. Maar zoals het KNMP-bestuur al meermaals benoemd heeft: geneesmiddelen moeten van onberispelijke kwaliteit zijn. De Inspectie test daarentegen jaarlijks slechts zes geneesmiddelen in het eigen laboratorium. Dat is niet veel. Moeten we dat in Nederland anders aanpakken?

14-09-2018 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

KNMP wint posterprijs met farmacogenetica op FIP-congres

De KNMP heeft de posterprijs in de sectie openbare farmacie gewonnen op het jaarlijkse congres van de International Pharma­ceutical Federation (FIP) in Glasgow. De poster bevat de resultaten van de KNMP Farmacogenetica Pilot.

14-09-2018 | door KNMP

Internationaal onderzoek naar vervuilde valsartan

Er komt een internationaal onderzoek naar de met N-nitrosodimethylamine (NDMA) vervuilde valsartan. Dat geeft minister Bruins aan in een brief aan de Tweede Kamer.

14-09-2018 | door KNMP

‘Een boze patiënt reed met zijn auto tegen de apotheekgevel aan’

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de helpdesks van de KNMP, SFK en Z-Index. De mensen achter de helpdesks bespreken veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken. De helpdesk van Juridische Zaken is nu aan de beurt. Apothekers consulteren deze helpdesk rond de 5000 keer per jaar.

14-09-2018 | door Ilse Boekweg

KNMP verwerkt medicijnafval

Welke ongebruikte geneesmiddelen leveren patiënten in bij de apotheek en waarom? Hoeveel tijd heeft het apotheekteam nodig om deze af te voeren, hoeveel geld kosten niet-gebruikte geneesmiddelen de samenleving? De KNMP doet dit najaar onderzoek in samenwerking met de Universiteit Leiden en vraagt apothekers om mee te doen.

14-09-2018 | door Karen Bos
Back to top