Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Personalized medicine

PW37 - 14-09-2018 | door Esther Kuipers, apotheker
Het komt (nog) niet vaak voor; mensen die zich in de apotheek melden met de uitslag van een farmacogenetische test. Gisteren sprak ik een mevrouw die speciaal daarvoor langskwam.
Personalized medicine

Ze was duidelijk opgelucht en wilde graag haar verhaal kwijt over hoe het haar de afgelopen maanden was vergaan. Ze had last van een depressie, kreeg daarvoor citalopram, veel bijwerkingen, vervolgens amitriptyline en nóg meer bijwerkingen. Ze was huiverig voor het verhogen van de dosering. Haar plasmaspiegel amitriptyline bleek veel hoger dan verwacht, dus ze ging weer terug naar de citalopram.

Bijwerkingen “horen er nu eenmaal bij” en ze wist na enkele maanden zelf ook niet meer welke klachten nu van de depressie zelf kwamen, of van alle zorgen over de medicatie. Ze bleef hopen dat de hallucinaties vanzelf zouden overgaan. Ze besprak haar moedeloosheid met haar psycholoog, die weer bij een bevriende psychiater informeerde of hij hiervoor een verklaring had.

Haar arts had (nog) geen ervaring met farmacogenetische testen en was niet direct enthousiast, maar ze kreeg haar labformulier en bleek een poor metabolizer voor zowel CYP2C19 als CYP2D6. Voor haar was het een enorme opluchting dat niet alles tussen haar oren zat; ze had wel degelijk bijwerkingen ervaren, al leken deze niet te passen bij de dosering.

Ik vond het mooi dat ze dit met ons deelde, maar realiseerde me ook dat we als apotheek wellicht een rol hadden kunnen spelen. Ik heb zelf nog nooit een test geadviseerd. Vraag ik eigenlijk wel voldoende door als iemand bijwerkingen meldt?

Document acties

Back to top