Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW26

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

NPFO

Het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO), dat één keer per maand prominent aanwezig is in het PW, presenteert onderzoek in de farmaceutische wetenschappen, met de nadruk op klinische toepassingen zoals medicatieveiligheid, patiëntenzorg, analyse, farmacologie en casuïstiek.

29-06-2018 | door Frans van den Houdt

Place to be

Hij hangt tegen het muurtje in de wachtruimte en komt wat ongeïnteresseerd over; het is duidelijk aan hem te zien dat het voor hem allemaal te lang duurt.

29-06-2018 | door Esther Kuipers, apotheker

Voortrekkersrol dermatologie bij precision medicine

De dermatologie kan een voortrekkersrol vervullen in de ontwikkeling van een doelgerichte, op de patiënt toegesneden therapie. “De huid is namelijk het meest zichtbaar”, zegt prof. Peter van de Kerkhof. “Met precision medicine is een duurzame controle mogelijk van onder meer psoriasis.”

27-06-2018 | door Frans van den Houdt

Onderzoek naar digitale veiligheid ziekenhuizen

Ziekenhuizen en hun ketenpartners moeten verstoring, uitval en misbruik van ICT proberen te voorkomen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoeken of ziekenhuizen ook voldoende maatregelen nemen om de patiëntveiligheid te waarborgen.

20-06-2018 | door PW

Patiënt met laag opleidingsniveau vaker naar huisartsenpost

Patiënten met een laag opleidingsniveau gaan vaker naar de huisartsenpost dan patiënten met een hoog opleidingsniveau. Gezondheidsvaardigheden lijken daarbij een deel van het verschil te verklaren. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL.

20-06-2018 | door PW

NZa verruimt mogelijkheden declareren eHealth

Om zorgverleners en zorgverzekeraars de mogelijkheid te bieden digitale consulten, telemonitoring van patiënten of farmaceutische zorg via het beeldscherm te declareren, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de regels voor eHealth verruimd.

21-06-2018 | door PW

Bijwerkingen na vaccinaties RVP

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig jaar 1383 meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Naar aanleiding van de meldingen zijn geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden.

19-06-2018 | door PW

Herexamen 2018 PW 26

Wat is het juiste advies?

27-06-2018 | door C.A.T.C. Lunenburg en J.J. Swen, Klinische Farmacie en Toxicologie, LUMC

Alternatieven voor oogzalf aciclovir toegestaan

In verband met een tekort van aciclovir-oogzalf mogen fabrikanten, groothandelaren en apothekers tijdelijk alternatieven uit andere EU-lidstaten afleveren aan artsen, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

20-06-2018 | door PW

CBG: let op dagdosering Lynparza

Bij vrouwen met eierstokkanker die olaparib (Lynparza) gebruiken, kunnen fouten in de dagdosering optreden. Dat komt omdat de aanbevolen dosering bij de capsules of tabletten verschillend is, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

19-06-2018 | door PW

PRAC gaat chinolonen herbeoordelen

De herbeoordeling van chinolonen, voor oraal gebruik, injectie of inhalatie, startte in februari 2017.

27-06-2018 | door PW

40% bezoekers dermatoloog krijgt corticosteroïde-recept

Crèmes en zalven met enkelvoudige corticosteroïden vormen de grootste groep geneesmiddelen waarvoor dermatologen een recept uitschrijven. Deze middelen staan vermeld op ongeveer een kwart van hun recepten. Neutrale dermatica, veelal toegepast ter afwisseling met de corticosteroïden, komen op de tweede plaats. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

29-06-2018 | door SFK

Geurstof in zonnebrandmiddel meestal boosdoener allergie

Om het risico op verbranden te verkleinen, wordt deze dagen weer vlijtig gesmeerd en gesprayd met zonnebrandmiddelen. Thomas Rustemeyer, dermatoloog en hoogleraar in Amsterdam Universitair Medische Centra, geeft advies voor zonaanbidders: “Als je bang bent voor effecten van radicalen, kies dan een zonnebrandmiddel met fysiek filter.”

29-06-2018 | door Maarke Roelofs

Eerste biological voor eczeem

Dermatologen beschikken over een nieuwe behandeloptie bij volwassenen met matig tot ernstig constitutioneel eczeem. Dupilumab kan uitkomst bieden als adequate behandeling met lokale middelen en orale immunosuppressiva faalt.

29-05-2018 | door Cindy Reinders

'Eczeem of niet, je moet wat van je leven maken'

De natte, open plekken sloten zich, de huid versoepelde en de roodheid verdween. Sinds Dirk van der Veen zijn constitutioneel eczeem bestrijdt met twee buikinjecties dupilumab per maand heeft zijn leven een keer ten goede genomen. Hij roemt het “elegante” medicijn, en spreekt van een doorbraak.

29-06-2018 | door Annemiek Veelenturf

Gebruik van azathioprine kan beter op individu toegesneden

Azathioprine, methotrexaat en mycofenolzuur worden steeds vaker off label voorgeschreven voor de behandeling van constitutioneel eczeem. Floor Garritsen onderzocht de effectiviteit en veiligheid van deze middelen op de lange termijn. “De toevoeging van allopurinol kan de behandeling met azathioprine optimaliseren.”

29-06-2018 | door Floor Garritsen

‘Patiënten met ernstig eczeem zien binnen paar dagen al effect’

Acne, eczeem en rosacea verdwijnen bij veel chronische patiënten binnen de kortste keren door innovatieve technologie van Micreos. Het bedrijf ontwikkelde als eerste in de wereld huidproducten met een actief endolysine, als alternatief voor antibiotica, en kreeg daarvoor een prestigieuze Europese prijs. “De volgende stap is een oncologische toepassing.”

29-06-2018 | door Frans van den Houdt

Instructie wondbedekker op recept

Wanneer huisartsen en apothekers afspraken maken over het voorschrijven van wondbedekkers kan het assortiment in de apotheek beperkt blijven. IVM heeft een FTO-module Wondbedekkers ontwikkeld, gebaseerd op de nieuwste richtlijnen.

29-06-2018 | door Cindy Reinders

Huidconditie en formulering bepalen effect corticosteroïd

Het bereiken van een effectieve topicale therapie met corticosteroïden zonder serieuze bijwerkingen hangt vooral af van de formulering, de mate van uitsmeren en de huidconditie; niet van de dikte van de gesmeerde laag. Corticosteroïden classificeren volgens het WHO-model vinden de auteurs beter dan de huidige Nederlandse indeling, omdat daarin de farmaceutische vorm wordt meegenomen.

29-06-2018 | door Sanne Appelman, Ton van Heugten en Herman Vromans

Budesonide + formoterol ‘zo nodig’: minder exacerbaties

Een behandeling met ‘zo nodig’ budesonide met formoterol bij klachten is effectiever bij patiënten met mild astma dan het gebruik van een kortwerkende beta2-agonist (SABA). De symptomen zijn beter onder controle, ook komen minder vaak exacerbaties voor.

29-06-2018 | door Linda de Graaf

Patiënt niet altijd bewust van fotosensitiviteit als bijwerking

Regelmatig krijgt Bijwerkingencentrum Lareb meldingen van geneesmiddelgeïnduceerde fotosensitiviteit. Zonlicht, zonnebankgebruik en lichttherapieën worden als oorzaken genoemd. Uit de meldingen blijkt dat patiënten niet altijd weten dat fotosensitiviteit ook kan ontstaan in de schaduw, achter glas, door lichttherapie en de zonnebank. Hierdoor nemen zij geen adequate voorzorgsmaatregelen.

29-06-2018 | door Michelle Haaksman en Florence van Hunsel

Zalven (her)ontwikkelen door Quality by Design

Zalfformuleringen zijn veelal op empirische basis ontwikkeld. In deze formuleringen komen tegenwoordig, door sterk verbeterde analytische technieken en strengere regelgeving, belangrijke tekortkomingen aan het licht. Dit onderstreept de noodzaak tot het herontwikkelen van ‘oude’ formuleringen, constateert Ton van Heugten in zijn proefschrift.

29-06-2018 | door Ton van Heugten en Herman Vromans

Huidtherapie in de apotheek

Patiënten met rosacea, eczeem of acne kunnen naar Apotheek & Beauty in Monster voor onder meer camouflagetherapie en laserbehandeling door de huidtherapeut.

29-06-2018 | door Edwin Bos

Doorgeleverde morfinecassettes blijven tot nader order vergoed

Zorgverzekeraars hebben aangegeven tot nader order de doorgeleverde morfinecassettes van grootbereiders nog wel te vergoeden, in ieder geval tot 1 augustus. De vergoeding geldt ook voor infuuszakken en spuiten. Dit blijkt uit navraag van de KNMP bij zorgverzekeraars.

29-06-2018 | door KNMP

Tekort

‘Te is nooit goed.’ Door het aanbestedingsbeleid van de zorgverzekeraars blijft die ‘te’ aan de orde van de dag. Geneesmiddelen moeten geproduceerd worden tegen te lage kosten, fabrikanten hebben te weinig voorraden, de arbeidsomstandigheden zijn te treurig, duurzaamheid is te vaak niet aan de orde. Dit alles leidt tot geneesmiddelentekorten, dat merken we dagelijks in de apotheek.

29-06-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Minister Bruins over magistrale bereiding: meer helderheid en minder belemmeringen

VWS-minister Bruno Bruins wil meer helderheid en minder belemmeringen rondom de magistrale bereiding. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, waarin de minister voor Medische Zorg een pakket aan maatregelen aankondigt om de uitgaven voor genees- en hulp­middelen te beheersen.

29-06-2018 | door KNMP
Back to top