Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW05

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Medicatiegerelateerd

Medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames vormen nog altijd een hardnekkig probleem. Talloze onderzoeken en rapporten tonen telkens weer aan dat het niet de goede kant opgaat, waarna alle betrokkenen zich voornemen er alles aan te zullen doen om het tij te keren. Wat jaren later helaas niet gelukt blijkt te zijn.

02-02-2018 | door Frans van den Houdt

Vinger aan de pols bij gebruik sint-janskruid

Om het gebruik veiliger te maken, moeten preparaten met sint-janskruid vaker worden geregistreerd als geneesmiddel, vindt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Zo wordt van meer sint-janskruidmiddelen duidelijk wat er precies in zit en kan het aantal meldingen van bijwerkingen en interacties – Lareb ontving er in totaal 45 – hopelijk verminderen.

24-01-2018 | door Edwin Bos

Controle-controle

Vrijwel ieder apotheek heeft er een naast de kassa staan: een valsebiljettenscanner. Biljetten van € 50 en groter worden standaard door de scanner gehaald.

02-02-2018 | door Jaap Dik, apotheker

Manifest roept op tot betere verpleegkunde

Ruim honderd verpleegkundigen, onderzoekers, beleidsmakers en bestuurders hebben het manifest ‘Kwaliteit van zorg, nu en in de toekomst’ ondertekend voor betere verpleegkunde.

25-01-2018 | door PW

Veiligheid zelfstandige klinieken onvoldoende

88% van de patiënten heeft goede ervaringen met hun behandeling in een zelfstandige kliniek, maar uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat de patiëntveiligheid in deze klinieken nog moet verbeteren.

29-01-2018 | door PW

Veel mensen ontevreden over de lokale zorg

Veel mensen met een aandoening of beperking vinden de toegang tot zorg en ondersteuning via gemeenten moeizaam verlopen. Krijgen ze wel ondersteuning, dan is die lang niet altijd passend. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland, MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid en Ieder(in).

30-01-2018 | door PW

Herexamen 2018PW05

Welke uitspraak over vitamine B12-deficiëntie is juist?

31-01-2018 | door Thijs Ambagts, apotheker Kwaliteitsapotheek Sloothaak

Start-ups in de zorg krijgen € 12 miljoen extra

Startende ondernemingen die innovatieve technologie ontwikkelen voor de zorg ontvangen € 12 miljoen extra van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

23-01-2018 | door PW

Beperking gadoliniumhoudende contrastmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beperkt uit voorzorg het gebruik van gadolinium-contrastmiddelen bij MRI-scans. Deze contrastmiddelen laten sporen gadolinium achter in de hersenen, al is er geen bewijs voor schadelijke gevolgen.

15-01-2018 | door PW

Vosevi rijp voor pakket en prijsafspraken

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert sofosbuvir + velpatasvir + voxilaprevir (Vosevi) op te nemen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

22-01-2018 | door PW

Cladribine creëert nieuw GVS-cluster

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert cladribine (Mavenclad) toe te laten op bijlage 1A van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

26-01-2018 | door PW

Laxeermiddel met macrogol meeste gebruikers in 2017

Openbare apotheken verstrekten in 2017 aan 1,23 miljoen mensen een laxeermiddel op basis van een combinatie met macrogol. Dat zijn er 85.000 meer dan in het jaar daarvoor. Daarmee heeft dit middel in 2017 de meeste gebruikers binnen het basispakket. De grootste stijgers, met ieder bijna 100.000 gebruikers erbij, zijn pantoprazol en colecalciferol. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

02-02-2018 | door SFK

Orodispersible film uitkomst voor bereidingen op maat

De orale toedieningsvorm ‘orodispersible film’ is uitermate geschikt voor bereidingen op maat, bijvoorbeeld voor ouderen en kinderen voor wie op de markt verkrijgbare geneesmiddelen niet altijd bruikbaar zijn. Deze preparaten dragen bij aan een flexibele manier van doseren, vergroten daarmee de therapietrouw en verbeteren zo het farmacotherapeutische effect, betoogt promovenda Caroline Visser.

02-02-2018 | door Caroline Visser

Minder ziekenhuisopnames door apotheker in het huisartsenteam

Geneesmiddelgerelateerde problemen en zelfs ziekenhuisopnames kunnen worden voorkomen door betere farmacotherapeutische zorg. Openbaar apothekers lukt dat vaak onvoldoende omdat het afleverproces centraal staat. Uit het POINT-onderzoek blijkt dat de toevoeging van een apotheker-farmacotherapeut aan het huisartsenteam het risico op medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames verkleint.

02-02-2018 | door Ankie Hazen

Duale antistolling na bypassoperatie

Na een bypassoperatie is tweevoudige antitrombotische therapie met acetylsalicylzuur en een P2Y12-remmer (clopidogrel, prasugrel of ticagrelor) op den duur gunstiger dan monotherapie met acetylsalicylzuur.

02-02-2018 | door Arjan Polderman

Beter ibuprofen bij kinderkoorts

Ibuprofensuspensie verlaagt koorts bij kinderen sneller dan paracetamol.

31-01-2018 | door PW

Onvoldoende effect golimumab

Bij kinderen met actieve polyarticulaire juveniele idiopathische artritis geeft golimumab geen significante verbetering in vergelijking met placebo.

01-02-2018 | door PW

Gezondheidsnieuws overdreven

In 20% van de persberichten van Nederlandse universiteiten over gezondheidsonderzoek zijn de uitkomsten overdreven.

01-02-2018 | door PW

Weinig reden om bij start van insuline voor glargine te kiezen

NPH-insuline is eerste keus voor patiënten met diabetes mellitus type 2 die starten met insuline. Toch starten veel patiënten direct met insuline glargine, vanwege het lage risico op hypoglykemieën. Er is echter alleen een verschil in het aantal nachtelijke hypo’s en het absolute verschil is klein. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik bestempelt de factcheck daarom als: deels waar.

02-02-2018 | door D. van Dalfsen, M. Dankers, A. Lambooij

Harde strijd met concurrent over patiëntgegevens

Na het openen van een nevenvestiging ontstond een strijd tussen twee apothekers omdat veel patiënten overstapten naar deze nieuwe apotheek. De voormalig apotheker van deze patiënten vond dat op de nevenvestiging niet goed werd omgegaan met de patiëntgegevens en diende hierover tevergeefs een klacht in bij het Regionaal Tuchtcollege.

02-02-2018 | door Catelijne Bach en Niek van Barschot

Parkinsonpatiënt weet niet goed wat apotheek kan doen

Parkinsonpatiënten hebben behoefte aan meer informatie over hun medicatiegebruik, maar weten niet dat ze hiervoor bij de apotheek terechtkunnen. Een proactieve houding van apotheker en apotheekteam kan helpen de zorg voor deze patiënten te verbeteren. Dit concluderen drie masterstudenten Farmacie van de Universiteit Utrecht op basis van eigen onderzoek.

02-02-2018 | door Daniëlle Hofland, Rawina Talwar en Xiang Zheng

YouTuber helpt filmpjes maken

Met filmpjes kunnen apothekers hun patiënten kort en krachtig informeren over zaken die onrust geven aan de balie, zoals leveringsproblemen en bijbetalingen.

02-02-2018 | door Edwin Bos

Overeenkomst IGJ en SFK met handtekeningen bezegeld

Josée Hansen, hoofdinspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en manager Ronald van der Vaart van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) hebben met hun handtekeningen een eerder gesloten overeenkomst bevestigd. Dankzij een tool van de SFK kunnen apothekers voortaan hun In Manu Medici (IMM)-opiumwetrecepten digitaal laten inzien door IGJ.

02-02-2018 | door KNMP

KNMP-regiobijeenkomsten 2018 in teken van geneesmiddelsubstitutie

De KNMP-regiobijeenkomsten staan dit jaar in het teken van geneesmiddelsubstitutie. Onderwerpen als biosimilars, het patiëntenperspectief en het nocebo-effect zullen de revue passeren. De reeks bijeenkomsten vindt plaats van 20 februari t/m 8 maart in de regio’s Assen, Amsterdam, Eindhoven, Arnhem en Dordrecht.

02-02-2018 | door KNMP

ZonMw stelt subsidie beschikbaar voor onderzoek

ZonMw stelt een subsidie beschikbaar voor onderzoek vanuit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen. De studie moet een bekend probleem uit de dagelijkse praktijk oplossen en de resultaten moeten nationaal direct implementeerbaar zijn. Geïnteresseerden kunnen tot 20 maart 2018 een aanvraag doen.

02-02-2018 | door KNMP

KNMP gaat gestaag door met aanpak regeldruk apothekers

De KNMP gaat gestaag door met de aanpak van regeldruk. Er spelen diverse initiatieven waarbij de apothekersorganisatie is betrokken.

02-02-2018 | door KNMP

Nieuwe geneesmiddelen bij reuma en kanker verwerkt in het IM

Het Informatorium Medicamentorum (IM) 2018 is uit in boekvorm. Met 36 nieuwe stoffen is het naslagwerk weer volledig actueel. Abonnees ontvangen het boek per post en bestellen kan via knmp.nl/im.

02-02-2018 | door KNMP
Back to top