Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW23

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Pillentoerisme

“Een van de grootste problemen in ons land is de overconsumptie van geneesmiddelen. Artsen zouden patiënten best aansporen om alleen die geneesmiddelen te gebruiken die ze echt nodig hebben. En dus: minder geneesmiddelen voorschrijven en de patiënten zeker niet op een bus steken om er nog meer te gaan kopen.”

09-06-2017 | door Frans van den Houdt

Voedingssupplementen vol farmacologische stoffen

Ruim 60% van de door de NVWA onderzochte voedingssupplementen op de Nederlandse markt bevat één of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen, zoals sildenafil en sibutramine.

29-05-2017 | door Edwin Bos

Tevreden

Het zit er weer op, het jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek.

09-06-2017 | door Sjors Bloem, apotheker

NHG: preventief antibiotica optie bij tekenbeet

Profylactisch gebruik van antibiotica na een tekenbeet kan zinvol zijn als de teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten. De patiënt moet de eenmalige gift doxycycline (volwassenen) of azitromycine (volwassenen en kinderen) wel binnen 72 uur na het verwijderen van de teek innemen. Deze optie is opgenomen in de nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Tekenbeet en erythema migrans die eind mei is verschenen.

09-06-2017 | door PW

NHG kiest in eerste lijn voor fluorouracilcrème

Wanneer een verdachte huidafwijking in aanmerking komt voor lokale medicamenteuze therapie, kiest het Nederlands Huisartsen Genootschap voor een behandeling met fluorouracilcrème. Dat staat in de nieuwe NHG-Standaard Verdachte Huidafwijkingen, die deze week is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap.

08-06-2017 | door PW

CBG-publieksfolder over spécialité en generiek

Wat zijn generieke medicijnen, wat zijn de verschillen met het spécialité, is er verschil in werking en is wisselen veilig? Dat zijn enkele vragen die aan bod komen in de folder ‘Antwoorden op vragen over merkloze medicijnen’, van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

31-05-2017 | door PW

Herexamen 2017 PW 23

Welke uitspraak over urine-incontinentie is juist?

07-06-2017 | door Sanne van der Heijden, Leidse Master Farmacie

VWS houdt Orkambi buiten GVS

Orkambi (ivacaftor + lumacaftor) komt niet in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem. Prijsonderhandelingen hebben de kosten niet genoeg kunnen verminderen.

29-05-2017 | door PW

Elf positieve adviezen, mei 2017

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over elf nieuwe handelsvergunningen.

30-05-2017 | door PW

Antihistaminicaverstrekkingen typeren hooikoortsseizoen

Nederlandse apothekers verstrekten vorig jaar 4,5 miljoen keer een antihistaminicum op doktersrecept. Hoewel het merendeel van de verstrekkingen niet seizoensgebonden is, blijkt het verstrekkingenpatroon van de antihistaminica vooral door hooikoorts bepaald. Uit het beeld over de afgelopen jaren blijkt dat patroon van jaar tot jaar te verschillen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

09-06-2017 | door SFK

Combinatietherapie verbetert prognose pulmonale hypertensie

Sinds kort zijn er alternatieven voor patiënten die pulmonale hypertensie ontwikkelen na een doorgemaakte trombo-embolie, als opereren niet kan. “Een doorbraak”, vindt hoogleraar Anton Vonk Noordegraaf. Voor patiënten met pulmonale arteriële hypertensie is de prognose ook toegenomen – hoewel nog steeds beperkt – door te starten met combinatietherapie.

09-06-2017 | door Cindy Reinders

‘Ik grijp elke kans om iets van het leven te maken’

Een heftig pulserend bobbeltje in haar hals zette een medisch proces in gang dat haar leven totaal op z’n kop zette. Nu is Dorien van Lindenberg, die lijdt aan pulmonale arteriële hypertensie (PAH), afhankelijk van een medicatiepomp die elke minuut een dosis epoprostenol haar lichaam injaagt. “Psychisch de grootste klap is dat ik anderen om hulp moet vragen.”

09-06-2017 | door Annemiek Veelenturf

Bias studie vitamine D en ziekte

Verbanden tussen lage vitamine D-spiegels en atopische ziekten zijn niet bevestigd.

09-06-2017 | door PW

Van vene naar long

Met nanoliposomen is pulmonale targeting mogelijk bij intraveneuze toediening.

07-06-2017 | door PW

Hoger risico omalizumab

Omalizumab verhoogt de kans op cardiovasculaire en cerebrovasculaire bijwerkingen.

06-06-2017 | door PW

Leukotrieenantagonisten effectief als adjuvans

Bij astma die onvoldoende onder controle is met inhalatiecorticosteroïden (ICS), is significante verbetering door leukotrieenantagonisten (LTRA’s) bewezen. Het is niet zeker of LTRA’s vergelijkbaar zijn met ICS-dosisverhoging, of dat LTRA’s dosisvermindering van ICS kunnen compenseren.

09-06-2017 | door Arjan Polderman

Huisartsen wijken nog vaak af van astma- en COPD-richtlijn

Huisartsen volgen bij 90% van de kinderen met astma hun richtlijn. Bij volwassenen met astma of COPD wijken ze daar nogal eens vanaf. Met name het gebruik van (dure) combinatiepreparaten zou teruggedrongen kunnen – en misschien wel moeten – worden. Dat concludeert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik samen met het NIVEL.

09-06-2017 | door Anke Lambooij en Karin Hek

Geen enkel COPD-middel voldoet aan eisen van zorgverleners

De nieuwe inhalatiemiddelen verbeteren de longfunctie bij COPD, maar er is weinig bewijs dat dit effect echt klinisch relevant is. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik bestempelt de factcheck daarom als ‘deels waar’ en concludeert tevens dat zorgverleners hogere eisen stellen aan nieuwe geneesmiddelen dan registratieautoriteiten.

09-06-2017 | door M. Dankers, S. Surminski, A. Lambooij

‘Geen verstrekking euthanatica als verantwoordelijkheid in geding is’

Een waardig levenseinde, barmhartigheid en zorgvuldigheid staan voorop in de zes reacties die binnenkwamen op de dilemmacasus ‘spoedeuthanasie’ (PW 13, 31 maart). De casus betreft een arts die vraagt om euthanatica, maar arts noch patiënt zijn bekend. In dit artikel worden de reacties in perspectief geplaatst van de professionele standaard en de kernwaarden van de apotheker.

09-06-2017 | door Wilma Göttgens en Ad Hoevenaars

Beter imago door prentkaart

Klagen over de onwetendheid van patiënten over wat je als apotheker allemaal doet, heeft weinig zin, vinden ze in Almelo.

09-06-2017 | door Frans van den Houdt

Hemelreis

Dormicum 15 mg heb ik in mijn winkelmandje zitten. Voor 50 euro ben ik de man. Het zal toch niet waar zijn? “Bedankt voor de snelle levering”, zegt een reviewer op deapotheker.com. Het lijkt erop dat ik de midazolam zomaar kan bestellen. “Wij verkopen medicijnen tegen absolute bodemprijzen”, aldus de online apotheker. Het logo lijkt angstwekkend veel op het onze. De apotheker die me hierop attendeerde, dacht dan ook dat deze website van de KNMP was. NOT.

09-06-2017 | door Mariël Croon

Hoogleraar De Smet: ‘Apothekers hebben meer informatie nodig’

Om nog beter aan de HARM-wrestling-aanbevelingen te voldoen, hebben apothekers meer informatie nodig en moeten zij net als huisartsen relevante labwaarden kunnen aanvragen. Dit concludeert hoogleraar Peter de Smet van de KNMP, tijdens de districtsledenbijeenkomst op 30 mei in Leusden.

09-06-2017 | door Mart Vogel

Over een vervalst recept en een ‘betrouwbare’ patiënt

Een journalist van Radar levert vijftien keer een professioneel vervalst recept in bij de apotheek. Met zijn echte naam en burgerservicenummer, en met de naam en het logo van een huisarts uit de omgeving van de apotheek. Een terugblik met betrokkenen. “Ik heb het recept aangepast naar een verantwoorde dagdosering. Dat is onze professionele autonomie.”

09-06-2017 | door Dennis Mulkens

SIG Longaandoeningen is op zoek naar versterking

De KNMP is op zoek naar nieuwe leden voor de SIG Longaandoeningen. In de Special Interest Group is ruimte voor een voorzitter en een aantal leden voor de kerngroep, en geïnteresseerden voor de buitenschil.

09-06-2017 | door KNMP
Back to top