Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW29/30

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Gezonde koffie

Gaat het echt over koffie of toch weer over geneesmiddelen? Dat vroeg ik me af toen ik las over de positieve uitkomsten voor koffiedrinkers van een groot Amerikaans onderzoek. Kort daarvoor hadden veel media namelijk uitvoerig bericht over het ‘bionexpresso-apparaat’ van professor medische biotechnologie Huub Schellekens. Niet bedoeld voor een lekkere expresso van honderd procent biologisch geteelde bonen, maar voor de productie van medicijnen.

21-07-2017 | door Frans van den Houdt

Zichtbaar

Laatst was ik op een bijeenkomst waar werd gediscussieerd over de zichtbaarheid van de apotheker.

21-07-2017 | door Esther Kuipers, apotheker

Toets verhoudingsvereiste vervalt voor BPOA

De Beroepspensioenvereniging Pensioenfonds voor openbaar apothekers (BPOA) hoeft niet langer aan te tonen dat ten minste 55% van de beroepsgenoten zelfstandig werkzaam is. Hiermee komt de toets voor het verhoudingsvereiste te vervallen en blijven alle openbaar apothekers – zelfstandig en in loondienst – verplicht deelnemen aan de pensioenregeling.

10-07-2017 | door Edwin Bos

Wouter Bos moet EMA naar Nederland halen

Wouter Bos, voorzitter van de Raad van Bestuur van VU Medisch Centrum en voormalig vice-premier, is ambassadeur voor het Nederlands kandidaatschap voor het Europees geneesmiddelenagentschap European Medicines Agency (EMA).

12-07-2017 | door PW

Herexamen 2017 PW 29

Welke uitspraak over PCSK9-remmers is juist?

19-07-2017 | door Anke Lambooij en Linda Kok, IVM

NZa: kosten dure geneesmiddelen blijven stijgen

De uitgaven aan dure geneesmiddelen stijgen nog steeds sterk: tussen 2014 en 2015 van € 1,74 naar € 1,84 miljard. Over 2015 zijn de cijfers nog niet volledig, maar de groei kan rond de 6,7% uitkomen. Dat blijkt uit de ‘Monitor Uitgaven geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

06-07-2017 | door PW

App geeft inzicht in zorglandschap

Hoe werkt de zorgsector? Wat zijn belangrijke organisaties en hoeveel kost de zorg in Nederland? Voor antwoorden op deze vragen is de app Zó werkt de zorg ontwikkeld.

12-07-2017 | door PW

Lareb: toename bijwerkingen van rode gistrijst

Bijwerkingencentrum Lareb heeft zestien meldingen ontvangen van bijwerkingen na gebruik van de natuurlijke statine rode gistrijst. De klachten, die de laatste tijd zijn toegenomen, komen overeen met die van statines: spierpijn en maag- en darmklachten.

13-07-2017 | door PW

FDA dringt oxymorfon uit de markt

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft fabrikant Endo verzocht het middel Opana ER (oxymorfon HCl extended release) uit de handel te nemen.

14-07-2017 | door PW

Schorsing Atovaquon/Proguanil HCl Teva ongedaan

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft de schorsing opgeheven van Atovaquon/Proguanil HCl Teva 250 mg/100 mg en 62,5 mg/25 mg.

11-07-2017 | door PW

Nader onderzoek resistentie ozenoxacine

Voor ozenoxacine (Ozanex) moet een vervolgonderzoek worden verricht naar het risico op resistentie.

14-07-2017 | door PW

Palbociclib vergoed na prijsonderhandeling

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft besloten palbociclib vanaf 1 augustus toe te voegen aan het basispakket. Dit besluit volgt op prijsonderhandelingen met de leverancier.

14-07-2017 | door PW

Stijging tariefinkomsten minder dan loonontwikkeling

De gemiddelde Nederlandse openbare apotheek behaalde in 2016 een omzet van € 2,182 miljoen aan farmaceutische zorg die wordt vergoed uit het basispakket. Dat is 1,3% meer dan in 2015. De tariefinkomsten stegen met 0,6% tot € 648.000. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

21-07-2017 | door SFK

Doorleveren bereidingen: alle voorwaarden zijn uitgewerkt

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 1 juli de laatste annexen gepubliceerd die de voorwaarden in de circulaire Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers toelichten. Ook heeft IGZ een Q&A-document gepubliceerd over doorleveren. Hiermee is de uitwerking van de voorwaarden afgerond.

21-07-2017 | door Edwin Bos

Tweesporenbeleid verkoudheid

Bij verkoudheid heeft 200 mg ibuprofen + 30 mg pseudo-efedrine HCl (BoxaGrippal) een dosisafhankelijk effect.

20-07-2017 | door PW

Soepele Duitse zelfmedicatie

In Duitsland zijn tussen 2006 en 2014 zeven geneesmiddelen overgeheveld van receptplichtig naar zelfmedicatie: almotriptan, benzydamine, ibuprofen + pseudo-efedrine, ketotifen, levonorgestrel, omeprazol en racecadotril.

19-07-2017 | door PW

Levensduur bij pravastatine

Pravastatine verlaagt de mortaliteit niet bij 65-plussers met cardiovasculair risico.

18-07-2017 | door PW

Kandidaatmiddel remde meer dan goed was

In een Frans fase-I-onderzoek met BIA 10-2474 overleed een van de zes proefpersonen en moesten vier in het ziekenhuis worden opgenomen. Allen hadden neurologische klachten. Op grond van proteomica-analyse veronderstellen Van Esbroeck et al. dat dit komt doordat BIA 10-2474 verscheidene lipases remt die niet als aangrijpingspunt in beeld waren.

21-07-2017 | door Arjan Polderman

Gerichte aanpak van tumor voor grotere doelmatigheid

Bestaande systemische therapieën tegen kanker hebben baat bij optimalisering. Dat kan enerzijds door meer rekening te houden met (genetische) kenmerken van de tumor en anderzijds door te evalueren of farmacokinetische informatie kan bijdragen aan betere afstemming van de dosis van oncolytica op de individuele patiënt.

21-07-2017 | door Sander Bins

Medicatie stomapatiënt vraagt extra aandacht van apotheek

Patiënten met een stoma hebben extra aandacht nodig wanneer het gaat om geneesmiddelen. Om deze patiënten beter te adviseren is kennis nodig over ieders individuele situatie. Informatie over een ileostoma of colostoma en de consistentie van de ontlasting, vormen de basis voor veilig medicijngebruik en goede therapietrouw.

21-07-2017 | door Yuen San Au

Olie-injecties: nieuw inzicht in geneesmiddelabsorptie

Geneesmiddelabsorptie vanuit oliedepots is geenszins een diffusie-gecontroleerd proces. Lipofiele, inactieve geneesmiddelen – prodrugs – worden na afgifte niet direct geabsorbeerd. Pas na een vertragingstijd zijn deze prodrugs in het bloed te bepalen, waar activatie tot de werkzame stof plaatsvindt. Dat stelt Raween Kalicharan op basis van promotieonderzoek.

21-07-2017 | door Raween Kalicharan

Symbiotische zorgverlening

Apotheker Joep van den Dries is een “symbiose” aangegaan met de wijkverpleegkundigen, diëtist en medisch pedicure in zijn wijk, die in zijn pand een onderkomen hebben gevonden.

21-07-2017 | door Annemiek Veelenturf

Alle apotheken in Zeeland nemen medicijnafval in

Alle apotheken in Zeeland fungeren binnenkort als inzamelpunt voor medicijnafval. Dit is begin juli 2017 besloten na overleg tussen Zeeuwse gemeenten, waterbedrijf Evides en Waterschap Scheldestromen. Deze instanties nemen de kosten voor de verwerking van medicijnafval voor hun rekening in een pilot van twee jaar.

21-07-2017 | door KNMP

Pronkstuk

De vakantie-uittocht is begonnen. Wat je van ver haalt is lekker. Onder dit mom trekken hele volksstammen naar heinde en verre om te bewonderen en te verwonderen. Maar voor pure schoonheid hoef je geen jetlag of filedepressie op de route du soleil te trotseren.

21-07-2017 | door Léon Tinke

FMD: een dossier vol met valkuilen

Elke verpakking van een receptplichtig geneesmiddel in Europa moet vanaf 9 februari 2019 een uniek serienummer bevatten. De implementatie van de Europese richtlijn, Falsified Medicines Directive (FMD), blijkt in de praktijk een dossier vol met valkuilen. De KNMP zit daarom als een bok op de haverkist.

20-07-2017 | door Dennis Mulkens
Back to top