Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Palbociclib vergoed na prijsonderhandeling

PW29/30 - 14-07-2017
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft besloten palbociclib vanaf 1 augustus toe te voegen aan het basispakket. Dit besluit volgt op prijsonderhandelingen met de leverancier.
Palbociclib vergoed na prijsonderhandeling

De overeenkomst behelst een openbare prijsverlaging van 10% en een vertrouwelijke prijsreductie die oploopt naarmate de uitgaven toenemen. De afspraken gelden tot en met 2020.

In april 2017 oordeelde het Zorginstituut Nederland (ZIN) dat de ongunstige kosteneffectiviteit van palbociclib bij borstkanker een relatief hoog kostenbeslag betekent: tot € 118 miljoen per jaar. Het ZIN adviseerde tegen opname in het basispakket, tenzij prijsonderhandeling tot kostenverlaging zou leiden.

De minister heeft ook besloten om maximaal € 6 miljoen ter beschikking te stellen voor verder onderzoek naar het gepast gebruik van palbociclib en toekomstige middelen uit dezelfde therapeutische klasse. De behandelaren hadden zulk onderzoek voorgesteld om na te gaan of deze oncolytica het beste als start- dan wel als vervolgbehandeling kunnen worden ingezet.

Document acties

Back to top