Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW17

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Kikkerslijm

Deze slijmerige, in het zuiden van India voorkomende kikker verandert niet in een knappe prins als je hem kust, maar biedt wel bescherming tegen griep. Tenminste, dat beweren wetenschappers van het Indiase Emory Vaccin Centre en Rajiv Center for Biotechnology in het tijdschrift Immunity.

28-04-2017 | door Frans van den Houdt

Veranderingen

Veranderingen. Overal waar we komen, wat we ook doen, we komen ze altijd tegen.

28-04-2017 | door Chiara van Rodijnen, apotheker

Risico op overdosering door overstap Thyrax

Voor patiënten die meer dan 100 microgram levothyroxine gebruiken en moesten switchen van Thyrax op andere medicatie verdubbelt de kans op overdosering. Dat blijkt uit onderzoeken van NIVEL en PHARMO, naar de gevolgen van de leveringsproblemen met Thyrax.

20-04-2017 | door Edwin Bos

Herexamen 2017 PW 17

Welke uitspraak over een SSRI is juist?

26-04-2017 | door M. Olthoff, Stichting Health Base

SSRI's tijdens zwangerschap minder gevaarlijk

Het gebruik van SSRI’s tijdens de eerste drie maanden van een zwangerschap blijkt het risico op een baby met autisme of ADHD niet te verhogen. Ook is er geen verband met groeiproblemen van de foetus.

27-04-2017 | door PW

IGZ bekijkt risico's handelsvergunninghouders

Om de risico’s in kaart te brengen van geneesmiddelenbewaking door fabrikanten verplicht de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) alle handelsvergunninghouders een online vragenlijst in te vullen.

26-04-2017 | door PW

Nieuwe masterstudie: Technical Medicine

Een brug slaan tussen patiënt en techniek. Dat beoogt de nieuwe masteropleiding Technical Medicine, een initiatief van de TU Delft, het Erasmus MC en het LUMC, die in september 2017 van start gaat. Doel is een nieuw soort zorgverlener op te leiden, klaargestoomd voor innovatieve diagnostiek en behandelmethoden.

25-04-2017 | door PW

Bio-equivalentie onbetrouwbaar

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert schorsing van handelsvergunningen die zijn gebaseerd op bio-equivalentieonderzoek door Micro Therapeutic Research Labs (MTR) in India.

31-03-2017 | door PW

Onderzoek: selexipag veilig genoeg

Een onderzoek naar de veiligheid van selexipag (Uptravi) heeft geen risico’s aan het licht gebracht.

19-04-2017 | door PW

Langdurig gebruik methylfenidaat belemmert groei

Langdurig gebruik van methylfenidaat, amfetamine of pemoline heeft geen blijvend effect op ADHD-symptomen maar belemmert de lengtegroei.

26-04-2017 | door PW

Weer hoogste uitgaven voor luchtwegmiddel tiotropium

Voor het tweede jaar op rij is het astma/COPD-middel tiotropium koploper bij de pakketgeneesmiddelen met de hoogste uitgaven. Nieuw in de top 10 van 2016 – op plaats 5 – is de combinatie van sofosbuvir met ledipasvir, die wordt ingezet bij de behandeling van chronische hepatitis C. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

28-04-2017 | door SFK

Complexe apotheekzorg vraagt hoger denkniveau assistenten

De apotheekzorg wordt steeds complexer en daarom moeten mbo-opgeleide apothekersassistenten op een hoger niveau functioneren. Beschikken zij over voldoende capaciteiten of is een hbo-denkniveau straks onontkoombaar? Ondertussen verlaagt de opleiding voor apothekersassistent de toelatingseis tot vmbo-kader.

28-04-2017 | door Edwin Bos

App versleutelt communicatie

Een greep uit de vele apps die apothekers in de praktijk kunnen gebruiken, voor bijvoorbeeld het versleuteld versturen van berichten tussen zorgverleners of het controleren van de invloed van medicatie op moedermelk.

28-04-2017 | door Edwin Bos

Gewicht patiënt bepaalt dosis methylfenidaat

Dosering van methylfenidaat op lichaamsgewicht werkt goed bij alle leeftijden. Met 1,0 mg/kg bereikt vrijwel iedereen een goede beheersing van ADHD-verschijnselen. Dit geldt ook voor mensen met een voorgeschiedenis van geneesmiddelmisbruik. Speekselmonsters zijn niet geschikt voor monitoring van bloedspiegels.

28-04-2017 | door Arjan Polderman

Hoop bij gehoorverlies

Gehoorverlies door afsterven van cochleaire haarcellen kan hersteld worden met medicatie.

27-04-2017 | door PW

UPLC-MS-bepaling paracetamol

Simpele monsterbewerking, 10 µL plasma en 5 minuten volstaan om paracetamol en zes metabolieten te meten.

28-04-2017 | door PW

Effect status op stimulantia

Het gebruik van ADHD-medicatie wordt beïnvloed door land van herkomst en sociaaleconomische status.

26-04-2017 | door PW

ADHD-pillen: geen blijvend negatief effect op het brein

Na een diagnose van ADHD volgt doorgaans behandeling met medicatie. Ouders en clinici maken zich zorgen dat ADHD-medicatie schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van het brein. Wetenschappelijk bewijs daarvoor ontbreekt. We onderzochten daarom of het gebruik van ADHD-medicatie samenhangt met langetermijnveranderingen in het brein.

28-04-2017 | door Lizanne Schweren

Pakken vanaf etiket is risico

Een kankerpatiënt gebruikte door een verwisseling in de apotheek twee maanden dexamfetamine in plaats van dexamethason. De aanschrijffout werd volgens de apotheker te laat ontdekt omdat assistenten door het preferentiebeleid gewend zijn geneesmiddelen vanaf het rugetiket te pakken.

28-04-2017 | door Edwin Bos

Einde bouwmisère in zicht

De ondertunneling van twee spoorbanen zorgt voor grote overlast in het historisch hart van Delft. Apotheker Erik van Tuin van Hof van Delft Apotheek laat zich niet uit het veld slaan. Vier jaar bouwmisère staat op het punt zich met rente uit te betalen. “Het wordt práchtig.”

28-04-2017 | door Annemiek Veelenturf

Zorgen over beleid inkoop Zilveren Kruis

Apothekers en artsen tonen zich in een brief aan het ministerie van VWS verbaasd en bezorgd over de prescriptieafspraken uit het inkoopbeleid voor 2018 van Zilveren Kruis Achmea. De verzekeraar stelt toe te gaan naar “gepaste aflevertermijnen” die een half jaar of een jaar kunnen zijn, en schendt daarmee de prescriptieafspraken uit het programma Aanpak verspilling in de zorg.

28-04-2017 | door KNMP

Passie

Het was een goede vrijdag. Het academiegebouw van de universiteit van Utrecht vulde zich met de éminences grises van de farmacie. Een illustere verzameling ereleden en KNMP-prominenten. Voor mijzelf een levend fotoboek. Tussen al die roemrijke dames en heren waande ik mij weer even die kleine jongen van weleer. Alsof de tijd geen jaren telt.

28-04-2017 | door Léon Tinke

Districtsledenbijeenkomsten over medicatieveiligheid

De komende districtsledenbijeenkomsten staan in het teken van medicatieveiligheid. Deelnemers krijgen inzicht in de implicaties van het rapport Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid op het apothekersvak.

28-04-2017 | door KNMP
Back to top