Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW45

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Zorg en politiek

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan en dus buitelen politieke partijen weer over elkaar heen met mooie plannen en beloften, uiteraard ook over de zorg en zorgverzekeringen. Met als rode draad het betaalbaar houden van die zorg.

11-11-2016 | door Frans van den Houdt

Artsenbezoeker van IVM bespaart kosten

Huisartsen schrijven doelmatiger voor na een gesprek met een onafhankelijk artsenbezoeker. Bij antidepressiva gebeurde dat 19% vaker en bij bloeddrukverlagende RAAS-remmers 14%, blijkt uit onderzoek dat het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft verricht voor Zilveren Kruis.

31-10-2016 | door Edwin Bos

Najaar

“Goedemorgen, met uw zorgverzekeraar, hoe kan ik u van dienst zijn? Wat vervelend mevrouw, dat u uw heup heeft gebroken. Nu heeft u een heupprothese nodig?”

11-11-2016 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen

Herexamen 2016 PW 45

Welke uitspraak over orale toediening is juist?

10-11-2016 | door Reinier van Hest, AMC

Smart watch helpt tiener met pillen slikken

Dertig tieners krijgen van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam een smart watch om het dagelijks slikken van hun hiv-medicatie bij te houden. Het AMC wil onderzoeken of dit de therapietrouw verbetert.

02-11-2016 | door PW

Informatie medicatiefouten sneller verspreiden door Europa

Door het delen van meldingen over medicatiefouten in Europa kunnen lidstaten eerder dan voorheen maatregelen nemen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Stichting Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR (PvP) hebben besloten meer informatie te gaan uitwisselen.

02-11-2016 | door PW

IGZ: receptcontrole moet op dezelfde dag

Omdat enkele apothekers en dienstapothekers recepten structureel te laat controleren, verdwijnt de toevoeging ‘uiterlijk binnen 24 uur’ uit de KNMP-richtlijn Ter hand stellen. Dat hebben de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de KNMP besloten.

08-11-2016 | door PW

Herbeoordeling transdermale fentanylpleisters

De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) heeft een herbeoordeling van fentanylpleisters voor transdermaal gebruik (Durogesic) afgerond.

08-11-2016 | door PW

Vier uitbreidingen indicaties, oktober 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over vier uitbreidingen van indicaties.

27-10-2016 | door PW

Guanfacine past in GVS

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert opname van guanfacine (Intuniv) in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

07-11-2016 | door PW

Aanpassingen productinformatie, oktober 2016

De productinformatie van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

03-11-2016 | door PW

Gebruik nieuwe HCV-middelen piekte na opname basispakket

Nadat de nieuwe generatie HCV-middelen in het basispakket waren opgenomen voor hepatitis C-patiënten in alle ziektestadia, steeg het aantal gebruikers sterk. Vanaf maart 2016 is weer een dalende trend te zien, nadat veel patiënten die hadden gewacht op de nieuwe therapie hun behandeling hadden afgerond. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

11-11-2016 | door SFK

Sofosbuvir vormt hoeksteen van hepatitis C-behandeling

Bij de behandeling van chronische hepatitis C worden verschillende direct werkende antivirale middelen gecombineerd om resistentie tegen te gaan. Sofosbuvir werkt bij vrijwel alle varianten van het virus met de minste kans op resistentie. Bij de nieuwe krachtige middelen die eraan komen, is dit nog minder een probleem.

11-11-2016 | door Cindy Reinders

Begeleiding loont bij HCV

Eenvoudige interventies hebben een grote invloed op het succes van de behandeling van hepatitis C.

09-11-2016 | door PW

Tenofovir beschermt kind van HBV-moeder

Tenofovir is in staat de overdracht van hepatitis B-virus (HBV) van moeder naar kind te verminderen. De kans daarop neemt af met ongeveer twee derde, blijkt uit onderzoek van een Amerikaans- Chinees samenwerkingsverband.

10-11-2016 | door Arjan Polderman

Snelle respons, kort behandelen

Ultrasnelle responders op een tripeltherapie met een NS3-, NS5A- en NS5B-remmer kunnen mogelijk volstaan met een behandeling van drie weken.

10-11-2016 | door PW

Ontwikkeling HCV-vaccin haalbaar

Amsterdamse onderzoekers pleiten voor de ontwikkeling van een vaccin tegen hepatitis C, nadat zij met B-geheugencellen uit bloed van een patiënt die spontaan van HCV genas na 25 jaar nog steeds een actieve immuunrespons konden opwekken.

11-11-2016 | door PW

‘Stigma alcoholist kleeft ten onrechte aan leverpatiënt’

Continu aandacht vragen voor vermijdbare sterfte onder patiënten met hepatitis B en C en het bestrijden van het stigma van alcoholist dat aan leverpatiënten kleeft, zijn belangrijke taken van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging. “Van de vijfhonderd hepatitisdoden per jaar zijn er vierhonderd niet nodig omdat er uitstekende medicijnen zijn.”

11-11-2016 | door Frans van den Houdt

‘Ik had geluk met de nieuwe medicijnen tegen hepatitis C’

Door een vieze naald in een tattooshop liep Marco Stam hepatitis C op. Gelukkig waren zijn leverwaarden nog zo goed dat hij kon wachten op de nieuwe geneesmiddelen Viekirax en Exviera. Hij was “superblij” toen de arts vertelde dat de dure middelen zouden worden vergoed: “Ik ben meteen begonnen met de kuur.”

11-11-2016 | door Frits Baltesen

‘DAA’s bij hepatitis C vergen intensieve coaching patiënt’

Met de komst van nieuwe DAA’s (direct acting antivirals) kan de behandelingsduur van chronische hepatitis C aanzienlijk worden verkort. Een nieuw zorgpad adviseert klinische en poliklinische apothekers over de intensieve begeleiding van patiënten. “We roepen alsmaar dat de apotheker ook zorgverlener en medebehandelaar is, dan wordt het tijd om het samen met de patiënt waar te maken.”

11-11-2016 | door Frans van den Houdt

Medicatiebewaking pas bij levercirrose van belang

Als een leverziekte gevorderd is tot levercirrose is pas extra aandacht nodig voor de medicatie. Het levercirroseproject van Stichting Health Base biedt apothekers handvatten voor de medicatiebewaking bij deze kwetsbare patiënten. Maar apothekers moeten zelf ook in actie komen en hun patiëntendossiers opschonen.

11-11-2016 | door R.A. Weersink, S.D. Borgsteede

Kandidaten voor bestuur KNMP stellen zich voor

Drie kandidaten zijn beschikbaar voor twee functies in het KNMP-bestuur. Wie zijn ze, wat doen ze nu en wat willen ze graag bereiken? Hier stellen ze zich aan u voor.

11-11-2016 | door Berit Sinterniklaas

Gebruikers geven Farmanco 8,3

Gebruikers van KNMP Farmanco zijn zeer tevreden met de website. Ze zijn het meest te spreken over de toepasbaarheid van de informatie. Dat blijkt uit een gebruikersonderzoek onder ruim honderd openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers. De respondenten beloonden KNMP Farmanco met een ruime 8.

11-11-2016 | door Doerine Postma

Laatste levensfase

Kwaliteit van leven moet voorop staan bij kwetsbare ouderen die nog maar een paar jaar te leven hebben, vindt apotheker Chiara van Rodijnen. Vaak betekent dat schrappen in de medicatielijst.

11-11-2016 | door Frans van den Houdt
Back to top