Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW25

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Imago

“Te vaak krijg ik, of een assistent, nog de opmerking waarom er vragen worden gesteld over een voorschrift terwijl de dokter alles toch gewoon duidelijk heeft opgeschreven”, schrijft een apotheker.

24-06-2016 | door Frans van den Houdt

Prozac

In ‘mijn’ wijk – de Rotterdamse achterstandswijk Charlois, zo’n vijfduizend kilometer van Irak vandaan – ontmoette ik twee patiënten met een link met Irak.

24-06-2016 | door Nada Al-Rubaiee

Groen licht van ACM voor overname Mediq

Brocacef krijgt toestemming om Mediq Apotheken Nederland over te nemen, maar moet vanwege zijn concurrentiepositie wel 89 apotheken afstoten. Dat maakt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vandaag bekend.

14-06-2016 | door Edwin Bos

Onderzoek SBA: hoge werkdruk in apotheken

42% van de apotheekmedewerkers ervaart de werkdruk in de apotheek als belastend, waarvan ongeveer 10% als zeer belastend. Ook heeft ongeveer 12% een verhoogd risico op het ontwikkelen van burn-outklachten.

17-06-2016 | door PW

€ 13,9 miljoen besparing door prijsafspraken

De prijsafspraken die minister Schippers van Volksgezondheid met farmaceutische bedrijven heeft gemaakt, hebben in 2014 € 13,9 miljoen aan besparingen opgeleverd. In 2015 en daarna zullen de opbrengsten verder toenemen.

14-06-2016 | door PW

Herexamen 2016 PW 25

Welke uitspraak over het verdelingsvolume is juist?

23-06-2016 | door Reinier van Hest

Folder rijvaardigheid geactualiseerd

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu de folder ‘Is uw medicijn veilig in het verkeer’ herzien.

23-06-2016 | door PW

Buprenorfinepleister Sandoz mag blijven

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ziet geen reden om de eerder verleende handelsvergunningen voor de generieke buprenorfine-pleisters van de firma Sandoz in te trekken.

21-06-2016 | door PW

Dabigatran niet houdbaar buiten blister

Dabigatran (Pradaxa) is buiten de originele blister maximaal zes uur houdbaar. Dat heeft de fabrikant van dit middel aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemeld.

20-06-2016 | door PW

Boceprevir verdwijnt van de markt

MSD zet per 1 juli de levering van boceprevir (Victrelis) stop. Boceprevir wordt in combinatie met peginterferon alfa en ribavirine toegepast bij de handeling van chronische hepatitis C (genotype 1).

22-06-2016 | door PW

Niet eerder zoveel eerstejaars farmacie

Het aantal eerstejaarsstudenten farmacie steeg in 2015 met maar liefst 97 tot 632. In datzelfde jaar studeerden in Utrecht en Groningen 225 apothekers af, negen minder dan in 2014. Vanaf september 2016 kunnen ook aan de Universiteit Leiden studenten een masteropleiding farmacie starten. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

24-06-2016 | door SFK

‘We moeten scherper zijn op ons bedrijf’

Omdat de inkomsten onder druk staan, moeten openbaar apothekers vaker ingrijpen in de bedrijfsmatige processen in de apotheek. Onder apothekers groeit de behoefte aan kennis over het efficiënt en marktgericht managen van een onderneming. “Bedrijfskundige kennis kun je inkopen, maar ik wil het advies begrijpen.”

24-06-2016 | door Edwin Bos

Omega-3 vermindert darmkanker

Een hoge consumptie van meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren uit vis is geassocieerd met een lagere incidentie van een specifiek type darmkanker.

24-06-2016 | door PW

Minder zout: alleen bij hoog risico HVZ

Minder zoutinname is geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten (HVZ) bij patiënten met hypertensie of een chronische nierziekte. Een te lage zoutinname heeft echter ook een nadelige invloed.

24-06-2016 | door Loes Ariaans

Cocaïneverslaving: dexamfetamine

Dexamfetamine met gereguleerde afgifte is effectief bij de behandeling van cocaïneverslaving.

22-06-2016 | door PW

Nieuw target voor anticonceptie

Een transporteiwit voor prostaglandines (PGT) is mogelijk een nieuw aangrijpingspunt voor niet-hormonale anticonceptie.

23-06-2016 | door PW

‘Ons streven is ongewijzigd: alle apotheken blijven open’

Door de overname van Mediq Apotheken Nederland is Brocacef nu de grootste apotheekketen. Voorzitter van de groepsdirectie Peter de Jong en groepsdirecteur retail Bart Tolhuisen van Brocacef over lokaal ondernemerschap, 24/7-bereikbaarheid en de nieuwe eisen die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt aan concurrerende apotheken.

24-06-2016 | door Edwin Bos

Therapeutische meerwaarde uitgedrukt in vergoedingsprijs

Het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) is 25 jaar geleden ingevoerd om de geneesmiddelenkosten te beheersen. Voor onderling vervangbare middelen gold vanaf dat moment een maximale vergoeding. Fabrikanten pasten hun prijzen aan. Om ook in de toekomst invloed op de prijs te kunnen blijven uitoefenen, is het belangrijk het GVS te actualiseren en te moderniseren.

24-06-2016 | door J.C.F. van Luijn, J.F. Piepenbrink, W.G.M. Toenders en M. van der Graaff

‘Sneller kameel geboekt dan online afspraak met huisarts’

De quote van de dag komt tijdens het eerste KNMP eHealth Café uit de mond van Joris Arts. “Ik kan nu via internet voor morgen een kamelen-tocht in Jordanië boeken. Maar als ik online voor de volgende dag een afspraak wil maken met mijn huisarts, gaat me dat niet lukken.” In een paar zinnen schetst de ziekenhuisapotheker hoe het staat met eHealth in de zorg.

24-06-2016 | door Dennis Mulkens

Lyrica: respecteer octrooi voor neuropathische pijn

De KNMP heeft het afgelopen jaar vragen ontvangen van apothekers over de geoctrooieerde indicatie neuropathische pijn en de vergoeding van Lyrica. Menzis heeft pregabaline voor de niet meer geoctrooieerde indicaties gegeneraliseerde angststoornissen (GAS) en partiële epilepsie bij volwassenen onder de werking van haar preferentiebeleid gebracht. Dat heeft onduidelijkheid opgeleverd over wanneer Lyrica nu wel en niet wordt vergoed.

24-06-2016 | door Frans Moss

Beter af met minder pillen

Apotheker Mark Eggenhuisen vindt het lonen om antipsychotica af te bouwen bij cliënten met een verstandelijke beperking.

24-06-2016 | door Cindy Reinders
Back to top