Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Prozac

PW25 - 24-06-2016 | door Nada Al-Rubaiee
In ‘mijn’ wijk – de Rotterdamse achterstandswijk Charlois, zo’n vijfduizend kilometer van Irak vandaan – ontmoette ik twee patiënten met een link met Irak.
Prozac

De een is een voormalige Nederlandse soldaat die lijdt aan posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) als gevolg van zijn deelname aan de Nederlandse missie in Zuid-Irak in 2003. De andere patiënt is een jonge Iraakse man, een burgerslachtoffer van de oorlog. Hij was kunstenaar en hield zich bezig met het regisseren van theaterstukken, maar maakte zoveel oorlogsellende mee dat ook hij last kreeg van PTSS.

De oorlog in Irak kreeg ineens een gezicht in Charlois!

Dankzij het gebruik van Prozac (fluoxetine) zijn deze twee heren mijn klanten geworden. Beiden hebben een goede, persoonlijke begeleiding nodig bij het gebruik van dit middel. Een gesprek met een dergelijke patiënt kan heel anders zijn dan met iemand bij wie sociale of maatschappelijke problemen het gebruik van antidepressiva of antipsychotica hebben veroorzaakt.

Persoonlijk heb ik veel geleerd van deze ervaring, onder meer dat je de persoon achter het medicijn dient te kennen om eventuele problemen met therapietrouw te begrijpen en hiermee te kunnen omgaan. Niettemin heb ik geleerd afstand te nemen van politieke standpunten in de omgang met je patiënten.

In ons beroep kun en mag je geen onderscheid maken tussen mensen. In de spreekkamer van de apotheek zijn zowel de soldaat als de burger patiënt!

Document acties

Back to top