Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onderzoek SBA: hoge werkdruk in apotheken

PW25 - 17-06-2016
42% van de apotheekmedewerkers ervaart de werkdruk in de apotheek als belastend, waarvan ongeveer 10% als zeer belastend. Ook heeft ongeveer 12% een verhoogd risico op het ontwikkelen van burn-outklachten.
Onderzoek SBA: hoge werkdruk in apotheken

Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) uit eind 2015 onder 744 respondenten: apotheekmedewerkers en -leidinggevenden.

Daarnaast kampt 19% van de medewerkers met vermoeidheidsklachten, wat volgens de sba zorgelijk genoemd mag worden. 4% van de respondenten heeft zich het afgelopen jaar drie keer of meer ziek gemeld, wat volgens de SBA een belangrijke voorspeller is voor langdurige uitval op termijn.

De negatieve gevolgen van de hoge werkdruk lijken volgens de onderzoekers vooralsnog beperkt te blijven tot een kleine groep medewerkers (10-20%) die daadwerkelijke gezondheidsklachten rapporteren, een hogere herstelbehoefte hebben en minder tevreden zijn over het werken in de apotheek.

Verder concludeert de SBA dat de ervaren werkdruk in de branche een significant (negatief) effect heeft op het plezier in het werk en de betrokkenheid van medewerkers. 12% heeft minder plezier in het werk en 8% voelt zich minder betrokken bij de apotheek.

Ook lijkt de hoge werkdruk contraproductiviteit en onvrede in de branche teweeg te brengen, aldus de onderzoekers.

Document acties

Back to top