Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 6

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Nieren en medicijnen

Gezonde nieren zijn van levensbelang maar vaak gaan we er nogal slordig mee om. We eten te veel zout, drinken te weinig water en houden te weinig rekening met onze nieren als het om medicatie gaat.

10-02-2016 | door Frans van den Houdt

Landelijk project voor zorg dialysepatiënten

De KNMP is vorige maand begonnen doseringsadviezen voor medicatie op te stellen voor nierdialysepatiënten. Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) verwacht dat de eerste adviezen dit voorjaar in de G-Standaard staan.

09-02-2016 | door Frits Baltesen

Big Short

“Maar u móét mij nú Thyrax afleveren, anders dien ik een klácht tegen u in!” Als we al dachten in rustiger vaarwater te komen na 1 januari dan was dat een flinke misrekening.

09-02-2016 | door Wilma Göttgens

Apotheker adviseert over seks en havermout

Werkt Avena Sativa L - ofwel havermout - niet meer libidoverhogend door bijwerkingen van geneesmiddelen, kom dan naar uw apotheker voor advies. Met een column met deze strekking in het Almelose Weekblad vragen de apothekers van de Acacia Apotheek en Apotheek de Kolk aandacht voor geneesmiddelen die de zin in seks kunnen verminderen.

04-02-2016 | door PW

Inspectie gaat leken-inspecteurs inzetten

Patiënten, mantelzorgers en familie krijgen met ingang van 2016 een grotere rol bij het beoordelen van de kwaliteit van zorg. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekendgemaakt.

01-02-2016 | door PW

Herexamen 2016 PW 6

Welke uitspraak over pseudokroep is juist?

09-02-2016 | door : Lonneke van Onzenoort-Bokken en Marjan van Ledden-Klok

Onderzoek naar onderzoek rivaroxaban

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) beoordeelt of een defect in een hulpmiddel voor bepaling van de bloedstolling, dat is gebruikt in een onderzoek met het antistollingsmiddel rivaroxaban (Xarelto), van invloed was op de onderzoeksresultaten.

01-01-2016 | door PW

Nieuw beleid voor waarschuwingen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ontwikkelt nationaal beleid voor Direct Health Care Professional Communications (DHPC’s).

30-12-2015 | door PW

134 nieuwe diergeneesmiddelen in 2015

Het Bureau Diergeneesmiddelen heeft in 2015 134 nieuwe diergeneesmiddelen ingeschreven in het handelsregister.

01-02-2016 | door PW

CHMP: driemaal positief over handelsvergunning

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geadviseerd over drie handelsvergunningen.

10-02-2016 | door PW

Metformine onder de loep

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) is gestart met een herbeoordeling van alle metformine-bevattende geneesmiddelen.

10-02-2016 | door PW

Schippers: ander bedrijfsmodel farmaceutische industrie nodig

Minister Schippers van VWS is kritisch over de farmaceutische industrie. In een langetermijnvisie kondigt ze maatregelen aan die de kosten voor geneesmiddelen moeten verlagen en de innovatie versnellen. Schippers: “Er zijn farmaceutische bedrijven die geen boodschap hebben aan de beschikbaarheid voor patiënten en betaalbaarheid van het zorgstelsel.”

10-02-2016 | door Frits Baltesen

Bijna kwart miljard euro buiten het basispakket

De uitgaven aan receptplichtige geneesmiddelen die niet binnen de basisverzekering vallen, bedroegen in 2015 € 195 miljoen. Daarnaast moesten patiënten voor € 41 miljoen bijbetalen omdat de prijs van de fabrikant hoger was dan de door de overheid gestelde limiet. Met een totaal van € 236 miljoen zijn die uitgaven daarmee vrijwel gelijk aan die van 2014. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

10-02-2016 | door SFK

Nierstichting: ongezouten waarheid over silent killer

De Nierstichting zet in op zoutreductie om nierschade te voorkomen. Als we per dag 3 gram minder zout eten, scheelt dat jaarlijks 1500 doden, zegt directeur Tom Oostrom. Verder wil hij voor patiënten met nierfalen transplantatie bevorderen en dialyse met een draagbare kunstnier realiseren. De patiënt kan dan kiezen waar hij wil dialyseren.

10-02-2016 | door Cindy Reinders

Eiwitverlies belangrijke marker bij chronische nierschade

De mate van eiwitverlies bepaalt met de nierfunctie de ernst van chronische nierschade en het risico op complicaties. Reductie van eiwitverlies met RAAS-remmers blijft de eerste stap; voortaan al vanaf 300 mg eiwit in de urine per 24 uur. Voor verdere reductie komen er nieuwe opties aan. De SGLT-2-remmers lijken veelbelovend bij diabetische nefropathie.

10-02-2016 | door Cindy Reinders

Nefrotoxiciteit hiv-remmers

Behandeling met tenofovir, atazanavir+ritonavir of lopinavir+ritonavir verhoogt het risico op chronische nierschade, maar de absolute incidentie is laag [Lancet HIV, 2016;3(1):e23-e32].

10-02-2016 | door PW

Urineweginfectie: ibuprofen

Duitse huisartsen onderzochten of het mogelijk was een ongecompliceerde urineweginfectie bij vrouwen symptomatisch te behandelen [BMJ 2015;351:h6544].

11-02-2016 | door PW

Nierkanker: sunitinib, maar ook everolimus

Voor de behandeling van uitgezaaid niet-heldercellig niercelcarcinoom geeft sunitinib een langere progressievrije overleving dan everolimus. Bepaalde subgroepen lijken toch meer baat te hebben bij everolimus, ontdekten onderzoekers in de ASPEN-studie.

10-02-2016 | door Loes Ariaans

PPI’s: vaker nierschade

Het gebruik van protonpompremmers is geassocieerd met een hogere incidentie van chronische nierschade.

08-02-2016 | door PW

‘Mijn vriend heeft mij zijn nier gegeven …’

Door cystes moesten Petra Schormans’ tot twee kilo per stuk opgezwollen nieren worden verwijderd. Haar vriend stond een nier af en na de transplantatie begon bij haar de energie weer te stromen. Maar het noodlot sloeg opnieuw toe: borstkanker. “Laatst dacht ik: ik stop ermee. Maar gelukkig heb ik een positieve instelling.”

10-02-2016 | door Edwin Bos

Recente nierfunctiegegevens vaak onbekend in apotheek

Zo’n 10% van de Europese bevolking heeft een verminderde nierfunctie. Dit is vaak niet in de apotheek bekend en kan ernstige gevolgen hebben voor patiënten. Onderzoek van UPPER, netwerk voor onderzoek in de farmaceutische praktijk van de Universiteit Utrecht, laat zien dat meer informatie-uitwisseling tussen arts en apotheek de medicatiebewaking ten goede komt.

10-02-2016 | door Ellen Koster, Daphne Philbert, Nina Winters, Marcel Bouvy

Nierveilig medicijngebruik: praktijkinitiatieven in de regio

Om nierveilig medicijngebruik te bevorderen en de samenwerking tussen apothekers, huisartsen, specialisten en patiënten te verbeteren heeft de Nierstichting € 160.000 geïnvesteerd in acht projecten. De resultaten van de regionale projecten, hieronder beschreven, tonen dat landelijke implementatie is aan te bevelen.

10-02-2016 | door Iris Groenenberg en Nino Bellengé, Nierstichting

Toegang tot nieuwe medicatie centraal op PRISMA-symposium

Welke nieuwe geneesmiddelen komen eraan tegen welke prijs? En zijn deze geneesmiddelen toegankelijk voor iedereen die ze nodig heeft? Deze vragen lichten deskundigen toe op het PRISMA-symposium, dat op 24 mei plaatsvindt in de Eenhoorn, Amersfoort, van 9.30 tot 17.00 uur.

10-02-2016 | door KNMP

Aan de wieg van nierfalenpoli

Ziekenhuisapotheker Marieke Kerskes van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft de zorg voor nier- en dialysepatiënten verbeterd. Door beter geneesmiddelengebruik, protocollen en meer regie voor de patiënt.

10-02-2016 | door Frits Baltesen
Back to top