Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Big Short

PW 6 - 09-02-2016 | door Wilma Göttgens
“Maar u móét mij nú Thyrax afleveren, anders dien ik een klácht tegen u in!” Als we al dachten in rustiger vaarwater te komen na 1 januari dan was dat een flinke misrekening.
Big Short

Mevrouw Den Daas, gewoonlijk vriendelijk en beschaafd, staat stampvoetend aan de balie. Ze is niet van plan zonder haar vertrouwde Thyraxtabletten de apotheek te verlaten. Ondanks dat ze zeker nog voor twee maanden in huis heeft. Wie het eerst komt …

Daar zit hem nu juist het probleem. Als apotheker behoor je de schaarste zo rechtvaardig mogelijk te verdelen. De wens van de patiënt telt zwaar, maar gelijke toegang tot de zorg is een fundamenteel goed.

Niet alleen patiënten, ook apothekers huldigen het principe ‘wie het eerst komt …’. Je wilt je trouwe patiënten niet teleurstellen, dus je bestelt wat meer dan anders van het schaarse middel. Met als gevolg dat patiënten bij je collega bot vangen. De sukkel; had hij maar eerder moeten zijn.

Onze slimste collega’s hebben daar aandacht voor. Zo kreeg een apotheker een e-mail van een aanpalende collega dat hij meer dan voldoende Thyrax op voorraad had. De patiënten die niet meer geholpen konden worden, mochten wel doorgestuurd worden met hun recept. Onlangs stond in NRC waar medicijntekorten onder meer door ontstaan. Apothekers zijn meesters om producten, buiten het fabrikantenloket om, tegen een zacht prijsje in het buitenland te kopen. Waardoor elders tekorten ontstaan. Omgekeerd kan dat dus ook. Een beetje apotheker anticipeert op zo’n tekort. Iemand de film The Big Short al gezien? Briljant.

Document acties

gearchiveerd onder: Handel, verkrijgbaarheid, Thyrax®, Ethiek
Back to top