Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 4

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Never ending story

Een vervelend en hardnekkig probleem, noemt minister Schippers het toenemende aantal geneesmiddeltekorten en daar is geen speld tussen te krijgen. Nog vervelender is het dat dit probleem al jaren bestaat maar niemand erin lijkt te slagen het op te lossen.

29-01-2016 | door Frans van den Houdt

Rechter: CBG moet tekst pregabaline aanpassen

Door van generiek pregabaline ook de gepatenteerde indicatie te vermelden op zijn website heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onrechtmatig gehandeld. Dat heeft de rechter bepaald in een door Pfizer aangespannen kort geding.

26-01-2016 | door PW

Uit het raam

In huize Tinke is het mijn wekelijks corvee om zaterdags de boodschappen in te slaan. In onze keuken hangt een prominente bestellijst die zich gedurende de week vult met de zeer specifieke en soms zonderlinge behoeften van mijn gezinsleden. Zolang ik die boodschappenlijst maar thuisbreng, blijft de huisvrede intact.

28-01-2016 | door Léon Tinke

Hogere tegemoetkoming voor gebruik LSP

Apotheken krijgen dit en volgend jaar van de zorgverzekeraars een hogere tegemoetkoming in de kosten voor het gebruik van het Landelijk Schakel-punt (LSP). De jaarlijkse structurele vergoeding gaat van € 905 naar € 1204 en de opt-in-vergoeding stijgt – als meer dan 35% van de patiënten hun medische dossier heeft aangemeld – van € 0,67 naar € 1,42 per patiënt.

20-01-2016 | door PW

Schippers: 'Versterk de inkoopmacht voor dure geneesmiddelen'

In de prijzen van innovatieve geneesmiddelen zit nog veel lucht. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid gezegd in antwoord op Kamervragen over dure kankermedicijnen.

22-01-2016 | door PW

Herexamen 2016 PW 4

Welke uitspraak over onderhoudsbehandeling inhalatiecorticosteroïden is juist?

27-01-2016 | door PW

Negatief advies mercaptamine

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft negatief geadviseerd over mercaptamine.

04-01-2016 | door PW

Erlotinib in eerste lijn beperkt

Het gebruik van erlotinib (Tarceva) is voor de eerstelijns onderhoudsbehandeling alleen nog toegestaan bij patiënten met niet-kleincellige longkanker met een mutatie die de epidermalegroeifactorreceptor (EGFR) activeert.

18-01-2016 | door PW

Acht positieve adviezen, december 2015

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geadviseerd over acht handelsvergunningen.

29-12-2015 | door PW

Vaccin tegen dengue

Sanofi Pasteur brengt een tetravalent vaccin op de markt tegen dengue (knokkelkoorts).

02-01-2016 | door PW

Correctie

09-02-2016 | door PW

Helft astma/COPD-medicatie betreft multisource-middel

Apothekers verstrekten vorig jaar aan 1,7 miljoen mensen een keer of vaker een geneesmiddel bij astma/COPD. Dat is een stijging van 3% ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal ging het om bijna 7,3 miljoen verstrekkingen. Slechts in de helft van die gevallen betrof het multisourcemedicatie. Naar verwachting zal dat dit jaar toenemen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

29-01-2016 | door SFK

‘Openbaar apotheker door minister tot ridder geslagen’

“Zo’n stimulans heeft een beroepsgroep af en toe nodig”, zeggen apotheker-onderzoeker Henk Buurma en KNMP’er Frans van de Vaart over het besluit van minister Edith Schippers om het specialisme van openbaar apotheker wettelijk te erkennen. “Dit is écht historisch!”

29-01-2016 | door Frits Baltesen

Alertheid geboden bij omzetten levothyroxine

Thyrax Duotab (levothyroxine) 0,025 mg is vanaf februari niet leverbaar waardoor schildklierpatiënten massaal moeten substitueren. Uit een toenemend aantal meldingen bij het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb blijkt dat bij substitutie tussen verschillende levothyroxinebevattende producten extra waakzaamheid geboden is.

29-01-2016 | door Jan Span, Michel Kooijman, Florence van Hunsel en Doerine Postma

Cannabidiol optie bij epilepsie

Een open-label studie geeft aanwijzingen dat cannabidiol de aanvalsfrequentie verlaagt bij patiënten met ernstige therapieresistente epilepsie [Lancet Neurology, online 23 december 2015].

27-01-2016 | door PW

Combinatie werkt bij elk HCV-genotype

Behandeling met de combinatie sofosbuvir en velpatasvir geeft hoge genezingspercentages bij een hepatitis C-infectie, ongeacht het genotype. Dat blijkt uit een viertal studies, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

27-01-2016 | door PW

Allergie: ander betalactam kan

Patiënten met een gramnegatieve bloedbaaninfectie die allergisch zijn voor betalactam-antibiotica (BL) kunnen beter een BL uit een andere klasse krijgen dan een niet-betalactam-antibioticum (NBL).

27-01-2016 | door PW

Bloeddruk: lager is beter

Bloeddrukverlaging verlaagt evenredig het risico op mortaliteit en hart- en vaatziekten, ongeacht de uitgangswaarde of comorbiditeiten.

28-01-2016 | door PW

‘Begrip voor patiënt, maar de apotheker maakt zelf afweging’

Een goed opgeleide jonge vrouw wil zelfstandig een oplossing zoeken voor haar obesitasprobleem en vraagt de apotheker 84 capsules orlistat 60 mg. Zie daar het ethisch dilemma uit PW 46 (13 november 2015). De casus is uitdagend, omdat een dergelijke vraag, en het daarmee verbonden dilemma, gemakkelijk geprojecteerd kan worden naar andere verzoeken om UA- of zelfzorgmiddelen.

29-01-2016 | door Ruud Dessing en Fons Duchateau

Winst bij de behandeling van hepatitis C is mogelijk

Therapeutic drug monitoring van ribavirine voor steady state – in de eerste, tweede en vierde behandelweek – maakt hepatitis C-therapie met peginterferon effectiever. TDM is ook zinvol bij tripeltherapie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Klaartje de Kanter. Zij toonde verder aan dat boceprevir samen kan met raltegravir en omeprazol.

29-01-2016 | door Klaartje de Kanter

Meer kennis van voorschrijven verbetert zorg voor kinderen

Apothekers ervaren het ziekenhuis vaak als een onneembare vesting, waardoor ook vragen over kindermedicatie onbeantwoord blijven. Door meer samen te werken kunnen apothekers en kinderartsen de zorg voor kinderen verbeteren, bijvoorbeeld rond nierfunctiestoornissen en obstipatie.

29-01-2016 | door Marjan van Ledden en Lonneke van Onzenoort

‘Videotoets zeer effectief voor invulling van apothekersvak’

Toetsing is sinds januari 2015 een verplicht onderdeel van de herregistratie van openbaar apothekers. De videotoets is hiervoor zeer geschikt, vindt Petra Hoogland, apotheker Farmaceutische Zorg bij Service Apotheken. “Een video is goed voor zelfreflectie, waardoor de apotheker zijn rol als zorgverlener beter kan invullen.”

29-01-2016 | door Frans van den Houdt

VWS-minister Schippers zegt modernisering Opiumwet toe

De KNMP reageert verheugd op de toezegging van minister Edith Schippers van VWS om op korte termijn de Opiumwet aan te passen, en zo de bureaucratie voor apothekers te verminderen. Dat beloofde zij na vragen van Tweede Kamerlid Leendert de Lange (VVD), tijdens het Algemeen Overleg Regeldruk over het terugdringen van onnodige regels in de zorgsector.

29-01-2016 | door Corien Boelstra

Aan wieg zelfzorgstandaard

Danusia Hendriksz van Apotheek Sassenheim zit tien jaar in de redactiecommissie Zorgprotocollen van Health Base. Dit jaar vertrekt ze: “Klanten worden beter geholpen met de zelfzorgstandaarden.”

29-01-2016 | door Frits Baltesen
Back to top