Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Uit het raam

PW 4 - 28-01-2016 | door Léon Tinke
In huize Tinke is het mijn wekelijks corvee om zaterdags de boodschappen in te slaan. In onze keuken hangt een prominente bestellijst die zich gedurende de week vult met de zeer specifieke en soms zonderlinge behoeften van mijn gezinsleden. Zolang ik die boodschappenlijst maar thuisbreng, blijft de huisvrede intact.
Uit het raam

Maar owee, als ik iets vergeet of erger nog de plaatselijke grootgrutters het hebben gewaagd om een artikel uit het assortiment te schrappen. Dan is het huis te klein en gaat de betreffende leverancier in de ban.

Dit is natuurlijk maar klein en onbeduidend leed. Hoe anders is dat als het gaat om de beschikbaarheid van geneesmiddelen als eerste levensbehoefte. De Thyrax-affaire voegde een triest hoofdstuk toe aan de onstuimige groei van geneesmiddelentekorten in ons land. Bij het KNMP-meldpunt Farmanco sloeg de teller het afgelopen jaar door naar 623 (!) tekorten die maandenlang voortduren.

In vijf jaar tijd is het probleem verviervoudigd, met grote maatschappelijke gezondheidsrisico’s, zoals de tekorten aan smalspectrumantibiotica, tot gevolg. Het bekostigingsvraagstuk van nieuwe, dure geneesmiddelen staat prominent op de politieke agenda. Maar de beschikbaarheid van geneesmiddelen waarvan de prijzen zodanig gemarginaliseerd zijn dat fabrikanten Nederland links laten liggen, is minstens zo’n urgent probleem. Patiënten en apothekers zitten met de brokken. Het is de hoogste tijd dat overheid en zorgverzekeraars niet langer uit het raam kijken.

Document acties

gearchiveerd onder: Handel, verkrijgbaarheid
Back to top