Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 1/2

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

De patiënt

2016 wordt het jaar van de patiënt. De tevredenheid van de patiënt moet steeds voorop staan. Als de patiënt maatwerk geleverd krijgt, is hij zeker bereid daarvoor te betalen. Goed communiceren met de patiënt is essentieel. Zomaar een paar uitspraken in dit pw van mensen die in de farmacie werkzaam zijn en hun gedachten over het nieuwe jaar laten gaan.

15-01-2016 | door Frans van den Houdt

Contracten

Als eerste columnist van het jaar mag ik u een goed en voorspoedig 2016 wensen.

15-01-2016 | door Jaap Dik

Apothekers passen dagelijks 40.000 recepten aan

Apothekers corrigeren dagelijks bijna 40.000 recepten: 10 miljoen per jaar. Ze voorkomen daarmee veel medische problemen en ziekenhuisopnames. Dat heeft de KNMP vandaag gezegd bij de start van de campagne ‘De eerste keer’. Die laat zien wat apotheekzorg inhoudt en beoogt de agressie aan de apotheekbalie tegen te gaan.

04-01-2016 | door f.baltesen@pw.nl

Coöperatie Connecting Care opgeheven

De coöperatieve apothekersvereni­ging Connecting Care heeft zich vorige maand opgeheven. “Het ont­breekt aan meerjarige zakelijke part­nerships om uit te groeien tot een onafhankelijk, praktijkgericht R&D instituut”, schrijft het bestuur in een brief aan de betrokken partijen.

20-01-2016 | door PW

Herexamen 2016 PW 1/2

Welke uitspraak over de toediening van amiodaron is juist?

15-01-2016 | door PW

CMR: rond de tafel voor minder fouten

Het gebruik van de memocode en de geïndividualiseerde distributievorm (GDV) leidt tot te veel fouten. Daarom organiseert het Portaal voor Patiënt-veiligheid/CMR in de eerste helft van 2016 rondetafelgesprekken met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de KNMP en adviesbureau Intergo. Het doel van deze bijeenkomsten is om vast te stellen welke risico’s geminimaliseerd moeten worden en welke maatregelen daarvoor nodig zijn.

12-01-2016 | door PW

Defect doseringsmechanisme Genotropin GoQuick

Bij sommige Genotropin GoQuick voorgevulde pennen kan een hogere dosering somatropine worden toegediend dan is ingesteld. Dit komt door een productiefout in het doseringsmechanisme van de pennen.

07-01-2016 | door PW

Herbeoordeling salbutamol aërosol

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten dat de werkzaamheid van salbutamol Sandoz aërosol 100 microgram/dosis in Europees verband moet worden herbeoordeeld.

07-01-2016 | door PW

Leverfunctiestoornis mogelijk bij Viekirax en Exviera

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) meldt dat het hepatitis C-middel ombitasvir + paritaprevir + ritonavir (Viekirax), met of zonder dasabuvir (Exviera), niet wordt aanbevolen bij matige leverfunctiestoornis (Child-Pugh-klasse B).

07-01-2016 | door PW

Apothekers terughoudend met substitutie schildklierhormoon

In tegenstelling tot berichten in de pers zijn apothekers juist zeer terughoudend bij het substitueren van schildklierhormoon. Slechts 0,3% van de gebruikers van levothyroxine werd in het afgelopen halfjaar omgezet van een spécialité naar een generiek. Door leveringsproblemen bij de fabrikant van Thyrax zullen veel gebruikers binnenkort toch moeten overstappen op een andere variant. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

19-01-2016 | door SFK

‘Mensen zijn zo blij als ze hun voorraadje pillen weer hebben’

De ene keer treffen ze iemand dood in bed aan, een andere keer doet een patiënt in onderbroek open; het werk van de Haagse apotheekbezorgers Samantha en Tilly is nooit saai. Al zeven jaar bezorgen ze – door weer en wind, vijf dagen per week – pakketjes met medicijnen aan huis. “Plicht en verantwoordelijkheid, daar draait het om.”

15-01-2016 | door Frans van den Houdt

Coach leert team knelpunten in het werk zelf op te lossen

Maatregelen van zorgverzekeraars en overheid vragen veel van apotheekteams. Een externe coach kan het team helpen de grip te vergroten op de dagelijkse werkzaamheden in de apotheek. “Door assistenten meer controle te geven over hun eigen werk, winnen ze het plezier terug.”

15-01-2016 | door Edwin Bos

‘Apotheker heeft volop kansen maar moet ze wel benutten’

Is de apotheek anno 2016 een gezonde onderneming? De financieel moeilijke jaren lijken achter de rug, maar er is nog veel ruimte voor verbetering. Vooral in de zorgverlening. “Apothekers hebben veel medische kennis over patiënten in huis die ze te gelde kunnen maken.”

15-01-2016 | door Frans van den Houdt

Meer tijd voor de patiënten bij nieuwe poliklinische apotheken

Twee nieuwe poliklinische apotheken openden in november hun deuren: in het Erasmus MC en het HagaZiekenhuis. Bij de inrichting ging het de apothekers om een geavanceerde robot en een efficiënte geleiding van bezoekers met hulp van een nummersysteem. “Nu zijn de assistenten echt bezig met de patiënt.”

15-01-2016 | door Frits Baltesen

‘Je valt ontzettend op als man’

Het zijn vooral vrouwen die apothekersassistent worden, maar dat maakt het nog geen typisch vrouwenberoep, vindt Ben Hartogh. Als coördinerend assistent in Apotheek Seghwaert in Zoetermeer geeft hij leiding aan vijftien medewerksters. “Grootste aantrekkingskracht van mijn werk is mensen gemotiveerd houden.”

15-01-2016 | door Frans van den Houdt

‘Mensen denken soms met schreeuwen iets te bereiken’

Klachtenbemiddelaar Manja Verhoeven stopt na twaalf jaar met patiënten te woord te staan die klachten hebben over de apotheek. Ze vertelt over de agressie waarmee ze te maken kreeg en wat apothekers kunnen verbeteren in de omgang met een klager. “Durf te vragen: is het nu echt opgelost voor u?”

15-01-2016 | door Edwin Bos

Aantal open ruggetjes niet gedaald

Ondanks het advies om foliumzuur te slikken voor en tijdens de zwangerschap is de prevalentie van een open ruggetje in Europa de afgelopen twintig jaar niet gedaald. Dat schrijven B. Khoshnood et al. in BMJ.

14-01-2016 | door PW

Combi bij mantelcellymfoom

De combinatie lenalidomide + rituximab is effectief bij mantelcellymfoom. Dat schrijven J. Ruan et al. in de New England Journal of Medicine.

13-01-2016 | door PW

Associatie statines en zeldzame oogklachten

Statinegebruik kan leiden tot van zeldzame, maar serieuze oogaandoeningen. Dit blijkt uit een retrospectieve studie van Mizranita et al. in International Journal of Clinical Pharmacy.

13-01-2016 | door PW

Twijfel bij methylfenidaatstudies

Het is niet duidelijk hoe goed methylfenidaat werkt bij ADHD. Dat schrijven O. Storebø et al. in BMJ. Zij bekeken 185 studies naar het effect en de bijwerkingen van het middel bij kinderen en jongvolwassenen met ADHD.

12-01-2016 | door PW

‘Logische interactie’ nu bewaakt

Het gebeurt echt: aan een patiënt wordt soms zowel een kaliumzout als een kaliumbinder voorgeschreven. Om te voorkomen dat deze combinatie wordt afgeleverd bevat de G-Standaard nu een interactiemelding.

15-01-2016 | door Marlieke Sonnenberg en Arjan Polderman

'Maak voor het publiek transparant wat we doen'

2016 wordt het jaar waarin de openbaar apotheker zijn rol als medebehandelaar volledig oppakt, als het aan KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent ligt. De apotheker als persoonlijke begeleider van de patiënt en vertrouwde partner van andere zorgverleners. “Hij moet zijn rol als zorgverlener nú waarmaken.”

15-01-2016 | door Frans van den Houdt

Apothekers kunnen zich verder ontwikkelen in de eerste lijn

Het Stimuleringsprogramma Competentieontwikkeling Openbaar apothekers (StiPCO) stelt openbaar apothekers in staat zich verder te ontwikkelen als zorgverlener in de wijk. Zij ontvangen een persoonlijke toelage tot € 1000 per jaar bij deelname aan StiPCO-scholingen.

15-01-2016 | door Karen Bos

10 miljoen receptaanpassingen

Apothekers passen jaarlijks tien miljoen recepten aan; dat zijn er veertigduizend per dag. Dat is een belangrijke boodschap uit de campagne ‘De eerste keer’ die de KNMP is gestart. Met als motto: medicijngebruik is maatwerk.

15-01-2016 | door Corien Boelstra

Focus: begeleiding patiënt bij start farmacotherapie

De openbaar apotheker neemt zijn verantwoordelijkheid bij het verlenen van farmaceutische patiëntenzorg, maar over de precieze invulling hiervan bestaat nog enige onduidelijkheid bij veel partijen in de zorg. Dat blijkt onder meer uit de voortgaande discussies over het begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel en een recente publicatie van onderzoeksbureau NIVEL over patiëntzorg.

15-01-2016 | door Ka-Chun Cheung

Decemberdrukte overleefd

Apotheker Raymond van Leemput in Nijmegen probeert de decemberdrukte elk jaar in goede banen te leiden. Vorig jaar maakte hij voor het eerst gebruik van een nummertjessysteem. “Ik overweeg nu kluisjes aan te schaffen.”

15-01-2016 | door Frits Baltesen
Back to top