Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 43, jaar 2015

met PW Wetenschappelijk Platform

23 oktober 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

75% ADHD-patiënten ervaart bijwerkingen

Drie kwart van de volwassen patiënten die ADHD-geneesmiddelen gebruiken, ervaart bijwerkingen. De meest genoemde zijn: hartkloppingen, rebounds, hoofdpijn, droge mond, apathie, nervositeit en minder eetlust. 60% van de gebruikers die met de medicatie stoppen, doet dat vanwege de bijwerkingen.

15-10-2015 | door f.baltesen@pw.nl

Business

In New York bezocht ik eind september de Pharmaceutical Strategy Conference, een bijeenkomst waar bedrijven en consultants zich verzamelden om te praten over de prijzen van geneesmiddelen en onwillige overheden, verzekeraars en andere inkopers die met steeds grotere moeite overgehaald kunnen worden om de gevraagde prijzen voor nieuwe medicatie te accepteren. Het duurt niet lang of de eerste kuren die een miljoen dollar gaan kosten zullen het levenslicht zien.

23-10-2015 | door Ruud Coolen van Brakel

Herexamen 2015 PW 43

Bij het klaarmaken van een morfinecassette wordt de morfine-oplossing uit glazen ampullen opgezogen. Moet bij het klaarmaken van deze cassette een filter gebruikt worden? a. nee, filtratie is hier niet nodig. b. ja, een glasfilternaald of filterstraw. c. ja, een membraanfilter ≤ 0,2 micrometer. d. ja, glasfilternaald of filterstraw en een membraanfilter ≤ 0,2 micrometer.

22-10-2015 | door Sin Ying Chuah

Apotheek aan Postjesweg in Amsterdam overvallen

Twee mannen op een scooter hebben vanmorgen Mediq Apotheek Wester aan de Postjesweg in Amsterdam-West overvallen, meldt de Amsterdamse politie.

12-10-2015 | door DEB420720

Menzis: medicatiebeoordeling uit eigen risico

Menzis haalt de medicatiebeoordeling vanaf 1 januari 2016 uit het eigen risico van de patiënt. De zorgverzekeraar wil apothekers en huisartsen hiermee ruimte bieden ook in het begin van het jaar medicatiebeoordelingen te declareren, als de patiënt nog niet zijn eigen risico heeft gebruikt.

19-10-2015 | door DEB420720

Ernstige huidreacties mogelijk bij galantamine

Aan de productinformatie en bijsluiter van galantaminehydrobromide (Reminyl) is nieuwe informatie toegevoegd. Bij het gebruik van dit middel kunnen ernstige huidreacties optreden: het Stevens-Johnsonsyndroom en acuut gegeneraliseerd pustuleus exantheem.

23-10-2015 | door PW

Met metformine meer methylmalonzuur

Metformine verlaagt niet alleen de concentratie vitamine B12 in het lichaam van diabetespatiënten, maar verhoogt ook de hoeveelheid methylmalonzuur. Deze verhoging draagt mogelijk bij aan het optreden van perifere neuropathie.

23-10-2015 | door PW

Psoriasis gemeld bij ACE-remmers

Het Bijwerkingencentrum Lareb heeft 25 meldingen van (verergering van) psoriasis bij het gebruik van ACE-remmers ontvangen. Dat meldt het bijwerkingencentrum op zijn website.

23-10-2015 | door PW

Forse stijging gebruik medicinale cannabis

Nederlandse apotheken verstrekken dit jaar naar verwachting 24.600 keer een variëteit van medicinale cannabis. Dat komt neer op een stijging van 45% ten opzichte van 2014. Dat is veel meer dan in de vier jaren daarvoor, toen de jaarlijkse stijging rond de 25% bedroeg.

23-10-2015 | door SFK

Therapietrouw: praktische info op vernieuwde site

Een handleiding voor de implementatie van de MeMO-aanpak en de Telefonische Start Begeleiding, en de therapietrouwtrap; op de vernieuwde site www.knmp.nl/therapietrouw is veel praktische informatie te vinden om therapietrouw te bevorderen.

23-10-2015 | door Brigit van Soest
Back to top