Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2015 PW 43

PW Magazine 43, jaar 2015 - 22-10-2015
Bij het klaarmaken van een morfinecassette wordt de morfine-oplossing uit glazen ampullen opgezogen. Moet bij het klaarmaken van deze cassette een filter gebruikt worden? a. nee, filtratie is hier niet nodig. b. ja, een glasfilternaald of filterstraw. c. ja, een membraanfilter ≤ 0,2 micrometer. d. ja, glasfilternaald of filterstraw en een membraanfilter ≤ 0,2 micrometer.

Goede antwoord: b

Bij het openen van glazen ampullen kunnen deeltjes ontstaan. Bij het opzuigen van injectievloeistof uit een glazen ampul moet een glasfilternaald of filterstraw worden gebruikt om deze glasdeeltjes uit de oplossing te verwijderen.

Een filtratie met een membraanfilter ≤ 0,2 micrometer is voor de steriliteit niet nodig. Bij aseptische handelingen gaat men uit van steriele uitgangsmaterialen en van een gesloten systeem. Het gebruik van een membraanfilter ≤ 0,2 micrometer om glasdeeltjes te verwijderen is mogelijk, maar de voorkeur gaat uit naar membraanfilters met grotere poriën. Deze membraanfilters (0,45 of 5 micrometer) zullen minder snel verstopt raken.


Bron: LNA-procedure Aseptische handelingen, basishandelingen

Document acties

Back to top