Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 49, jaar 2014

dossier Bloed en vaten

5 december 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Menzis zwakt eis in contract af na protest

Menzis geeft apothekers de mogelijkheid de patiënt te vragen naar de indicatie als de arts dat niet heeft aangegeven bij de 23 geneesmiddelen waarvoor dat wettelijk is verplicht. De zorgverzekeraar zal de declaratie dan wel vergoeden.

01-12-2014 | door DEB420720

Kostenbesparing

column

03-12-2014 | door Marleen Barth

Buffer nodig tussen farma-industrie en arts

De relatie tussen artsen en farmaceutische industrie bij het voorschrijven van geneesmiddelen en het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, heeft een buffer nodig in de vorm van een onafhankelijk instituut.

27-11-2014 | door DEB422443

RAS-test in richtlijn colorectaal carcinoom

De RAS-test, een genetisch onderzoek bij darmkankerpatiënten, is nu opgenomen in de behandelrichtlijn voor colorectaal carcinoom. Patiëntengroep Darmkanker Nederland heeft hierover een nieuwe informatiebrochure uitgebracht.

27-11-2014 | door DEB422443

Herexamen 2014 PW 49

Een patiënt krijgt hydrochloorthiazide 25 mg en ze vraagt zich af of zij dit middel veilig kan gaan gebruiken. In het verleden heeft zij een reactie gehad tijdens een kuurtje cotrimoxazol, en op haar medicijnpaspoort staat dat ze overgevoelig is voor sulfonamiden. De bijsluiter van hydrochloorthiazide vermeldt dat HCT gecontraïndiceerd is bij “bekende overgevoeligheid voor hydrochloorthiazide of andere sulfonamidederivaten”. Wat is uw advies? a. Afleveren zonder verdere voorzorgsmaatregelen. b. Afleveren, tenzij de patiënt eerder een ernstige overgevoeligheidsreactie heeft gehad. c. Alleen afleveren wanneer dit middel de eerste keer onder medisch toezicht wordt toegediend. d. Niet afleveren: HCT is gecontraïndiceerd bij sulfonamide-overgevoeligheid.

04-12-2014 | door S.D. Borgsteede

Acht positieve adviezen november 2014

De Committee for Medicinal Products for Human Use van het EMA heeft positief geadviseerd over het verlenen van handelsvergunningen voor de volgende nieuwe geneesmiddelen.

04-12-2014 | door PW

Twee uitbreidingen indicaties en een wijziging afleverstatus

De Committee for Medicinal Products for Human Use adviseerde positief over de volgende indicatie-aanpassingen.

03-12-2014 | door PW

Langdurig gebruik DOAC’s in een jaar tijd verdubbeld

Het aantal langdurige gebruikers van directe orale anticoagulantia (DOAC’s) zal in 2014 uitkomen op 33.000, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. De therapietrouw van deze groep gebruikers is gestegen van gemiddeld 87% naar gemiddeld 92%.

03-12-2014 | door SFK

DOAC’s steeds vaker ingezet bij trombose

Vergroting van de public awareness voor symptomen van trombose voorkomt onnodige sterfgevallen, stelt hoogleraar inwendige geneeskunde Saskia Middeldorp. Bij de behandeling nemen DOAC’s een steeds grotere plaats in.

05-12-2014 | door Marc de Leeuw

Polypil hoogrisicopatiënt komt steeds dichterbij

Het lijkt erop dat een polypil voor hoogrisicopatiënten binnen enkele jaren op de markt komt. De eenvoudige inname vergroot de kans op therapietrouw, bovendien leidde gebruik van de polypil bij hoogrisicopatiënten tot een gemiddeld ongeveer 10% lager berekend risico op hart- en vaatziekten.

05-12-2014 | door Melvin Lafeber

Advies: stop enoxaparine

Na een knieoperatie wordt een patiënt ingesteld op acenocoumarol en krijgt enoxaparine. Een week later ontstaat een hematoom dat leidt tot een opname. Op advies van de apotheker stopt de arts enoxaparine.

05-12-2014 | door Kelly Mentink

De Haarlemmerolie van de 21ste eeuw

Statines hebben behalve de bekende cardiovasculaire werking ook zogeheten pleiotrope effecten, zoals vermindering van systemische inflammatie. Daardoor verlagen ze mogelijk het risico op reumatoïde artritis, pancreatitis en veneuze trombo-embolie. Daartegenover staat een reeks negatieve effecten zoals myopathie.

05-12-2014 | door Marc de Leeuw

Metformine werkt ook tegen TBC

Het diabetesmiddel metformine werkt mogelijk ook bij de behandeling van tuberculose (TBC).

04-12-2014 | door PW

Ebola ontregelt immuunsysteem

Een glycoproteïne aan de oppervlakte van het ebolavirus zorgt voor de massale ontregeling van het immuunsysteem, aldus Viktor Volchkov et al. van de Claude Bernard Universiteit in Lyon (Frankrijk) in PLOS Pathogens.

04-12-2014 | door PW

Ezetimibe samen met simvastatine is beter

Patiënten met een hoog cardiovasculair risico die het combinatiepreparaat 10/40 mg ezetimibe/simvastatine (Inegy, MSD) gebruiken, ervaren minder cardiovasculaire complicaties dan patiënten die alleen 40 mg simvastatine (Zocor/generiek) krijgen.

03-12-2014 | door Lennard Bonapart

Duale antistolling is effectief

Duale antiplaatjestherapie achttien maanden na plaatsing van een geneesmiddelafgevende stent in vergelijking met acetylsalicylzuur verlaagt significant het risico op cardiovasculaire en neurologische complicaties.

03-12-2014 | door PW

Protrombinecomplex: vaste, lage dosering heeft voordelen

Een vaste dosering protrombinecomplex bij de behandeling van bloedingen door vitamine K-antagonisten is net zo effectief als de geregistreerde variabele dosering. Daarnaast is een vaste, veelal lagere dosering goedkoper en kan deze sneller worden toegediend. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Nakisa Khorsand.

05-12-2014 | door Nakisa Khorsand

SIG’s slaan handen ineen

SIG HVZ, Diabetes en Ethiek en Filosofie van de Farmacie kijken terug op de geslaagde SIG-dag ‘Cardio Vasculair & Diabetes Risico Management’. Opkomst en belangstelling waren groot.

05-12-2014 | door Fong Sodihardjo-Yuen
Back to top