Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Acht positieve adviezen november 2014

PW Magazine 49, jaar 2014 - 04-12-2014
De Committee for Medicinal Products for Human Use van het EMA heeft positief geadviseerd over het verlenen van handelsvergunningen voor de volgende nieuwe geneesmiddelen.

Eliglustat (Cerdelga) als weesgeneesmiddel voor de behandeling van patiënten met type I ziekte van Gaucher met een langzaam, intermediate of normaal CYP2D6-metabolisme.

Dasabuvir (Exviera) en de combinatie ombitasvir + paritaprevir + ritonavir (Viekirax) voor de behandeling van chronische hepatitis C. Deze middelen moeten waar nodig in combinatie met andere geneesmiddelen worden gebruikt.

Nintedanib (Ofev) als weesgeneesmiddel voor de behandeling van idiopathische pulmonale fibrose.

Secukinumab (Cosentyx) voor de behandeling van matige tot ernstige plaque-psoriasis bij patiënten die in aanmerking komen voor systemische therapie.

Apremilast (Otezla) voor de behandeling van:
- actieve artritis psoriatica bij patiënten die intolerant zijn voor of bij wie de respons op eerdere disease modifying antirheumatic drug-therapie onvoldoende is gebleken;
- matige tot ernstige plaque-psoriasis bij patiënten met onvoldoende respons op, of een intolerantie of contra-indicatie voor, andere systemische therapie (waaronder ciclosporine, methotrexaat of lichttherapie [PUVA]).

Ospemifeen (Senshio) voor de behandeling van vulvaire en vaginale atrofie (VVA) bij postmenopauzale vrouwen die niet in aanmerking komen voor lokale, vaginale behandeling met oestrogenen.

Vorapaxar (Zontivity) voor de vermindering van atherotrombotische incidenten bij patiënten die eerder een hartinfarct hadden. Het middel moet gebruikt worden in combinatie met acetylsalicylzuur en, waar nodig, clopidogrel.

Document acties

Back to top