Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kostenbesparing

PW Magazine 49, jaar 2014 - 03-12-2014 | door Marleen Barth
column

Regeldruk, dat wil in ons land maar geen sexy onderwerp worden. Natuurlijk, iedereen is tegen te veel regels. Maar het weerhoudt allerlei instanties er niet van om er toch maar weer een schep bovenop te doen. Daar is altijd wel een goede reden voor. Maar het lastige van regels is dat als ze er een keer zijn, het verdraaid lastig is om er weer vanaf te komen.

De regelgeving rond het eerste-uitgiftegesprek toont aan hoezeer regels zelfs contraproductief kunnen zijn. Bedacht om goed gedrag bij apothekers te stimuleren en transparantie naar patiënten te organiseren, zijn ze inmiddels ontaard in zorgmijding en hooglopende conflicten aan de balie.

En zo zijn er meer. Waarom moeten apotheken bijvoorbeeld recepten maar liefst vijftien (!) jaar bewaren? Waarom mogen zorgverzekeraars allemaal hun eigen draai geven aan verstrekkingen of de verzameling van klantervaringen? Je zult maar met acht verzekeraars te maken hebben, en alles elke keer net even anders moeten registreren. Heeft dat nou werkelijk meerwaarde voor patiënten en verzekerden? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Hoog tijd dus, dat verzekeraars de koppen bij elkaar steken om te kijken wat er gestroomlijnd kan worden. Daar hebben apothekers belang bij. Maar alle verzekerden ook. Want reken maar uit: er gaan in Nederland elk jaar 225 miljoen recepten over de balie. Als elk recept door minder regeldruk een minuutje sneller kan worden verwerkt, scheelt dat 225 miljoen minuten. Dus ruim 3 miljoen werkuren per jaar. Wat een kostenbesparing levert dat niet op.

Document acties

Reacties

08-12-2014 14:03
D.T. Hendriksz zegt:

Als elk recept door minder regeldruk een minuutje sneller kan worden verwerkt, scheelt dat 225 miljoen minuten. Dus ruim 3 miljoen werkuren per jaar. Wat een kostenbesparing levert dat niet op.

-Wil onze vice voorzitter nu suggereren dat deze 'besparing' per direct aan de verzekeraars kan worden teruggeven? Een verdere verlaging van het budget voor de extramurale farmacie?

Dit zie je de verzekeraars zelf nooit doen; er is altijd werk wat blijft liggen wegens tekort schietend budget. Door efficiency vrijgemaakte schaarse middelen kan worden besteed aan verbetering van het werk en functioneren van de openbare apotheek: ETG? Uitleg OTC? Bezorging? Baxter? Telefonische beantwoording? Ruimere openingstijden? Verkorting wachttijden? Aanhouden voorraden? Aanhouden bereidingen? Handhaven Geneesmiddelenwet?

Onbegrijpelijke uitspraak van de vice voorzitter van de belangenbehartiger KNMP.

Back to top