Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Metformine werkt ook tegen TBC

PW Magazine 49, jaar 2014 - 04-12-2014
Het diabetesmiddel metformine werkt mogelijk ook bij de behandeling van tuberculose (TBC).

Door metformine te geven aan muizen met TBC, ontstaan zuurstofradicalen die mycobacteriën doden in gastheercellen. Amit Singhal et al. geven in Science Translational Medicine aan dat metformine de werking van bestaande conventionele geneesmiddelen tegen tuberculose kan versterken.

Document acties

Reacties

05-12-2014 09:22
J.C. Kortekaas zegt:

Metformine is inmiddels eerste keus bij behandeling van diabetes, maar het wordt ook off-label gebruikt. Met ruim 600.000 gebruikers en een dosering in grammen, is de stof, afkomstig uit de Franse lelie, prominent aanwezig in ons rioolwater. De stof wordt immers onveranderd uitgescheiden in de urine.

Er blijkt nu een omgekeerd verband tussen het voorkomen in Europa van tuberculose en diabetes. Landen in Europa met veel tuberculose kennen een lager metformine gebruik. Er is zelfs een farmacodynamisch verband gevonden, waarmee metformine de tuberculosemedicatie kan ondersteunen middels vorming van zuurstofradicalen.

Fervente homeopaten zijn inmiddels bang dat lage doses metformine in ons drinkwater belanden, omdat de rioolzuivering de jaarlijkse 200 ton metformine niet aan kan. Zeer verdunde doses metformine in het drinkwater zouden zo sluimerend leiden tot toename van diabetes en tuberculose.

Back to top