Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 45, jaar 2014

dossier Oncologie

7 november 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Duizenddingendoekje

column

03-11-2014 | door Léon Tinke

Kamervragen slechte overdracht indicaties

VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft vorige week aan VWS-minister Schippers kritische vragen gesteld over de slechte overdracht van indicaties van huisartsen en specialisten aan apothekers.

05-11-2014 | door Frits Baltesen en Marc de Leeuw

Herexamen 2014 PW 45

U krijgt een recept voor mevrouw K. Zij heeft een uitbehandeld mammacarcinoom en is opgenomen geweest in verband met een diep-veneuze trombose. Er worden zestig stuks nadroparine 15.200 IE/0,8 ml voorgeschreven met als daggebruik eenmaal daags een injectie. Is ingrijpen gewenst? a. Nee, deze behandeling is geïndiceerd. b. Ja, mevrouw moet zo snel mogelijk ingesteld worden op een vitamine K-antagonist (coumarine). c. Ja, mevrouw moet zo snel mogelijk ingesteld worden op een direct werkend oraal anticoagulans (DOAC, coumarine). d. Ja, de nadroparine is nu therapeutisch gedoseerd, mevrouw moet nu worden overgezet op een profylactische onderhoudsdosering.

06-11-2014 | door Marcel Bouvy

NZa: ‘Apotheekzorg is goed toegankelijk’

Consumenten zijn tevreden over de wachttijden in de apotheek, de levertijd van geneesmiddelen en de openingstijden van apotheken. 88% is tevreden tot zeer tevreden over de verkregen voorlichting. Dat blijkt uit de Marktscan Extramurale farmaceutische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

30-10-2014 | door DEB420720

KNMP: ‘kosten recall niet voor apotheker’

Apothekers hebben in de afgelopen weken op verzoek van fabrikant Pfizer atorvastatine 10 mg-tabletten op patiëntenniveau teruggehaald. Volgens de KNMP is deze werkwijze niet houdbaar zonder een financiële compensatie van de fabrikant. Pfizer is daar volgens de KNMP niet toe bereid.

29-10-2014 | door DEB420720

Twee kandidaten voorzitterschap KNMP

Twee kandidaten doen mee aan de voorzittersverkiezing van de KNMP. Het gaat om Gerben Klein Nulent (links) en Harry Stulemeijer. Klein Nulent is door de kandidaatstellingscommissie voorgedragen als voorkeurskandidaat. De ongeveer vijfduizend KNMP-leden kunnen van 11 november tot 9 december hun stem uitbrengen op een van deze twee kandidaten.

30-10-2014 | door f.baltesen@pw.nl

Steun Geneesmiddelenbulletin

Minister Edith Schippers (VWS) verlengt de subsidie voor het Geneesmiddelenbulletin en MedicijnBalans met twee jaar. De toegevoegde waarde van deze publicaties “passen bij de verantwoordelijkheid van de overheid deze financieel te blijven ondersteunen”, aldus Schippers.

04-11-2014 | door PW

Nierfunctie verminderd: meer lactaatacidose bij metformine

Nederlands onderzoek toont aan dat metforminegebruikers ongeveer zesmaal zoveel kans hebben op lactaatacidose als normaal wanneer hun nierfunctie is verminderd.

30-10-2014 | door DEB422443

Productinformatie aceclofenac en diclofenac

De productinformatie voor het gebruik van aceclofenac (Biofenac) is in lijn gebracht met die van diclofenac, omdat de risico’s van beide middelen gelijk zijn.

04-11-2014 | door PW

Vier positieve adviezen september 2014

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA adviseert een handelsvergunning voor:

05-11-2014 | door PW

Veel zorg voor de polyfarmaciepatiënt

In wijkapotheken gebruikt een op de negen bezoekers vijf of meer geneesmiddelen chronisch. Deze groep polyfarmaciepatiënten is goed voor bijna twee derde van het totale aantal verstrekkingen van receptgeneesmiddelen en voor de helft van de apotheekomzet.

03-11-2014 | door SFK

Therapeutische vaccinatie versterkt werking chemo

De oncologie staat voor een paradigmashift: geen sterk toxische doseringen chemotherapie maar een combinatie met checkpoint blockers, tumorspecifieke vaccins en monoklonale antistoffen. Chemo blijkt dan een kankerspecifieke immuunrespons te versterken. Oncoloog Kees Melief: “Het lichaam is veel beter in staat kankercellen te doden dan we dachten.”

07-11-2014 | door Mariël Croon

Therapietrouw van groot belang bij orale oncolytica

Het gebruik van orale medicatie in de oncologie is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit geeft een grote verschuiving in de zorg rondom de medicamenteuze behandeling van mensen met kanker. Het gebruik door de patiënt thuis maakt therapietrouw ook in de oncologie belangrijk.

07-11-2014 | door Lonneke Timmers, Christel Boons en Jacqueline Hugtenburg

Intraveneuze oncolytica: ook op thuismedicatie bewaken

De ziekenhuisapotheek van het Amersfoortse Meander Medisch Centrum bewaakt nu ook de interacties tussen intraveneuze oncolytica die patiënten in het ziekenhuis krijgen en de medicatie die ze thuis gebruiken. Openbaar apothekers krijgen informatie over de gebruikte kuren.

07-11-2014 | door I.M. de Pater, I. Lutterman, D. Baas en J.E. Nagtegaal

‘Trossen los’ voor de patiënt van het ziekenhuis

Nederlandse Ziekenhuisfarmaciedagen 2014, 13 en 14 november, SS Rotterdam

07-11-2014 | door PW

‘Klinisch en poliklinisch zijn hier één’

Nederlandse Ziekenhuisfarmaciedagen 2014, 13 en 14 november, SS Rotterdam

07-11-2014 | door PW

‘Ziekenhuisapotheker neemt taken arts over’

Nederlandse Ziekenhuisfarmaciedagen 2014, 13 en 14 november, SS Rotterdam

07-11-2014 | door PW

‘90% van medicatiebewakingssignalen overbodig’

Nederlandse Ziekenhuisfarmaciedagen 2014, 13 en 14 november, SS Rotterdam

07-11-2014 | door PW

‘Personalized medicine past niet in richtlijnen’

Nederlandse Ziekenhuisfarmaciedagen 2014, 13 en 14 november, SS Rotterdam

07-11-2014 | door PW

Translationele farmacologie van oraal gegeven taxanen

De biologische beschikbaarheid van oraal paclitaxel en docetaxel wordt beperkt door metabolisme via CYP3A en door transport via P-glycoproteïne. Remming van deze enzymen verhoogt de bloedspiegels na orale toediening. De belangrijkste bijwerking van orale taxenen is diarree.

07-11-2014 | door Jeroen J.M.A. Hendrikx, Hilde Rosing, Alfred H. Schinkel, Jan H.M. Schellens en Jos H. Beijnen

Studie alternatieve therapie nodig

Er is slechts voor een handjevol alternatieve therapieën zoals yoga en tai chi bewijs dat ze een positief effect hebben na een diagnose borstkanker.

05-11-2014 | door PW

Kinderkanker: combinatietherapie

Een anaplastisch lymfoom kinase (ALK)-remmer voor neuroblastoom, een agressieve vorm van kinderkanker, wordt pas effectief wanneer je hem geeft in combinatie met een extracellular-signal-regulated kinase 5 (ERK5)-remmer.

05-11-2014 | door PW

ALL: obese jongeren langer ziek

Obese jongeren met acute lymfatische leukemie (ALL) hebben een slechtere uitkomst dan hun slanke leeftijdgenoten.

04-11-2014 | door PW

Therapie met eigen T-cellen veelbelovend

Maar liefst 90% van de kinderen en volwassenen onder behandeling voor acute lymfatische leukemie (ALL) met de experimentele cellulaire therapie (CTL019) ging langdurig in remissie. Dat blijkt uit onderzoek van prof. dr. Stephan Grupp e.a. van het Pen Perelman School of Medicine in Philadelphia (The New England Journal of Medicine).

06-11-2014 | door Lennard Bonapart

‘Discussie medicijnen gaat te eenzijdig over prijzen’

Directeur en bestuurder Paul Korte van Janssen kan zich opwinden over de terughoudendheid in Nederland voor nieuwe geneesmiddelen. Een van de belangrijkste aandachtgebieden van Janssen is oncologie, maar vorige maand besloot het op een na grootste farmaceutische bedrijf van Nederland een ebolavaccin te gaan ontwikkelen.

07-11-2014 | door Frits Baltesen

Van kennis dragen naar zorg verlenen

Het thema ‘zorgverlenerschap’ is actueel. Maar zorg verlenen kan wat onwennig zijn. Daarbij worden nieuwe kennis en vaardigheden verwacht van apothekers, zowel in de openbare, de poliklinische als de ziekenhuisapotheek. Een zorgconcept zoals Planetree kan daarbij houvast bieden, zo blijkt op de ziekenhuisfarmaciedagen.

07-11-2014 | door Jim van den Beuken en Joris Uges

De zorg voor de kankerpatiënt

Patiënten met kanker kunnen in alle fasen van hun ziekte een zorgvraag hebben voor de apotheker. Deze kan variëren van de preventieve fase, de behandelfase tot aan de palliatieve fase. De kwetsbaarheid van de patiënt maakt de behandelrelatie tussen patiënt en apotheker bijzonder.

07-11-2014 | door Yuen Yee Li
Back to top