Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

KNMP: ‘kosten recall niet voor apotheker’

PW Magazine 45, jaar 2014 - 29-10-2014
Apothekers hebben in de afgelopen weken op verzoek van fabrikant Pfizer atorvastatine 10 mg-tabletten op patiëntenniveau teruggehaald. Volgens de KNMP is deze werkwijze niet houdbaar zonder een financiële compensatie van de fabrikant. Pfizer is daar volgens de KNMP niet toe bereid.

De KNMP laat het er niet bij zitten en beraadt zich op volgende stappen. Volgens de koepelorganisatie gaat de fabrikant voorbij aan haar verantwoordelijkheid voor haar producten. Ook vindt de KNMP het “volstrekt onterecht” dat apothekers opdraaien voor de kosten van deze recall.

Aanleiding voor de terugroepactie op 16 oktober waren drie klachten die Pfizer ontving van apothekers over atorvastatine Pfizer 10 mg-tabletten van charge J03887. In de potverpakking van deze charge bevonden zich verschillende tabletten.

Pfizer stelt dat onderzoek aantoont dat de fabrikant deze tabletten niet zelf heeft geproduceerd. Het probleem zou elders in de supply-chain zijn ontstaan. De directie van Pfizer is daarom van mening dat zij niet aansprakelijk is voor de kosten voor de uitvoering van de recall. Pfizer heeft IGZ gevraagd nader onderzoek te doen.

De KNMP benadrukt dat apothekers zich vanzelfsprekend inzetten voor de veiligheid en betrouwbaarheid van geneesmiddelen, maar “het is niet normaal dat de kosten van recalls op hen worden afgeschoven”. Apothekers krijgen volgens de koepelorganisatie bovendien steeds vaker te maken met recalls.

Document acties

Back to top