Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kamervragen slechte overdracht indicaties

Jeroen van Wijngaarden (VVD): ‘apothekers cruciaal’

PW Magazine 45, jaar 2014 - 05-11-2014
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft vorige week aan VWS-minister Schippers kritische vragen gesteld over de slechte overdracht van indicaties van huisartsen en specialisten aan apothekers.
Kamervragen slechte overdracht indicaties

Ongeveer de helft van de huisartsen en een derde van de specialisten schrijft geen indicatie op het recept bij de 23 geneesmiddelen waarvoor dat wettelijk verplicht is, blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). “Het is cruciaal dat dat wél gebeurt”, zegt Van Wijngaarden. “En dat is ook vastgelegd in regelgeving.” Hij vindt dat alle betrokken veldpartijen om de tafel moeten gaan zitten om te situatie te verbeteren.

Ook vraagt Van Wijngaarden aan Schippers of de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) niet beter dient te controleren. “De rol van de apotheker is het bewaken van de medicatieverstrekking. Als hij dat niet kan waarmaken omdat huisartsen en specialisten onvoldoende informatie overdragen, komt de patiëntveiligheid in gevaar.”

Het onderzoek van het IVM, waaraan Van Wijngaarden refereert, is uitgevoerd in opdracht van de IGZ. Daarvoor werden 105 artsen en 113 specialisten benaderd. 39% van de huisartsen zegt altijd de indicatie te melden, 17% doet dit soms. Bij de specialisten is het beeld ongeveer hetzelfde.

Artsen die nalatig zijn geven bijvoorbeeld aan dat ze het te veel werk vinden om de indicatie op het recept te vermelden, ze vergeten het of ze zien het nut er niet van in.

Document acties

Back to top