Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 42, jaar 2013

met PW Wetenschappelijk Platform

18 oktober 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Water

redactioneel

18-10-2013 | door Frits Baltesen

‘Lakmoesproef medicatiebeoordeling in 2014’

Voor volgend jaar contracteert én bekostigt Coöperatie VGZ de medicatiebeoordeling als een aparte prestatie. Volgens manager farmacie Jan Broeren moeten binnen twee jaar alle apothekers een medicatiebeoordeling kunnen uitvoeren volgens de richtlijn. “Wie dan nog niet zover is, gaat dat financieel ook merken.”

18-10-2013 | door Edwin Bos

Jaloezie

column

18-10-2013 | door Ruud Coolen van Brakel

Maanden niet poepen

In veel opzichten is de AMC-poli voor obstipatie voor kinderen uniek in de wereld. Marc Benninga behandelt de moeilijkste gevallen, maar hij zegt dat onderzoek en behandeling nog in de kinderschoenen staan. “Poepen is niet sexy in de zorgwereld.”

18-10-2013 | door Frits Baltesen

Taboe vertraagt aanpak anale problemen

Proctologie is een vak waarop een taboe rust. Daardoor lopen mensen vaak onnodig lang rond met anale klachten die met medicatie, ondersteunende maatregelen en soms chirurgie meestal prima te behandelen zijn. De apotheker heeft een belangrijke rol bij de advisering van deze patiënten.

18-10-2013 | door Marc de Leeuw

Aanbesteden kan ook anders

Enkele zorgverzekeraars hebben doxycycline meermalen aangewezen als preferent middel, met als gevolg een ernstig tekort in Nederland. Volgens Martin Favié, voorzitter van de Bogin, kunnen eenmalig aanbesteden en daarna fixeren van de lage prijs dergelijke problemen voorkomen.

18-10-2013 | door Martin Favié

NZa: huisarts moet Thuisapotheek toelaten

Huisartsenpraktijk Prinsenbeek wilde haar patiënten niet doorverwijzen naar de Thuisapotheek, omdat deze onvoldoende waarborg zou bieden voor de medicatiebewaking. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legde de huisartsen wegens hun aanmerkelijke marktmacht de verplichting op de Thuisapotheek toe te laten tot hun netwerk.

17-10-2013 | door Catelijne Bach en Natascha Linssen

Fundamenten voor de toekomstvisie

Samenwerking! Daarover moeten de discussies gaan bij de toekomstvisie van de KNMP, zeggen de deelnemers aan de KNMP BIO (by-invitation-only) meeting.

17-10-2013 | door KNMP

Nieuwe leden

17-10-2013 | door KNMP

Overstap

Openbaar apotheker Eward Melis greep vorig jaar de kans om met enkele collega’s een nieuwe poliklinische apotheek op te bouwen bij het UMC Utrecht. “De raad van bestuur legde de lat hoog.”

17-10-2013 | door Frits Baltesen

SFK lanceert SFK Select

De SFK introduceerde op het KNMP-congres van 8 en 9 oktober SFK Select, de nieuwe geavanceerde webbased rapportagetool, die apothekers meer inzicht biedt in hun gegevens. Tijdens twee workshops reageerden apothekers enthousiast op de nieuwe mogelijkheden die deze toepassing biedt.

15-10-2013 | door SFK

Dried blood spot bevordert onderzoek bij kinderen

Farmaceutisch bedrijf Basic Pharma Interdos gaat samen met Dried Blood Spot Laboratory (DBSL) grootschalig een analysemethode in de markt zetten die geneesmiddelonderzoek bij kinderen eenvoudiger en goedkoper maakt. “Farmaceutische industrieën hebben nu geen excuus meer om geneesmiddelenonderzoek bij kinderen niet uit te voeren.”

10-10-2013 | door DEB422443

‘Zorgverlener van de toekomst is coach’

In de zorg van de toekomst heeft de zorgprofessional de rol van coach. Samen met de patiënt werkt hij aan het behoud van gezondheid en de preventie van ziekte. Dat is de gezamenlijke toekomstvisie van de nieuwe generatie jonge zorgverleners. Dinsdag 8 oktober overhandigden zij in de Glazen Zaal in Den Haag hun visiedocument Coach, Cure & Care 2025 aan minister Schippers.

09-10-2013 | door DEB422443

'Schippers wil dat apothekers de wijk ingaan'

VWS-minister Edith Schippers wil dat apothekers achter de balie vandaan komen en de wijk ingaan. Maar dan moet daar wel een solide bekostiging voor zijn. Dat vertelde Marleen Barth, beoogd KNMP-vicevoorzitter, tijdens het KNMP Congres in de Jaarbeurs. “De minister is bereid goede afspraken te maken met apothekers.”

09-10-2013 | door DEB422443

KNMP onderscheidt Dick Tromp en StatusScoop

Apotheker dr. Dick Tromp is onderscheiden met de KNMP-erepenning. KNMP-voorzitter Rik van der Meer reikte hem de erepenning uit tijdens het KNMP Congres op 8 oktober.

08-10-2013 | door DEB400060
Back to top