Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 25, jaar 2013

dossier Vrouwen

21 juni 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

‘Medicijnonderzoekers, heb oog voor vrouwen’

Toine Lagro-Janssen, hoogleraar Vrouwenstudies aan het UMC St Radboud, geeft vele redenen aan waarom de werking van medicijnen op vrouwen beter moet worden getest. Maar dat inzicht groeit maar mondjesmaat in de medische wereld. Lagro-Janssen over de verschillen tussen mannen en vrouwen.

21-06-2013 | door Frits Baltesen

‘Verlaging leeftijd HPV-prik niet nodig’

In de media woedt de discussie over het vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Moet de leeftijdsgrens van 12 naar 9 jaar? Marina Conyn, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma bij het RIVM, vindt van niet: “12 jaar is het dichtst op het moment dat meisjes mogelijk seksueel actief worden.”

21-06-2013 | door Cindy Reinders

Vrouw kan toe met minder paracetamol dan man

Mannen en vrouwen reageren verschillend op geneesmiddelen. Over de onderliggende oorzaken is nog betrekkelijk weinig bekend. Dat geldt vooral voor de rol van farmacogenetica. Dit artikel beschrijft van een aantal geneesmiddelen hoe de farmacokinetiek en farmacodynamiek verschilt tussen beide geslachten en welke rol farmacogenetica daarbij speelt.

21-06-2013 | door Koos Brouwers

Overgang onvoldoende reden voor screening

Vrouwen hebben tijdens en na de overgang een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Onduidelijk is of preventief screenen van postmenopauzale vrouwen zinvol is. Volgens tegenstanders van screening is er geen reden om deze vrouwen te bestempelen tot risicogroep.

21-06-2013 | door Edwin Bos

Hoogzwanger: voorzichtig met nitrofurantoïne

Nitrofurantoïne kan in de late zwangerschap beter niet worden gebruikt wanneer vroeggeboorte dreigt of wanneer de moeder G6PD-deficiëntie heeft. Deze factoren verhogen de kans op een zeldzame bijwerking van nitrofurantoïne, hemolytische anemie, aan het eind van de zwangerschap.

21-06-2013 | door Anneke Passier

‘Pilpaniek’ rond Diane-35 woelt discussie los

Opmerkelijk aan de ophef over Diane-35 is niet het verhoogde risico op trombose: dat is al jaren bekend. Wat wél opvalt is hoe ver de reacties uiteenlopen. De een wil alle anticonceptiepillen van de derde en vierde generatie verbieden, de ander vreest ‘pilpaniek’ en ongewenste zwangerschappen die het gevolg kunnen zijn.

21-06-2013 | door Michiel Tent

Parallelgeïmporteerde producten: verschil in hulpstoffen mogelijk

Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) adviseert om bij het ter hand stellen van parallelgeïmporteerde producten erop bedacht te zijn dat de hulpstoffen, bewaarcondities en houdbaarheidstermijn kunnen verschillen van het Nederlandse specialité.

21-06-2013 | door Froukje Harkes-Idzinga

Gebruik foliumzuur nog te laag

Nog steeds gebruiken te weinig vrouwen in Nederland foliumzuur bij een kinderwens en aan het begin van de zwangerschap.

21-06-2013 | door Marieke Brons

Tranen

Marioline Devalle is apotheker bij Apotheek Naaldwijk. Zij ziet een duidelijk verschil tussen mannelijke en vrouwelijke patiënten. Vrouwen hebben meer vragen en zijn emotioneler. “Vooral over de overgang. Het wordt onderschat wat die voor hen betekent.”

21-06-2013 | door Frits Baltesen

Doorbraken bieden hoop bij borstkanker

Veelbelovende nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van borstkanker doen de toekomst voor patiënten met deze aandoening er gunstiger uitzien. Naar verwachting zullen steeds meer patiënten borstkanker overleven, denkt internist en borstkankerspecialist Sabine Linn.

21-06-2013 | door Marc de Leeuw

Informatie over medicatie blijft slecht hangen

Patiënten vergeten de helft van de informatie die wordt gegeven tijdens een voorlichtingsgesprek over voorgeschreven geneesmiddelen.

21-06-2013 | door PW

Foutjes

column

21-06-2013 | door Ruud Coolen van Brakel

Kracht

redactioneel

21-06-2013 | door Martine Boelsma

Metformine: kans op zwangerschap bij PCOS blijft gelijk

Bij vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) neemt de kans op een zwangerschap niet toe door metformine toe te voegen aan de behandeling met clomifeen. Dat blijkt uit onderzoek van gynaecologe Etelka Moll van het AMC, waarop zij onlangs promoveerde. Drie vragen aan Moll.

20-06-2013 | door PW

Positief advies lomitapide

Lomitapide (Lojuxta) kreeg een positief advies van de CHMP.

20-06-2013 | door PW

SERM’s voorkomen borstkanker

Selectieve oestrogeenreceptormodulatoren (SERM’s) verminderen het aantal gevallen van borstkanker bij vrouwen met een hoog risico op deze ziekte. Dit blijkt uit twee recente publicaties.

19-06-2013 | door Loes Ariaans

Positief advies pomalidomide

De CHMP heeft een positief advies gegeven voor het verlenen van een handelsvergunning aan het middel pomalidomide (Pomalidomide Celgene).

19-06-2013 | door PW

Leverschade door orlistat onzeker

Er is waarschijnlijk geen causaal verband tussen het optreden van acute leverschade en het gebruik van orlistat.

19-06-2013 | door PW

Zwanger: antidepressiva kunnen

Er is geen verband tussen het gebruik van antidepressiva en congenitale misvormingen.

19-06-2013 | door PW

Gebruik Diane-35 gehalveerd

Begin 2013 ontstond ophef over het tromboserisico bij het gebruik van Diane-35. Het aantal verstrekkingen van dit middel halveerde in de maanden daarna. Opvallend is dat een dergelijk effect bij anticonceptiepillen van de derde en vierde generatie niet optreedt, ondanks een vergelijkbaar verhoogd risico.

18-06-2013 | door SFK

Positief advies pokkenvaccin

De CHMP gaf groen licht aan een nieuw vaccin tegen pokken.

18-06-2013 | door PW

Necrotiserende fasciitis bij bevacizumab

De firma Roche waarschuwt in een brief aan zorgverleners voor het optreden van necrotiserende fasciitis bij gebruik van bevacizumab (Avastin).

18-06-2013 | door PW

HPV-vaccin: minder genitale wratten

In Australië heeft het HPV-vaccinatieprogramma geleid tot een drastische afname in de incidentie van genitale wratten.

18-06-2013 | door PW

Onjuiste artsenverklaring kost apotheek tonnen

Apotheek Ridderveld uit Alphen aan de Rijn heeft aan negen patiënten onterecht infliximab afgeleverd. Zo luidt het vonnis van de rechtbank in Den Haag, die daarmee zorgverzekeraar Achmea in het gelijk stelt.

17-06-2013 | door DEB422443

Jaap van Dissel naar RIVM

Prof. dr. Jaap van Dissel begint half augustus als directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM. Hij volgt prof. dr. Roel Coutinho op, die met pensioen gaat.

14-06-2013 | door DEB430255

KNMP-voorzitter krijgt vordering van Menzis

KNMP-voorzitter Rik van der Meer moet Menzis/Azivo € 65.000 betalen omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan het preferentiebeleid bij de levering van psychiatrische geneesmiddelen. Van der Meer, die de juistheid van deze vordering bestrijdt, zegt te kiezen voor de veiligheid van zijn patiënten.

13-06-2013 | door DEB420720

Transparantie in geneesmiddelonderzoek nog ver weg

Transparantie in geneesmiddelonderzoek is nog lang geen vanzelfsprekendheid. Zo worden veel studies met negatieve resultaten niet gepubliceerd. Patiënten lopen daardoor het gevaar niet de juiste behandeling te krijgen of bloot te staan aan gevaarlijke bijwerkingen.

10-06-2013 | door DEB422443
Back to top