Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Gebruik foliumzuur nog te laag

Vrouwen beter informeren

PW Magazine 25, jaar 2013 - 21-06-2013 | door Marieke Brons
Nog steeds gebruiken te weinig vrouwen in Nederland foliumzuur bij een kinderwens en aan het begin van de zwangerschap.

Het gebruik van foliumzuur door vrouwen met een kinderwens nam de afgelopen jaren toe in Nederland. Maar nog steeds gebruiken onvoldoende vrouwen foliumzuur. Dit geldt met name voor vrouwen met een lage opleiding of een niet-westerse achtergrond.

De apotheek kan foliumzuurgebruik bij vrouwen voorafgaand en aan het begin van de zwangerschap, vooropgesteld dat deze bekend is, nog meer onder de aandacht brengen. Hiervoor bieden de G-Standaardadviezen Kinderwens (vrouw) en Zwangerschap ondersteuning. Daarnaast biedt de brochure Zwangerschap en Borstvoeding informatie over foliumzuurgebruik in en rond de zwangerschap.

Onderzoek toont aan dat extra inname van foliumzuur bij een kinderwens en aan het begin van de zwangerschap het risico verlaagt op neuralebuisdefecten, zoals spina bifida, anencefalie en andere aangeboren afwijkingen, zoals hartafwijkingen en schisis.

Daarom wordt geadviseerd voorafgaand en aan het begin van de zwangerschap extra foliumzuur in te nemen. Preventief wordt voor alle vrouwen met een kinderwens een foliumzuurinname van 0,4 mg per dag geadviseerd. Bij een herhalingsrisico voor neuralebuisdefecten wordt een foliumzuurinname van 4 mg per dag geadviseerd. In beide situaties wordt aanbevolen vanaf ten minste vier weken vóór de conceptie tot en met tien weken na de eerste dag van de laatste menstruatie foliumzuur te gebruiken [1-3].

 

Literatuur

1. Lareb TIS. Geneesmiddelen bij Zwangerschap en Borstvoeding. http://www.lareb.nl/Teratologie/Naslagwerk-GZB.aspx.

2. Gezondheidsraad. Naar een optimaal gebruik van foliumzuur. 2008.

3. Smit de DJ et al. Foliumzuursuppletiebeleid bij zwangerschap werkt, maar moet beter. Ned Tijdschr Geneeskd 2012;156:A4512.

Document acties

Back to top