Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 15, jaar 2013

met PW Wetenschappelijk Platform

12 april 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Waarden

Bij dit PW

12-04-2013 | door Léon Tinke

Dementie: € 32,5 miljoen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil de komende vier jaar € 32,5 miljoen geven aan extra wetenschappelijk onderzoek naar dementie.

12-04-2013 | door PW

Help de longpatiënt zijn ziekte te managen

Bijna drie kwart van de longpatiënten gebruikt inhalatiemedicatie niet goed. Er zijn nu 43 Longpunten in Nederland waar patiënten ervaringen uitwisselen. Apotheker Julian Hupperetz geeft lezingen over medicatie. “Ik vertel patiënten dat ze zelf hoofdbehandelaar zijn.”

12-04-2013 | door Edwin Bos

Doorgeslagen

column

12-04-2013 | door Ruud Coolen van Brakel

‘Pufjes zitten niet in mijn gedachten’

Therapietrouw is belangrijk bij astma. Als kinderen in de puberteit komen gaat het vaak mis. Hansje Veen (14) vindt het ondanks de hulp van haar moeder en de steun van de longverpleegkundige nog steeds lastig. “Die pufjes zitten gewoon nooit in mijn gedachten.”

12-04-2013 | door Martine Boelsma

Nieuwe KNMP-leden

12-04-2013 | door KNMP

Longdagen: zicht op nieuwste ontwikkelingen

Tijdens de Longdagen 2013 staat de Jaarbeurs in Utrecht gedurende twee dagen in het teken van de wetenschap, met lezingen en posterpresentaties over de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en zorg bij respiratoire aandoeningen.

12-04-2013 | door Marnix Westein

Rwanda

Apotheker Richard van Slobbe probeert in het Afrikaanse Rwanda als vrijwilliger de farmaceutische zorg een duw in de goede richting te geven met automatisering. “Niemand houdt een dossier bij van de patiënten.”

12-04-2013 | door Frits Baltesen

Pril onderzoek biedt perspectief bij COPD

Hoewel nog in het beginstadium, bieden onderzoeken naar nieuwe behandelingen tegen astma en COPD hoop voor patiënten. Diverse studies brengen aan het licht dat, naast de bekende aangrijpingspunten als muscarine- en bèta2-receptoren, nog andere aangrijpingspunten in aanmerking komen voor de aanpak van deze ziekten. Het zal nog wel even duren voordat nieuwe medicijnen op de markt zijn.

11-04-2013 | door Marc de Leeuw

Sterke groei COPD- en astmapatiënten

Vooral door vergrijzing, maar ook door toename van de bevolking, stijgen de kosten voor behandeling van COPD- en astmapatiënten sterk. Dat blijkt uit een recente studie van het RIVM.

08-04-2013 | door DEB420720

Salbutamol telt veruit meeste gebruikers

Nederlandse apotheken verstrekten in 2012 aan 1,7 miljoen mensen minstens één keer een geneesmiddel bij astma/COPD. De helft van deze patiënten gebruikt salbutamol, dat daarmee het meest gebruikte geneesmiddel bij astma/COPD is.

08-04-2013 | door SFK

DES: ook op langere termijn risico’s

De zogenaamde DES-dochters hebben ook na hun veertigste levensjaar nog een verhoogd risico op ‘clear cell’-adenocarcinoom (CCAC), een zeldzame vorm van kanker van de vagina en baarmoederhals. Voor andere vormen van kanker zoals baarmoederhalskanker (niet-CCAC) en borstkanker geldt dit verhoogde risico niet.

04-04-2013 | door DEB422443

India weigert Novartis nieuw patent voor Glivec

Het gerechtshof in India heeft geweigerd het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis een patent toe te kennen voor het kankermedicijn Glivec (imatinib). Novartis wilde een nieuwe versie van dit middel beschermen met een nieuw patent, maar afgelopen weekend wees de hoogste rechter van India dat af. Het hof zei dat het nieuwe Glivec te weinig verschilde met het bestaande middel.

02-04-2013 | door f.baltesen@pw.nl

EMA onderzoekt ernstige bijwerkingen diabetesmedicatie

De EMA gaat onderzoek doen naar de mogelijke ongunstige effecten van incretinemimetica op de alvleesklier. Onderzoek toont dat deze middelen, gebruikt bij diabetes type 2, mogelijk een verhoogd risico geven op alvleesklierontsteking en het optreden van voorstadia van alvleesklierkanker.

29-03-2013 | door DEB422443
Back to top