Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

DES: ook op langere termijn risico’s

PW Magazine 15, jaar 2013 - 04-04-2013
De zogenaamde DES-dochters hebben ook na hun veertigste levensjaar nog een verhoogd risico op ‘clear cell’-adenocarcinoom (CCAC), een zeldzame vorm van kanker van de vagina en baarmoederhals. Voor andere vormen van kanker zoals baarmoederhalskanker (niet-CCAC) en borstkanker geldt dit verhoogde risico niet.

Dat blijkt uit onderzoek bij 12.000 DES-dochters dat Janneke Verloop heeft uitgevoerd in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Verloop promoveerde 20 maart op dit onderzoek aan het VUmc.

Moeders van de zogeheten DES-dochters gebruikten diëthylstilbestrol (DES) tijdens de zwangerschap. Dit hormoon werd in de periode van 1948 tot 1975 veelvuldig voorgeschreven aan zwangere vrouwen om miskramen te voorkomen.

Uit eerder onderzoek was al bekend dat DES-dochters vaak afwijkingen hebben aan hun geslachtsorganen. Veel van deze vrouwen zijn gescreend op CCAC. Toch bleek het niet mogelijk om CCAC te voorkomen. Wel lijkt het erop dat, wanneer CCAC al bij screening aan het licht kwam, het stadium van de ziekte iets minder ernstig is. Daarom adviseert Verloop om DES-dochters voorlopig onder controle te houden.

Ook bij zonen van DES-dochters bleek het hormoon een negatief effect te hebben. Deze lopen een verhoogd risico op een zeldzame maar ernstige vorm van hypospadie. Bij deze afwijking eindigt de plasbuis niet aan het topje, maar ergens halverwege de penis.

Document acties

Back to top