Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

India weigert Novartis nieuw patent voor Glivec

PW Magazine 15, jaar 2013 - 02-04-2013
Het gerechtshof in India heeft geweigerd het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis een patent toe te kennen voor het kankermedicijn Glivec (imatinib). Novartis wilde een nieuwe versie van dit middel beschermen met een nieuw patent, maar afgelopen weekend wees de hoogste rechter van India dat af. Het hof zei dat het nieuwe Glivec te weinig verschilde met het bestaande middel.

De beslissing van de rechtbank heeft waarschijnlijk gevolgen voor andere producenten van medicijnen. Die uitspraak past bij het beleid van de regering in India om dure medicijnen beter beschikbaar te maken voor de arme bevolking door minder patenten te verstrekken en de generieke producenten in dat land aan te sporen patentloze middelen te maken.

Farmaceutische bedrijven vechten dit al enkele jaren aan, omdat ze toegang willen tot de Indiase markt met 1,2 miljard inwoners. Na het vonnis zeiden deskundigen dat hiermee het onderzoek van farmaceutische middelen in India moeilijk wordt. Farmaceutische bedrijven zullen mogelijk voortaan eerst in India een patent proberen te krijgen, voordat ze hun geneesmiddelen in andere landen willen introduceren.

De uitspraak betekent waarschijnlijk dat generiekemedicijnenproducenten het nieuwe Glivec snel gaan kopiëren. Een kankerbehandeling met Glivec kost tienduizenden euro’s per patiënt per jaar, terwijl de generieke middelen hooguit € 2000 per jaar kosten. Het vonnis is temeer een tegenslag voor Novartis, omdat Glivec haar best verkochte geneesmiddel is. Vorig jaar bedroeg de omzet van Glivec € 3,6 miljard.

De farmaceutische industrie heeft altijd gezegd dat dit soort beslissingen slecht zijn voor de innovatiebereidheid. “We zullen zeker voorzichtiger worden met onderzoek en innovatie in India”, liet een woordvoerder van Novartis gisteren weten. “Tot het politieke klimaat in India verandert, zullen er zeker geen investeringen plaatsvinden.”

De industrie wijst erop dat ze de kosten van medicijnen voor de armsten betaalbaar houdt, door ze voor deze groep gratis te verstrekken.

Document acties

Back to top