Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 11, jaar 2013

met PW Wetenschappelijk Platform

15 maart 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Positief

column

15-03-2013 | door Jaap Dik

Stoppen met roken: varenicline relatief veilig

Varenicline, dat helpt bij stoppen met roken, is een relatief veilig geneesmiddel. De meeste bijwerkingen die gebruikers ervaren staan al beschreven in de samenvatting van de productkenmerken (SPC), blijkt uit een analyse van het Lareb Intensive Monitoring-onderzoek. De bijwerkingen van varenicline – een op de drie meldt misselijkheid – houden aan zolang het middel wordt geslikt.

15-03-2013 | door Ingrid Oosterhuis en Linda Härmark

Samen in actie voor een betere leefstijl

Gezondheidswinst is niet alleen te behalen door de behandeling van ziekten, maar ook door een gezonde leefstijl. Daarbij gaat het onder meer over een gezond gewicht en niet roken. De KNMP werkt met andere organisaties van zorgverleners samen in een aantal partnerschappen op het gebied van leefstijl.

15-03-2013 | door Inke Nanninga

Hulpmiddelen

Apothekers werken op de meest uiteenlopende plaatsen. Een gevarieerde loopbaan voerde Sabina Hoekstra-van den Bosch naar Philips Healthcare in Best. Daar is ze adviseur op het gebied van de wet- en regelgeving rond medische hulpmiddelen. “Ik profiteer nog steeds van de brede wetenschappelijke basis van de apothekersopleiding.”

15-03-2013 | door Marc de Leeuw

Vernieuwing

redactioneel

15-03-2013 | door Edwin Bos

Webcoach betrekt patiënt bij zijn medicatie

De online-applicatie Mijnmedicijncoach, een product van 2Comply, is beloond met de KNMP Zorginnovatieprijs. Dit innovatieve programma bevordert onder meer de therapietrouw bij chronische aandoeningen. “Met Mijnmedicijncoach hebben we een effectief middel in handen om een groot medisch en maatschappelijk probleem aan te pakken”, stelt Sjoerd Komen, mede-eigenaar van 2Comply.

15-03-2013 | door Marc de Leeuw

Groepsconsult: leren van elkaars ervaringen

Het is een nieuw fenomeen: het Gezamenlijk Medisch Consult. In het Rotterdamse gezondheidscentrum Levinas houdt dat in dat de apotheker en de huisarts samen de bijzonderheden in de medicatie van pakweg zes diabetespatiënten doornemen en die groepsgewijs één voor één in hun bijzijn bespreken. “Het is waanzinnig leuk. Eigenlijk kun je dit niet vaak genoeg doen.”

15-03-2013 | door Marc de Leeuw

Zelfzorg vaak pijnbestrijding

Paracetamol voert de lijst aan van de vrij verkrijgbare geneesmiddelen die in 2012 in de openbare apotheek werden verstrekt. Van de geneesmiddelen die zonder recept uitsluitend in de apotheek mogen worden verkocht, is domperidon het vaakst over de balie gegaan.

12-03-2013 | door SFK

App als persoonlijk medisch dossier

De app MemoMedic maakt de patiënt bewust van zijn gezondheid en de noodzaak van correct geneesmiddelgebruik. Apotheker en ontwikkelaar Hub Haan wil met deze app een betrouwbaar alternatief bieden voor het elektronisch patiëntendossier.

11-03-2013 | door DEB420720

Goodwill-apothekers staken hun strijd

De stichting Jong Zelfstandige Apothekers stopt definitief met haar lobby voor een compensatieregeling voor de hoge goodwill-lasten. Volgens voorzitter Elien Peterse heeft de Nederlandse Zorgautoriteit de deur definitief dicht gedaan voor de ongeveer honderd noodlijdende apotheken.

08-03-2013 | door DEB420720

Krokodil doet Nederland aan

De gevaarlijke designer drug Krokodil is voor het eerst in Nederland gesignaleerd. Een 24-jarige Pool meldde zich recent op de spoedeisende hulp (SEH) van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede na inname van deze drug. Dit middel – met bestanddelen als desomorfine, verfverdunner en zoutzuur – kan leiden tot ernstige beschadiging van lichaamsdelen. Amputatie is vaak het enige redmiddel.

07-03-2013 | door DEB422443

Apotheek ’t Hooge Zand ‘Beste Apotheek van Nederland’

Voor de derde keer in acht jaar tijd is Apotheek ’t Hooge Zand in Hoogezand door onderzoeksbureau AMP uitgeroepen tot ‘Beste Apotheek van Nederland’.

07-03-2013 | door DEB422443

Apothekers zien veel verspilling in de zorg

Te grote verpakkingen en te grote hoeveelheden van genees- en hulpmiddelen veroorzaken volgens apothekers de meeste verspilling. Dat blijkt uit een enquête van het ministerie van VWS onder 1084 apothekers.

07-03-2013 | door DEB420720
Back to top